2024. július 23., kedd

Filmfesztivál a fesztiválban - Ördögkatlan '24

 Lehet, hogy egy illusztráció erről: 1 személy és szövegTyúkos Mozi Beremenden a Kovácsműhelyben

👉 Július 31. (Szerda)
10.30 – 12.00 Nemzetközi I.
🎞My Unborn Son (r. Fazekas Gyöngyi) – Finnország (19 perc)
Nóra élete egyik legfontosabb döntése előtt áll: anyává váljon-e vagy sem. Egy élethű
szimuláció segítségével találkozik a lehetséges gyermekének mesterséges intelligencia verziójával. Mit fog Nóra látni, amikor a meg nem született fia szemébe néz?
🎞Impasse (r. Nicolas Reza op: Szentgáli Csaba - Lengyelország (16 perc)
Piotrek-et megtámadja néhány srác az iskolájából. Az eset után találkozik Arek-kel, egy taxisofőrrel, aki úgy dönt, hogy segít neki, és hazaviszi. Az útjuk során a taxisofőr egy különleges ajánlatot tesz a fiúnak.
🎞 Haircut (r. Shan Meng op: Szentgáli Csaba) – Lengyelország (12 perc)
Egy idős hegesztőmunkás belefáradt az ismétlődő, változatlan életébe. Egyszer az életében úgy dönt, hogy elhagyja a várost, ahol évtizedekig élt. Természetesen nehéz búcsút venni. Végül ráveszi magát, hogy meglátogassa rég nem látott lányát, aki egy
elismert fodrász.
🎞 The Gate (r. Istvan Bovan) – Dánia (11 perc)
Egy hamarosan apává váló férfi nyomozásba kezd apja eltűnése ügyében.
🎞 Groundapple (r. LLonymus Axoparri) – Finnország (10 perc)
Mint egy álom, Wayne egy vetélkedőből az interplanetáris tengerpartra kerül. Látomásai végül ahhoz vezetnek, hogy rátalál a Nyugalomra, egy tengerbolygóra, amely beszél hozzá.
🎞Lungs (r. Adrianna Ewa Polcyn) – UK (20 perc)
Ez egy történet egy fiatal nőről, akit a szívfájdalom szélére sodor, és álmában egy rém látogat meg, majd mitikus erdőben ébred. A saját lélektani viharába taszítva, a nő keresztül bukdácsol az erdőn, hogy megtalálja az igazságot, a szabadságot és a megbocsátást. A történet egy kísérleti, újraálmodott mese, amely a személyes gyógyulási folyamat végső fázisát szimbolizálja.
__________
14.00 – 15.30 Magyar Versenyfilmek I.
🎞Hajnalhasadás (r Avar Benedek) – (7 perc)
Hogyan birkózol meg egy barát elvesztésével? Tovább tudunk lépni, folytathatjuk nélküle?
Érdemes keresni a felelősségünket mások halálában, vagy csak elfogadjuk, ami történt?
Ezekre és hasonló kérdésekre keres választ két kocsmában ülő barát, akik elvesztették társukat.
🎞 Edith (r. Kilián Kiliána) – (10 perc)
Egy zenész srác és egy gyönyörű nő találkoznak egy bárban. Beszélgetni kezdenek, és a beszélgetés érdekes fordulatot vesz.
🎞 Éhség (r. Kapás Tibor Albert) – (13 perc)
Tenger és Aida, a harmincas éveikben járó pár, keserű hangulatban térnek haza egy katasztrofális nyaralás után. A rádióban szóló zene felidézi Tengernek egy csintalan gyermekkori emlékét, amikor egy barátjával némi kenyeret loptak el egy kis pékségből.
Aida úgy dönt, hogy Tengernek újra fel kell fedeznie önmagát, lopnia kellene valamit, de ezúttal vele együtt.
A rövidfilm Murakami Haruki "A második támadás egy pékség ellen" című novelláján alapul.
🎞 Örökrész (r. Ivády Tamás) – 9 perc - ANIMÁCIÓ
Egy nő elveszíti a nagymamáját. A nagyi lakása immár élettelen, csak pár doboz fekszik a nagyszobában. De vajon tényleg csak ennyi maradt utána?
🎞 Te is fiam, Rúfusz (r. Klock-Balog Péter) – 13 perc
A 30 éves Rúfusz a mama hotel eltartott vendége. Egy nap megtalálja apja lemezgyűjteményét és lemezjátszóját a padláson. Felfedezi, hogy öröksége természet feletti képességekkel bír. Elhatározza, hogy néhai örege nyomdokaiba lép, és híres DJ
lesz.
🎞 Az utolsó lélek az ördögé (r. Füzes Dániel) – 38 perc
A magyar népmesék lőporszagú világa véres és kegyetlen. A szegényember három fia, a jámbor birkapásztor, a törvényenkívüli betyár és a frissen leszerelt huszártiszt tíz év távollét után térnek haza édesapjukhoz. Gyermekkoruk színhelyén azonban megtudják, hogy apjuk szerződést kötött az ördöggel: a minden képzeletet felülmúló gazdagságért cserébe eladta neki az egyikük lelkét. És az ördög el is jön behajtani az alkut…
__________
15.30 – 17.30 Magyar versenyfilmek II.
🎞 A jó feleség (r. Kiss Máté Gergely) – 24 perc
"Hogy tehettem ilyet? Soha többé nem fog megtörténni. Nagyon sajnálom. Nagyon
szégyellem magam. Meg fogok változni, mostantól minden más lesz..."
A családon belüli erőszak jelentős probléma Magyarországon, amelynek pontos mértékét nehéz meghatározni az aluljelentés miatt, de a regisztrált esetek száma már most is komoly helyzetet tükröz. A rövidfilm az Áldozatsegítő Központ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésével készült.
🎞 Nyugalom megzavarására alkalmas (r. Dóczé Péter) – 28 perc
Janka családja olyan, mint egy rothadó gyümölcs. Kívülről szép, de minél mélyebbre
hatolsz a rétegeibe, annál kevésbé lesz az.
🎞 Harmatos barackfavirággal szeretnélek ébreszteni (r. Horváth Kolos Xavér) – 20 perc Emlékek egy házasságból…
🎞 Rügyek (r. Venczel Zsolt) – 20 perc
Timi (23) most került át az Onkológiai osztályra. Egy szabálykövető precíz ápoló, aki
próbál megfelelni, hogy minél jobban végezze a hivatását. Megismeri Júliát (78), aki az osztályon fekszik súlyos állapotban. Timi próbál mindent megtenni, hogy Júlián segítsen, de a nő már nem akarja a segítséget, egyet akar, hogy véget érjen a szenvedése. Timi látva Júlia szenvedéseit választás elé kerül, hogy a szabályos utat kövesse, vagy a helyeset.
🎞 Csókot kaptam az ördögtől (r. Derzsi Mátyás) – 24 perc
Magyar vidéki cigánytelep napjainkban, mesébe illő dimbes-dombos, zöldellő tájon. Egy tizenéves fiú fontos táncversenyre készül barátaival, ezért lepaktál az állítólagos ördöggel. Az igazi belső harc csak itt kezdődik.
__________
18.30 - Nagyjátékfilm
🎞 Nyersanyag (r. Boross Martin) – 108 perc
Filmes csapat érkezik egy távoli faluba, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő, művészeti szakkört tartsanak. A filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja. Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jó szándékú missziója súlyos következményekkel jár. Nagy nyilvánosságot kapott filmjével éket ver a falu ártatlan lakói közé és mindenkit veszélybe sodor.
👉 Augusztus 1. (csütörtök)
10.30 – 12.00 Nemzetközi filmek II.
🎞 Atonement (r. Pat Suveg) – Kanada (9 perc)
1944-ben, Budapest hajnalán Rózsa arra ébredt, hogy a Nyilaskeresztes milicisták kiirtják a város zsidó lakóit. Átszökik a szomszéd lakásba, hogy megmentse azt a kislányt, akit a halálosztagok kihagytak. Visszatérve biztonságba, saját lakásukban rájön, hogy a milicisták elkerülték a kislány csecsemő testvérét is.
Újra kockáztatva életét, hogy megmentse a babát, elkapják a közbenjárásáért. Pap
segítségét kéri, noha ő maga is keresztény nő, mégis a Duna partjára kísérik.
🎞 War Times (r. Christian Zakharchuk) – Kanada (10 perc)
Két lélek felfedezése, akik az 1940-es évek Magyarországán élnek, és a digitális kor
hajnalán találkoznak.
🎞 Ester Bunny (r. Bryan L. Tucker) – USA (20 perc)
Egy magánügyvéd egy mexikói gengsztert képvisel, aki megvert egy idős fehér férfit, és meg kell küzdenie egy rasszista bíróval és saját előítéleteivel, hogy igazságot
szolgáltasson.
🎞 Les garçons dans l'eau (r. Pawel Thomas Larue) – Franciaország (40 perc)
A nyár vége a breton parton. Oscar meghívja baráti társaságát, hogy töltsenek egy hetet nagyszülei házában. Évek óta nem járt gyerekkori otthonában - mióta nyíltan vállalta, hogy transz fiú. A tengerparton a banda találkozik Malóval, egy jóképű helyi sráccal, aki szintén transz. A történet róluk szól, és arról, hogyan fordítja fel az életüket ez a találkozás.
🎞 Inferno in Paris - Pokol Párizsban - (r. Quentin Dupuy) – USA (15 perc)
Az Inferno In Paris Dante Poklának nyitó sorai által inspirálva teszi fel a kérdést: mi lenne, ha Beatrice, az igaz szerelem megtestesítője, leszállna az Örök Tűzbe? Az Emily
Párizsban ellenpontjaként ez Beatrix sötét, szürrealista története, aki furcsa légzést hall a Fény Városa alól. Majd megszállottsággal és megváltással teli utazásra indul, hogy megtalálja ennek a rejtélyes, elemi forrását.
__________
14.00 – 15.30 Magyar Versenyfilmek III.
🎞 Szuperlájk (r. Nagy Dávid László) – 15 perc
Az online randevú kudarcba fullad.
🎞 Hátsó ülés (r. Győri-Dani Balázs) – 16 perc
Nem tudjuk utólag átadni a helyünket a villamoson. Nem tudjuk utólag semmissé tenni a sértő szavainkat. A néni a három zacskóval már hazaért fáradtan, miután végig állt a villamoson. A testvérünk már magába fordult a szobájában a dühös szóáradattól. A lelkiismeretfurdalást enyhítheti egy bocsánatkérés, egy jótett. Talán legközelebb, ha fáradtak vagyunk, akkor is átadjuk a helyünket, talán legközelebb veszünk egy mély levegőt és a frusztrációnkat nem a testvérünkön töltjük ki.
🎞 Utolsó kívánság (r. Csapó András György) – 12 perc
Zita, egy 28 éves fiatal nő, gyógyíthatatlan agydaganattal küzd, és az utolsó heteket éli. Úgy dönt, hogy méltósággal kíván távozni ebből a világból, mindent előkészített és elrendezett az eutanázia érdekében. Hívja legjobb barátnőjét, Dórát, hogy legyen mellette csendes társaként. Eleinte Dóra kételkedik Zita döntésében, ám ahogy együtt töltik utolsó napjaikat, megérti Zitát és segít neki átlépni a halál küszöbén.
🎞 Szégyenfolt (r. Riba Gery) – 20 perc
Soma megpróbálja elmondani élete bűntényét a szüleinek, mielőtt valaki más felfedné a bűnét.
🎞 Préda (r. Sztepanov Márkó) – 30 perc
Egy isten háta mögötti benzinkúton, éjszakai műszakban dolgozó sráchoz betér egy
magányosan utazó lány. A fiú elkezdi megkedvelni rejtélyes vendégét, viszont nem sejti, hogy a lány sötét titka mindkettejüket veszélybe sodorja.
__________
15.30 – 17.30 Magyar versenyfilmek IV.
🎞 Melange (r. Králl Kevin) – 30 perc
Egy középkorú színész útnak indul a saját filmpremierjére. A bemutatót és a filmszerepet karrierje régóta vágyott beteljesülésének reméli, azonban az ünneplést beárnyékolja az édesapja halála, akit pár nappal az esemény előtt veszít el. A színészt egy fiatal sofőr szállítja el a bemutatóra, akinek az utazás alatt megnyílik az apjával való kapcsolatáról.
🎞 Metronóm (r. Lehr Juhász Péter) – 19 perc
András nehezen talál utat egyedül nevelt lányához, miközben mindketten saját
mindennapjaik kihívásaival szemben próbálnak talpon maradni.
🎞 Marcang (r. Komáromy Bese) – 19 perc
Az éjszaka közepén egy fiatal modell beállít egy fotóshoz, majd elkezdődik a macska-egér játék. Az ötlet kéri számon az alkotót; az este egyre inkább káoszba fullad, ahol a szavak szó szerint sebet ejtenek, és új értelmet nyer a bőre alá kúszik kifejezés is.
🎞 Vegan Mayo (r. Tóth Luca) – 5 perc - Animáció
“She is all that.” Szuper empatikus, igazságharcos és a kedvenc önbizalom királynőd... de igazából az is lehet, hogy csak egy kolbász.
🎞 Így lesz szép (r. Szilágyi Bettina) – 12 perc
Szonja és Nóri gyerekkori legjobb barátok, akik hosszú idő után újra találkoznak. Nóri
váratlanul megjelenik Szonjánál, és rájön, hogy barátnője valamit titkol előle. Ezért
ragaszkodik ahhoz, hogy rendezzenek egy "A Nap" nevű napot, ahogyan régen szokták, hogy fény derüljön barátnője titkára.
🎞Kis Foci (r. Pauló-Varga Ákos) – 12 perc
Egy fiatal focistát azzal vádolja meg az egyik csapattársa, hogy megvesztegették a helyi bajnokságon, valahol a magyar vidéken. Ahhoz, hogy megtalálja a saját útját, szembe kell szállnia a helyi oligarchával és nehéz döntéseket kell hoznia.
🎞Az én virágom (r. Varga Anna Boglárka) – 10 perc
Panka saját világot teremt magának, ahol a növényeinek személyisége van, és csak velük kommunikál. Ám egy nap kedvenc virága szerelmes lesz a szomszéd bonsai fájába, és a beteljesületlen szerelem miatt hervadni kezd. Így Pankának nem marad más választása, mint ellopni a szomszéd fiú növényét.
🎞Kamra (r. Perecz Sára) – 13 perc
Lotti részegen ér haza hajnalban. A barátja, Karcsi néma elutasítással fogadja. Lotti a
szüleiről és a gyerekkoráról álmodik. Másnap a pár készülődik, hiszen Karcsi szüleit várják vendégségbe. Lottira újra és újra rátörnek az emlékképek arról a napról, amiről álmodott. Elkészülnek mindennel, egy pillanatra úgy tűnik, a dolgok rendben vannak. Karcsi szülei csengetnek. Lotti pár percre egyedül marad. Karcsi nyomasztó elvárásai maguk alá temetik. A kiutat pedig az apja múltbeli rossz mintái adják. Elbújik mindenki elől a kamrába, és meghúz egy üveg vörösbort.
__________
17.30 - Egészestés
🎞Keskeny út a boldogság felé (r. Oláh Kata) – 83 perc
A Salgótarján melletti, szegénységbe fulladt Jónástelepen egymásba szeret két roma fiú. Kapcsolatukat felvállalva Budapestre költöznek és a napi megélhetési küzdelmek dacára végre elkezdik megtalálni boldogságukat. Egy váratlan haláleset miatt vissza kell térniük a közösségbe, ahonnan kitagadták őket, így kénytelenek szembenézni múltjukkal, konfliktusaikkal, de kitartásuk és tiszta szívük elismeréseként visszakaphatják családjukat.
A filmet a Thessaloniki Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be, ahol
különdíjban részesült.
👉Augusztus 2. (péntek)
10.30 – 12.00 Magyar versenyfilmek V.
🎞 Buborék (r. Poscher Dominik) – 30 perc
Spongyabob-rajongó; bújócska-fanatikus; kő, papír, olló!-mániás; akut-nosztalgiában
szenvedő egyetemisták versenyfutása a felnövéssel - avagy Petra és Orsi barátságának próbája.
🎞Pragma (r. Szelestey Bianka) – 29 perc
Juli családi születésnapot szervez imádott lányának, Lilinek, aki éppen azzal küzd, hogy senki ne vegye észre, hogy rosszul van az anyja főztjétől. Történetük arról mesél, hogyan rombol a figyelmetlen szeretet generációkon keresztül.
🎞A forint arcai (r. Kőszegi Tamás) – 1 perc – ANIMÁCIÓ
A zsebeink elmesélik a szerelem és a veszteség történetét, ahogy Magyarország
bankjegyei életre kelnek.
🎞Cabana Vali (r. Riba Gery) – 30 perc
Kelet-Európa a közeljövőben, két hatalom uralma alatt áll. Szimi, egy fiatal nő, felfedezi, hogy van egy ikertestvére. Elindul, hogy megtalálja őt, és megossza vele az örökségét.
__________
14.00 – 15.30 Magyar Versenyfilmek VI.
🎞 Hant (r. Karim Hema) – 23 perc
Két idős férfi zűrös múltja miatt egy erdőbe indul, hogy megtalálják azt, amit sok évvel ezelőtt elrejtettek. Miközben elmélkednek múltbeli bűneiken és jelenlegi céljaikon, köztük egyre nő a feszültség. Amikor végül megérkeznek a kincs helyszínére, nyilvánvalóvá válik, hogy más cél vezérelte őket. Az egyikük veszélyes úton akarja megváltani magát.
🎞 Cukormáz (r. Demeter Hunor) – 15 perc
A cukrász anya és a magát feltalálónak képzelő apa együtt nevelik a fogyatékkal élő
gyereküket, miközben tortákon és házilag tákolt ortéziseken keresztül keresik a kiutat a ciklikus reménytelenségből.
🎞 Narancs (r. Horváth Nóra) – 15 perc
Narancs egy boszorkányos öregasszony. Növényekből készít orvosságokat, ezekkel segíti a falubelieket. Kunyhója csendjét és gyógynövényszagú életét a mező tulajdonosa háborgatja.
🎞 Miután kihánytad a vattacukrot (r. Varga Anna Boglárka) – 11 perc
Vilmos a kamaszfiúk rendíthetetlen meggyőződésével és makacsságával minden erejét összeszedve a szülei ellen harcol. Egyetlen vágya, hogy elköltözzön otthonról, a szüleivel azonban végül arra a megállapodásra jutnak, hogy előbb menjen el pszichológushoz. A pszichológus, felismerve a fiú makacsságát, egy kevésbé direkt eljárást, a tudatalatti emlékeket és vágyakat előhívó hipnoterápiás módszert alkalmazza. A pszichológust és a fiút is megdöbbentik a tudatosan vezérelt jeleneteket meg-megszakító, hirtelen előtörő látomások, amik által Vilmos más fényben kezdi látni a szüleit.
🎞 Jelenlét (r. Rosanics Patrik) – 6 perc
Egy idős, ágyhoz kötött férfi, aki demenciával és saját teste korlátaival vívódik,
megpróbálja összerakni a körülötte zajló eseményeket. Egyetlen támpontja egy kedves nő, aki időről időre meglátogatja.
🎞 Átmeneti Központi Probléma (r. Szoták Gergő) – 10 perc
Bence minden éjszaka ugyanabba az ablakba néz, ugyanarra a lányra. Egy sor véletlen esemény után egyedül találja magát az ő lakásában. Szellemként sétálgatva a üres lakásban, a fiú felfedi titkait.
🎞 Cicaharc (r. Varga Gábor) – 18 perc
Két idős, magányos falusi néni egy kandúr macska kegyeiért küzd. Ebben a szerelmi
háromszögben rivalizálásuk célja, hogy egyikük se maradjon egyedül. Ahhoz viszont
fegyverszünetet kell tartaniuk, és rájönni hogyan oldják fel magányukat.
_________________
15.30 – 17.30 Nemzetközi filmek III.
🎞Uma Mãe Vai à Praia - Egy anya elmegy a strandra (r. Pedro Hasrouny) – Portugália (16 perc)
Teresa, az egyedülálló anya egy napot tölt a strandon hatéves fiával, Benjivel, és
nővérével, Margával, aki nyári vakációra tért vissza Portugáliába. A nap nagyon
stresszessé válik nővére folyamatos beszéde miatt, amelyben a fia sikereit ecseteli, és
kritikákat fogalmaz meg Benji felé.
🎞小さな祈り- Apró imádság (r. Takashi Miwa) – Japán (38 perc) ANIMÁCIÓ
Szakítás... Elpusztítva. Csak elvesztem. Nem akarom elveszíteni.
Demi-Demons – Féldémonok (r. Martin Gerigk) – Németország (17 perc) ANIMÁCIÓ
"Féldémonok"; egy esszéfilm a kortárs lét ellentmondásairól, amelyek elválasztanak
minket természetes ösztöneinktől, szakadékokat nyitva bennünk. A hermafrodita
dicsőítése, a virtuális valóságok hedonizmusa, az új szintek keresése a fizikai
vonzalomban és a magasabb tudatosság formáiban, az ambivalencia a szexuális
reprodukcióval szemben – ezek a szakadékok megtestesítik azokat az egzisztenciális
küzdelmeket, amelyek az ösztönök és a megvilágosodás közötti térben való navigálásban rejlenek egy gyorsan fejlődő világban.
A "Féldémonok" régi fotókból és kollázsokból készült, animált alkotás, amely szürreális és gondolatébresztő atmoszférát teremt.
🎞Julienne d'Ampoules - Ampullák Vágása (r. Dave Lojek ) - Németország (5 perc)
Két rivális bűvész, François és Isabelle, magánversenyben mérik össze illúzióik
mesterségét. Az állatok átváltoztatásától eljutnak a villanykörték lenyeléséig. Ahogy a
gyakorlatok egyre intenzívebbé válnak, vajon az egymás túlszárnyalására való
megszállottságuk a bukásukhoz vezet, vagy felfedezik az együttműködés igazi varázsát?
🎞 父亲的山 – Apám hegyei (r. XiaoJun Tan) – Kína (11 perc) ANIMÁCIÓ
Ez egy megindító történet otthonról mint hovatartozásról, amely mélyrehatóan vizsgálja a „apa” és „hegy” metaforikus jelentőségét. Egy apa és fia a hegyekben élnek, ahol az apa kőművesként dolgozik, nehéz munkával hordozva családjuk szükségleteinek terhét. A fiú kíváncsian érdeklődik, mi van a hegyen túl, folyamatosan kérdezgeti apját. Apja mindig ugyanazt válaszolja: „A hegyek túloldalán még egy hegy van.” Ahogy a fiú felnő, elindul apjától és otthonuktól, saját útját keresve a hegyek határán túli távoli városban, életének értelmét kibontakoztatva. Évek kitartó törekvése és önmegismerése után a fiú mélyebb betekintést nyer apja életébe, és megérti a hegyek jelentőségét számára. Tele új megbecsüléssel, a fiú visszatér a hegyekhez, ahol válaszol apjának: „A hegyek túloldalán
még egy hegy van!”
🎞 Fiabexit – Mesekijárat (r. Lorenzo Giovenga) – (20 perc)
Mi is jogot formálunk az álmodásra.
🎞This Grey – Ez a szürkeség (r. Cristina Zar) – Egyesült királyság (3 perc)
A film egy Super 8-as rövidfilm egy turistáról, aki beleszeretett Londonba
🎞 Lust for freedom – Vágy a szabadságra (r. Jakub Zajac) – Vietnám (9 perc)
Egy fiatal fiú próbál menekülni a családon belüli erőszak elől. Úgy látja magát, mint egy madár, aki csapdába esett egy ketrecben. Egy ötlettel áll elő, amelyről úgy hiszi, hogy kiszabadítja őt.
__________
17.30 Egészestés
Árni (r. Vermes Dorka) – 100 perc A madáralkatú Árni egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkusz mindeneseként dolgozik. A társulatot egy család alkotja, ahol Árni az egyetlen kívülálló. A fiú monoton rutin szerint, szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állatokat és elvégzi a család által rábízott feladatokat. A cirkuszba egy nap új piton érkezik. Az állat felkelti Árni kíváncsiságát, és ahogy elkezdi megszelídíteni, a folyamat egyre erősebb hatással van rá.

Nincsenek megjegyzések: