2024. július 26., péntek

Beszélgetések a Katlanban - aug. 2. (péntek)

 

"Mennek az előadások, a koncertek, a mindenféle programok - de azért a Katlan igazi értelme az, hogy szót értsünk egymással.
És ha nem tudunk szót érteni, akkor ebben: megnyugodhassunk."

Hogy lesznek ezek túlélők? (2. évad) - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - OFFLÁJN REZERVÁTUM

Jó hír a sorozatfüggőknek! Itt a várva várt második évad!
A T.I. (Természetes intelligencia) sátor oszlopos tagjaként újra közöttünk lesz Fekete Szarvas (Husvéti Tibor) született Magyarországon, 89 éves, és túlélt mindeneket : Recsket, és repülőszerencsétlenségeket.
E máig fiatal öregember tovább mesél majd arról, hogy hogyan lehet jól túlélni testileg, lelkileg, szellemileg a legnagyobb katasztrófákat a természetben, és a legnagyobb elnyomásokat a lélek mélyén.
Jobb, mint a Netflix!
 

Alinda beszélget - aug. 2. (péntek) 11:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Vendég: Nyáry Krisztián. Író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember, művészeti igazgató, könyvkiadó, kreatív igazgató… Minőségi kultúrát közvetít, amikor könyvet ír, amikor könyvekről-írókról ír, amikor másokkal beszélget. Most vele beszélgetnek – nemcsak könyvekről. Sokkal inkább az életről, az életéről.

Hogyan született a Drakula halála?   - aug. 2. (péntek) 12:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Vajon hogy jut eszébe valakinek, hogy diákjaival némafilmet forgasson 2024-ben?! Ezt is kérdezzük Lakatos Róberttől és Makkai Zsófiától, és levetítjük a Drakula dilemma című dokumentumfilmet, valamint az Ördögtérgye című kisjátékfilmet. 
 

Elekes Dóra – Fábián Gábor – Karafiáth Orsolya – Kemény István – Kovács András – Péter – Mattik Dóra – Hoffmann Kata: Láthatatlan árvák - könyvbemutató - aug. 2. (péntek) 19:00 - BEREMEND - MENTALIGET

„Attól, hogy rákérdez valaki, csak egy valamitől félsz jobban, hogy nem kérdez rá senki…”  A kötet két kötet, egy szépirodalmi és egy szakirodalmi. Lényegében egy novelláskötet, amely szenvedélybeteg vagy más szempontból rendellenesen működő családok gyermekeinek tapasztalatait mutatja be és nyújt hozzá szakirodalmi értelmezést is. A kötet szerzői arról is beszélgetnek, hogy mit is jelent a „tegnapi gyermekeinek lenni”, és mit lehet tenni, a jövő gyermekeiért, hogyan előzhető meg illetve kezelhető a problémajelenség.

Beszélgetőtársak: Fábián Gábor, Hoffmann Kata,; Közreműködik: Bacskó Tünde
 

(érkezési sorrend, maximum 30 fő)
 

PETRI-BESZÉLGETÉSEK - Vendég: Kupihár Rebeka - aug. 2. (péntek) 12:30 - BEREMEND - PETRI-TÉR

2023-ban Kupihár Rebeka kötetterve, A heterók istenéhez kapta a Petri-díjat. A címadó vers legalább olyan érvényességgel szólítja meg a nehezen megszólíthatót, mint Petri első kötetének utolsó verse: „Horgodra tűztél, Uram.” – „hozzád szólok, Uram”. De vajon milyen áttételekkel bocsátkozik beszélgetésbe a „vallásilag amuzikális” Petri és a „heterók istenéhez” fohászkodó Kupihár? Talán kiderül a beszélgetésből.
 

Örökkatlan – Viturbius Acer fennmaradt verse - aug. 2. (péntek) 17:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

Petri költészetének meghatározó témái: a ’68-as kiábrándulás, a nyelv használhatóságának kételye, történelem és az ember, avagy a politika és a magánélet viszonya. 

Generációk együttműködése - kényszer vagy lehetőség?  - aug. 2. (péntek) 14:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Fel kell ismernünk a generációk közötti együttműködés fontosságát, hogy a fiatalok és idősek kölcsönösen tanuljanak egymástól, megismerjék a múltat és közösen beszéljenek a jövőről. Beszélgetőpartnereink Törőcsik Mária, Guld Ádám és Zsidó András.
 

Gyere pedagógusnak, fiatal! - aug. 2. (péntek) 15:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

beszélgetés a pedagógusok közötti korosztályos sajátosságokról, a PONT – Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás programja
 

Katlannal öregedtünk - aug. 2. (péntek) 17:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Örömegyüttlét és beszélgetés azokkal, akik kezdetek óta katlanoznak. Hozd az emlékeidet, sztorit, képet, hogy közösen nosztalgiázhassunk az elmúlt fesztiválok emlékeiről. A sztorikat, képeket a knyihareva@gmail.com címre várjuk július 15-ig.

Régészeti program: nagyharsányi csata - aug. 2. (péntek) 09:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM

A látogatók bejárhatják a Nagyharsányi Helytörténeti Gyűjteményt és érdekességeket tudhatnak meg a Nagyharsányi csatáról. 
A programot tartja: Kanász Imre (Nagyharsányi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője) és Fekete Fruzsina (a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa) 

Kép: Bádeni Lajos őrgróf és Lotaringiai Károly herceg a nagyharsányi csatában. (Wilhelm Camphausen festménye, 19. század)
 

KözösPont Sátor   - aug. 2. (péntek) 14:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - KÖZÖS PONT SÁTOR

Keresztény fiatalok vagyunk, színesek, különböző élethelyzetből, közösségből, egyházból jövünk. Ugyanazzal a nyitottsággal fogadjuk megtisztelő jelenléted, amivel egymás iránt vagyunk. Ülj be mellénk, tágítsd a kört.

KözösPont Sátor   - aug. 2. (péntek) 17:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - KÖZÖS PONT SÁTOR

Nyitott, zenés áhitat - 30 perc kiszakadás a profánból – Összművészeti alkotás, ahol Isten tiszteletét teszi nálunk, felelevenítve a hála erőforrását bennünk. Nyitott oldalú sátrunk kilép a hagyományos templomi keretekből, hogy egy valóban elfogadó és befogadó, világraszóló ünnepet tartsunk közösen.

Alinda és Hajdu Szabolcs beszélget - aug. 2. (péntek) 16:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Augusztus 1-én nézzétek meg a Kálmán-nap című filmet a Narancsligetben, másnap pedig térjetek vissza délután 4-kor és hallgassátok meg Veiszer Alinda és Hajdu Szabolcs beszélgetését a kiállítótérben.

Hauptman Gyöngyi: Levelek a kitelepítésből - tudományos ismeretterjesztő előadás - aug. 2. (péntek) 14:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

1952-ben nyarán és őszén, két hullámban több száz embert telepítettek ki Dél-Somogyból a Hortobágyra, illetve Somogy északi részén fekvő falvakba, ott élő családok házaiba. A mára már történelemmé vált események egészen a 2000-es évekig teljesen ismeretlenek voltak a nyilvánosság előtt, a helyi hivatalos emlékezetben nyomuk sem volt a történteknek. A 2000-es évek elején a várostörténeti múzeumnak ajándékozott családi levelezés "nyitott kaput" a történtek megismerése felé. Előadásomban e magán-dokumentumokból kibontakozó egykori eseményekről, valamint egyéni/családi élettörténetekről, emberi sorsokról szeretnék beszélni.
 

Művészet a természetben - aug. 2. (péntek) 17:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Barangolás Komlós Attilával a szobrok között és a panorámasétányon. Gondolatok a szimpozionok jelentőségéről, a hét alkotói periódus megismerése, a műalkotások üzenetének közös felfedezése.
A program időtartama kb. 1,5 óra.
A részvétel ingyenes.

Hangok közt – LIVE 1 - Izgalmas élő elektronika a kortárs zenében - aug. 2. (péntek) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Bolcsó Bálint zeneszerzőről fog szólni az első koncert, aki a hazai élő elektronika szcéna egyik legelismertebb és legizgalmasabb alakja. Saját maga által kifejlesztett játékmódon mára az élő elektronika a kezében hangszerré vált. Bolcsó nem csak saját darabjaiban használja ezeket a technikákat, hanem más kortársaknál, de klasszikus zeneszerzők darabjainak átiratánál is. Erre is fogunk példát mutatni, amikor három klasszikus dalt megmutatunk eredeti, majd Bálint által „átírt változatban". Ebben lesz segítségünkre Kolonits Klára énekes és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész. Mindezek után pedig megismerkedhetünk Bolcsó saját kompozícióival is. Így lesz lehetőségünk megismerkedni Bolcsó eszközeivel, módszereivel és elmerülni abban, hogy a technika fejlődése milyen hatással van ma a kortárs zenére. A koncertet Dargay Marcell és Dinyés Dániel moderálja.

Boldog boldogtalan - Háy János és Bérczes László - aug. 2. (péntek) 14:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Az elbeszélővel avagy az íróval avagy a másolóval, aki kimásolja az író/elbeszélő fejéből a gondolatokat, de menjünk biztosra, nevezzünk meg egy személyt, Háy Jánost, szóval vele Bérczes László beszélget.

A VÉG MINT KEZDET – BESZÉLGETÉSEK AZ EUTANÁZIÁRÓL - Vendég: Szántó István onkológus - aug. 2. (péntek) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Szántó István nap mint nap találkozik Daniéhoz hasonló sorsokkal, és szembesül azzal, hogy az életvégi helyzetekben a potenciális lehetőségek közül egy, az eutanázia hiányzik. Hogyan kezeli az orvos ezt a hiányt? Mi kell ahhoz, hogy az orvos és a beteg között – ha majd lesz rá lehetőség -, mint opció az eutanázia is felvethető és megbeszélhető legyen? Az általa az egészségügyben eltöltött 40 év alatt közelebb kerültünk-e bármilyen tekintetben ahhoz, hogy az eutanázia egyszer létező valóság legyen?

Knausgard-univerzum - aug. 2. (péntek) 16:30 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A Knausgard univerzumról magyar fordítójával, Kúnos Lászlóval és Háy János íróval Ott Anna beszélget. 

Pannon Tükör Pódium - Vendég: Wirth Imre költő  - aug. 2. (péntek) 18:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Régóta Pannon Tükör-szerző, versekkel és egymondatokkal is találkozhatott tőle az olvasó, de vendégként először lesz beszélgetőtársa Nagygéci Kovács Józsefnek.

Nincsenek megjegyzések: