2024. július 4., csütörtök

Zene a Katlanban - JÚL. 30. (KEDD), JÚL. 31. (SZERDA)

Senior örömtánc a kertben - júl. 30. (kedd) 21:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A senior tánc egy olyan közösségi tánc, amelyet kifejezetten a seniorok adottságaihoz alkalmazkodva koreografáltak és amiben a tanulás pont akkora jelentőségű, mint maga a tánc, ennél fogva kortalan.

Jajj Öcsi - júl. 30. (kedd) 18:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Azokat a szövegeket szeretem és azok hatnak rám, illetve gondolkoztatnak el és szakítanak ki az egyszerű hètköznapokból, amelyekben van valamiféle költőiség. Egy költői képben használt szavak találkoznak lecsupaszított durva mondatokkal. Talán két szóban úgy tudnám megfogalmazni, hogy "Urbán pátosz". Ezen az ùton haladunk ès tanulunk tovàbb. 
 

Géem - júl. 30. (kedd) 20:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Géem egy magyar indie folk énekes, aki 2022-ben kezdett el szólóban játszani. Több évnyi utcazenélés és különböző kocsmák közönségének túlkiabálása után megmutatja, hogy milyen, amikor csak csendes szobák magányában énekel. John Mayer, Matt Corby és Bon Iver inspirálta hangzásában az akusztikus elemeket és a elektronikus zenéből ismert megoldásokat egyesíti, hogy a színpadon is úgy tudjanak megszólalni a számai, ahogy a készülő első lemezén is hallható lesz. Géem néven való alig több, mint egy éves működése alatt koncertet adott már az Akváriumban, az A38 hajón, a Turbinában, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon. Felkerült a Kikeltető shortlistjére és bejutott a Hangfoglaló Programba is.

Juhász Zoli és zenekara - júl. 30. (kedd) 21:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Zoli egy veszprémi énekes-dalszerző, az Ancient Spaceships zenekar frontembere. Tavaly óta egyre nagyobb lendületre kap szólókarrierje, miután kiadott egy magyar nyelvű dalt ‘Gyönyörű’ címmel. A dal körül kialakult érdeklődés eljuttatta a KEMP dalszerzőtáborba, a Kikeltető tehetségkutató gálaestjére, a Sziget Fesztiválra, a veszprémi Gyárkert nagyszínpadára és egy teltházas Budapest Parkba, miután Lovasi András a Kispál és a Borz előzenekarának választotta. Ősszel szerepelt a Music Hungary idei showcase lineupjában és bekerült a Hangfoglaló Program által idén támogatott előadók közé. Megközelíthető, szívből jövő indie zene, ami nem akar több lenni, mint ami.

FILC - júl. 30. (kedd) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A pécsi székhelyű instrumentális zenekar 2017-ben indult el. 
Hömpölygő jazzy groove-ok, táncolható páratlan ütemek és afro ritmusok jellemzik a FILC zenéjét. Elitizmust és a kompromisszumokat kerülő fúziós jazz, amely vállaltan táplálkozik a 70-es/80-as évek jazzörökségéből.

Esti Kornél - júl. 30. (kedd) 21:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

Bodor Áron – ének, billentyű; Lázár Ágoston – dob, vokál; Lázár Domokos – gitár, ének; Horváth Kristóf – gitár; Pályi Ádám – basszusgitár; Veres Imre – gitár

Belga - júl. 30. (kedd) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

A Bëlga tagjai DJ Titusz, Még5, Bauxit és Tokyo, valamint DJ Marvin és MC Fedora.

Ricsimicsinájjunk - júl. 30. (kedd) 23:59 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAPPALI KEMPING-BÁR & AFTERLIGET

A zenekar ezen az estén: Pájer Alma Virág, Gellért Dorottya, László Dorina, Papp Leticia, Formán Bálint, Mátó Gergő, Viktor Balázs, Egerházi Kende, Benkó Bence, Benkó Barnabás, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Urbán Richárd

Romano Drom 25 - júl. 30. (kedd) 19:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Idén ünnepli fennállásának 25 évét a Romano Drom, amely a magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője.

Romungro Gipsy Band  - júl. 30. (kedd) 21:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A zenekar 2007 ben alakult Csornán. A kezdetekben főként autentikus beás és lovári cigány népzenét játszottak mely mai napig fellelhető repertoárjukban, de az évek során megtalálták saját stílusvilágukat, melyben az autentikus cigányzenét új köntösbe illesztették.

Metrum Magic – Kreatív zenei workshop - júl. 30. (kedd) 16:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A Metrum Ensemble, Rozmán Lajos és Rákóczy Anna vezetésével több évtizedes, kreatív zenejáték gyakorlatába enged betekintést, illetve játékra hív! A workshop a „Hogyan játsszunk csapatban?” és a „Hogyan lesz a játékokból zene?” című kérdésekre ad dinamikus választ. Spontán játékszabályokból minikompozíciók!
 

Boebeck - júl. 31. (szerda) 17:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Boebeck első dalát 2021-ben jelentette meg ‘i am not’ címmel, majd ugyanazon évben megjelent első EP-je, a ‘comfortable’. Azóta boebeck nemcsak a legjelentősebb magyar fesztiválokon, hanem több külföldi klubban is játszhatott, beleértve a WAVES Vienna, a Liverpool SoundCity és a MENT Ljubljana showcase fesztiválokat. 2023 márciusában, immár zenekarral kiegészülve rögzítette első, saját névre keresztelt nagylemezét, melyet saját kiadásban jelentetett meg. A 2023-as év sikerei után a zenekar 2024 tavaszán a cseh I Love You Honey Bunny és a szlovák LUVVER zenekarokkal turnézott több európai nagyvárosban, ahol új dalokat mutathatott be a közönségnek.

Henri Gonzo és a Papírsárkányok - júl. 31. (szerda) 21:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

A zenekar magja három évvel ezelőtt kezdett formálódni, amikor Gonzó Farkas Zazie billentyűssel és Issiaga Camara basszusgitárossal zenélt együtt hónapokon keresztül. Később csatlakoztak hozzájuk klasszikus zenészek, a Fran Palermóból Árvay Gábor, valamint a The Colibris frontembere, Németh Máté, de gyakran beállt közéjük Naim Tichiti hegedűművész is. Ezúttal új dalokkal kiegészülve, neoklasszicista hangszereléssel mutatják be különleges világukat.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl - júl. 31. (szerda) 11:00 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

A ma már kétszeres Fonogram-díjas zenekar 2006-ban kezdett bele nagy álma megvalósításába, hogy a kortárs gyermekvers irodalmat népszerűsítse országszerte, zenei köntösben.

A túlélő dala - Udvaros Dorottya estje - júl. 31. (szerda) 19:30 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

Az est dalszövegeinek szerzője Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Zenéjét Hrutka Róbert az Artisjus és Fonogram-díjas zenész, énekes, zeneszerző írta.

Schubert-Dalbeavató Koncert – Dinyés Dániel / Szélpál Szilveszter - júl. 31. (szerda) 15:00 - BEREMEND - Szent Mihály-templom

Szélpál Szilveszter operaénekes segítségével a rendkívül népszerű Operabeavató mintájára Schubert: Die schöne Müllerin (A szép molnárlány) című dalciklusába avat be bennünket Dinyés Dániel – talán egy új műfaj születésénél bábáskodhatnak a Katlan látogatói…
 

Vêdânt koncert - júl. 31. (szerda) 16:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Modern hangzás, klasszikus mondandó. Vêdânt egy igazi egyszálgitáros pécsi alterpopzenész, aki dalain keresztül próbál kapcsolódni az emberekhez.

Porszem koncert - júl. 31. (szerda) 20:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A 2022 őszén alakult fiatal zenekar vegyített rockzenét játszik, kiadott dalaikat online is meghallgathatod: 3k4c & Messze innen.

Csodaszoba - júl. 31. (szerda) 21:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Két ember a földről, akik egy céllal érkeztek: szórakoztatás. A fiatal Dj páros szokásukhoz híven egy műfajokon átívelő produkcióval érkezik.

AZT - júl. 31. (szerda) 16:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Alternatív indie fúziós new wave gyíkember art punk post rock zenekar.
 

Vakolath - júl. 31. (szerda) 17:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Csontrepesztő, agyvelő-kifolyató, brutális, meghökkentő, lélekmelengető, katarzis- és trombózisokozó, pszichedelikus szexfunk az elíziumi mezőkről. A 4 (négy) pécsi srác, az alvilág szobafestőinek célja, hogy a leglustább talpakat is megtáncoltassák.
 

Glencz - júl. 31. (szerda) 18:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Nem a tavaszi szél fújta össze ezeket a budapesti fiatalokat: a magyar népzenéből inspirációt merítő neo-psychedelic Glencz koncepcionálisan boronálja össze a moduláris szintetizátort a pásztorfurulyával, a rezgő-búgó basszusokat a magát helyenként citerának képzelő gitárral, a varázslatos-kozmikus énekhangokat a pörgős DnB grúvokkal.
Hat, hét, nyolc, GLENCZ!
 

Wolfolks - júl. 31. (szerda) 20:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Rácz Viki (gitár, ének), Szin Dorina (perka), Virág Lili (hegedű) és Schneider Róbert (basszusgitár) alkotta feltörekvő formáció már itthon és külföldön is bizonyított: 2023 nyarán a Budapest Parkban léptek fel a Honeybeasttel, ősszel pedig a nemzetközileg jegyzett Waves Vienna line-upját erősítették. Zenéjükben izgalmas és egyedi hangzásokat keresnek: az indie-folk dalokban egyaránt megtalálhatóak a „keleties”, léleknyugtató harmóniák és az önfeledt táncra perdítő dallamok is, így marad minden Wolfolks-koncert emlékezetes és különleges.

cserihanna - júl. 31. (szerda) 21:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

cserihanna a hazai alternatív pop színtér egyik legkülönlegesebb előadója. 2022 októberében jelentette meg első, ZSIRÁFHÁT című dalát, melynek zseniális videója a Klipszemlén premierezett. A Spotify viral listába is bekúszó “BÁCSI” című szerzeményét is már nagy figyelem övezte, majd 2023 májusában a KIKÖTŐ névre keresztelt első albuma is megjelent, amit azóta már több mint félmilliószor streameltek. A teltházas Turbinában adott lemezbemutatót egy mozgalmas fesztiválszezon követett. A színházi világból már korábban is ismert, rendezőként és zeneszerzőként már díjazott Hanna, zenéjében is kísérletező, a fiatal felnőttkor jellegzetes témáit, problémáit mutatja be páratlan humorral és öniróniával.

SZLIMMY - júl. 31. (szerda) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Szlimmy a pár havonta elöjővő alkotói válságok mellett a zenélés nagy szerelmese. A két méteres rapper nem csak megjelenésével hozza a magas színvonalat, számaiban más és más világokat ismerhetnek meg a hallgatói, nem szeret megállapodni egy stílusnál. A folyton kísérletező előadó főleg a melankolikusabb hangulatot uralja, de az ugrálós számokből sincs hiány nála. Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Hundred Sins, Lil Frakk vagy AKC Misi.

Analog Balaton - júl. 31. (szerda) 21:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

Zsuffa Aba és Vörös Ákos duója, vagyis az Analog Balaton 2017-ben alakult Budapesten. Az ország egyik legizgalmasabb zenekaraként tartják őket számon, illetve felléptek a Bonobo, a Weval és a Bob Moses előzenekaraként is. A formáció hangzása már a kezdetek óta az akusztikus gitárzenére, és a sötétebb tónusú, lüktető elektronikára épül.

Kiscsillag - júl. 31. (szerda) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

A mindig gitáralapú, de számos eltérő stílusjegyet magába olvasztó dalok, a lendületes előadásmód, Lovasi emblematikus szövegvilága és a zenekar utolsó éveiben megjelenő többszólamú énektémák az egyik legkarakteresebb, legegyedibb hangú, bátran kísérletező, évről évre megújuló produkcióvá tették a Kiscsillagot.

Kollár-Klemencz Kamarazenekar - júl. 31. (szerda) 21:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A folyó a Kollár-Klemencz Kamarazenekar sorrendben ötödik albuma, tudatos folytatása annak a minden természetben mélyre hatoló munkának, amit a dalszerző Kollár-Klemencz László az irodalomban is és a zenében is következetesen visz, és vezeti vissza a közönségét abba a lenyűgöző világba, ahonnan minden folyó ered.

Gyerektáncház - júl. 31. (szerda) 11:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Játékokat és táncokat tanít Leidinger Dömötör és párja. „Várunk minden hejehuját kedvelő, csinnadrattát szerető, abrakadabrázni vágyó gyereket és játszani tudó felnőttet, ekete-peketézni és egy kis ingyom-bingyomra! Testet mozgatni, lelket simogatni, szívet melengetni, tüdőt tágítani, vért pezsdíteni; zenével, tánccal, énekkel, játékkal, jó kedvvel!”

Helka - júl. 31. (szerda) 19:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

"Nagyapámnál találtam egy citerát a polcon: régi volt és poros. Letettem a földre, megpengettem. A világ áramlása barátságosan megdermedt, otthonos burok vett körül: az örök felfedezés útjára léptem."

Táncház minden este - júl. 31. (szerda) 20:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Táncokat tanít Leidinger Dömötör és párja, muzsikál a Sárarany zenekar.

Variációk dalra - júl. 31. (szerda) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A dal feltételezhetően az emberiséggel egyidős ősi műfaj, miközben a mai ember mindennapi életének is szerves része. Ez a koncert a zenetörténet különböző korszakainak dalirodalmából válogat, célja pedig hogy bemutassa a műfaj korszakokon és stílusokon átívelő izgalmas sokarcúságát.
 

Metrum Magic – Kreatív zenei workshop - júl. 31. (szerda) 14:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A Metrum Ensemble, Rozmán Lajos és Rákóczy Anna vezetésével több évtizedes, kreatív zenejáték gyakorlatába enged betekintést, illetve játékra hív! A workshop a „Hogyan játsszunk csapatban?” és a „Hogyan lesz a játékokból zene?” című kérdésekre ad dinamikus választ. Spontán játékszabályokból minikompozíciók!
 

Egy szerelmes óra a Balkánon - a VreMea Válkània koncertje - júl. 31. (szerda) 18:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A VreMea Válkània igéző hangzását a kettős női jelenlét adja, kiegészülve a harmonika és cimbalom egyedi összjátékával. Műsorukban sajátos módon ötvözik a klasszikus kamarazene letisztultságát a hagyományos műfajok esztétikájával és egyedi dallamvilágával, de játékmódjukban a rögtönzés és a kísérletezés is teret kap. Négyesükben a Balkán közös zeneiségét keresik füstös, dekadens és melankolikus dallamokon keresztül, egy szikrányi „nyugati” atmoszférával megzabolázva a „kelet” túlfűtöttségét.
 

Kollár-Klemencz László: Vad - júl. 31. (szerda) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Kollár-Klemencz László Vad című regényéből készült zenés irodalmi est.

 

Nincsenek megjegyzések: