2024. július 12., péntek

Zene a Katlanban - aug. 3. (szombat)

Senkim a világon - a Vocapella nőikar koncertje - aug. 3. (szombat) 14:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Vajon hány féle arca lehet a magánynak? Mire emlékezhet a hazáját elhagyó zeneszerző New York utcáin? Mibe kapaszkodhatunk az értékválság közepén, amikor a társadalmi magány már a fejünket nyomja? Hogy szólal meg az örökké sóvárgó, szerelmes költő a kórus hangjain? Koncertünkön a magány százféle árnyalatát kutatjuk a zeneirodalom legszebb nőikari műveivel. Fókuszban Bartók, Kodály, Karai és Kocsár zenéi. Énekel a Vocapella. Vezényel: Novák-Szabó Lívia

Németh Juci - G. Szabó Hunor duó - aug. 3. (szombat) 17:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

A különbözőformációkból (pl. Budapest bár, The Qualitons) jól ismert zenészek, akik a magánéletben is egy párt alkotnak, immáron két éve együtt is színpadra lépnek.

Angyalpaplan - aug. 3. (szombat) 11:00 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

Interaktív gyerekkoncert, sok játékkal, Rutkai Bori színpompás horgolt bábjaival.

ZEN Session – Katlan Kurzus - koncert és nyitott jam session - aug. 3. (szombat) 15:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A PTE Zenélő Egyetem beavató jam session előadása Baksa Péter vezetésével.

HéBa koncert - aug. 3. (szombat) 17:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A HéBa az örömzene és a bohém muzsikálás felejthetetlen élményét nyújtja, versfeldolgozásokkal, mély érzésű balladákkal és vidám ropogós tánczenével.
 

The Cliff band koncert - aug. 3. (szombat) 18:30 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Öt srác összeállt és úgy keverik a bluest meg a rock-ot, mint a bort és a szódát. A fröccs aránya itt nem ⅔ hanem 4 /4, de majdnem ugyanolyan jól tud esni egy nyári estén.
 

Bogázs - aug. 3. (szombat) 17:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

" A Bogázs egy pécsi pop-rock zenekar, melynek stílusát fűszerezi a fuvola és a zongora klasszikus világa. 2022-ben jelent meg a Határhelyzet címet viselő kislemez, 2023-ban az „Azt se bánom” single, 2024-ben pedig a „Balaton” single."
 

Mirador - aug. 3. (szombat) 18:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Pszichedélia népzenei jegyekkel elegyítve. A Miradorral olyan zenét játszunk, amihez mindannyian hozzáadjuk a saját részünket és az így megszülető Egészet olyan zenének tekintjük, amihez hasonló ritkán fellelhető a jelenlegi zenei szcénában. A zenekar tagjai pécsiek. Szövegeink elsősorban újraértelmezett népdalszövegek, parafrázisok, valamint a saját szerzeményeink. Ezeket vegyítjük össze tört ritmusokra a súlyos dallamokkal.

Kadambabreder - aug. 3. (szombat) 20:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

12 éves koromban kaptam egy basszusgitárt, és azonnal olyan örök érvényű punk slágereket írtam rajta, mint a TELESZAROMAGATYÁM, a CSEPEG A CSAP, vagy a VAZZE. Azóta felnőttem, sokkal gyorsabban tudok gitározni, a hangom sem mutál, és az öcsém sem hurkapálcával dobol már a radiátoron: azóta profivá vált (és arcszőrzete nőtt). A KADAMBABREDER zenekar viccből alakult, de sikert sikerre halmoz. A produkció vidámságot, örömet és pogót fakaszt. Nyáron a legjobb, mert akkor NINCSEN SULI!!!!!
 

selah vie - aug. 3. (szombat) 21:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Selah Vie első nagylemeze 2023 júliusában debütált, "Ilyen az Élet" címen. A 6- tagú zenekar műfajilag a funk és roots rock elegyeként írható le leginkább. Zenéjük megtestesíti felfogásukat és stílusukat, mely az életszeretet és életrevalóság. Júniusban jelenik meg második nagylemezük. Annyit szeretnének csak, hogy velük együtt mások is jól érezzék magukat, és az élet szépségét csodálhassák.

Lenkke_ - aug. 3. (szombat) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Lenkke_ a koncerteken merengős alterpop dalai mellett teret hagy a táncra hívó elektronikus underground energiáknak. Angol-és magyar nyelvű trekkjeit énekléssel, rappeléssel, dorombolással, furulyázással és potméterek tekergetésével hívja életre. Lenkke_, azaz Fehér Lili akusztikus és elektronikus zene iránti érdeklődése párhuzamosan alakult, de utóbbi lett az a stílusirányzat, amiben igazán önmagára talált. Öt éve kezdett el aktívan zenéléssel, zenekészítéssel foglalkozni, ebből hármat a híres Kőbányai Zenei Stúdióban töltött. 2023-ban bekerült a Kikeltető mezőnyébe, ahol más feltörekvő tehetségek között mutathatta meg rátermettségét. A produkciója csupa pozitív reakciót váltott ki a közönségből és a szervezőkből egyaránt. Ennek köszönhetően felléphetett többek között a Kolorádón, a Bánkitó Fesztiválon és Szigeten. A pörgős nyári hónapokat követő ősszel megjelentette a Csillabércen forgatott Gödör live session videót, majd 2 dalos bemutatkozó kislemezét, a Gödör/Szélnek eresztett single-t. 2023 őszén több állomásra elkísérte az Analog Balatont, decemberben a Papp László Sportarénában léphetett fel, Dzsúdló teltházas koncertje előtt.

Platon Karataev - aug. 3. (szombat) 21:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett zenekar 2016-ban alakult, Budapesten. Magyarországon telt házas koncerteken játszottak már az Akváriumban, a MÜPÁban és az A38 Hajón is, míg külföldön felléptek többek között a Roadburn, a Reeperbahn, a Eurosonic és a Liverpool Sound City fesztiválokon.

30Y - aug. 3. (szombat) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

A 30Y egy 2000-ben alakult pécsi rockzenekar. Több mint 20 éve meghatározó szereplője a hazai könnyűzenei klub és fesztiváléletnek, évente nagyjából hatvanszor lépnek színpadra. Az elmúlt huszonnégy évben megjelent 13 nagylemeze (ezek között 2023 december elsején a tizedik stúdióalbum), tucatnyi online terjesztett független hanganyaga, több mint 25 videoklipje.

DRAKULA HALÁLA - aug. 3. (szombat) 21:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Százéves időutazás: volt egyszer, száz évvel ezelőtt egy némafilm (1921-ben készült Budapesten), melyet az első Drakula-filmnek tekinthetnénk – csakhogy a film elveszett. És vannak most, száz évvel később, a kolozsvári filmes hallgatók és tanáruk (Dr. Lakatos Róbert), akik az elveszett film alapjául szolgáló regényből rekonstruálták a forgatókönyvet és újraforgatták Drakula történetét. Született tehát egy vadiúj némafilm (2024-ben!), melynek ősbemutatóját láthatjuk az Ördögkatlan utolsó estéjén a Narancsligetben. De ahogy az dukál egy igazi némafilmnél: zenei kíséret is lesz, nem akármilyen: egyszál zongorista helyett egy teljes zenekar, nevezzük most Montanaro Filmzenekarnak, benne Franciaországból, Romániából, Magyarországról érkezett muzsikusok.  Ezen az estén az történik meg, mi az Ördögkatlan lényege: születés és újjászületés, vagy ahogy „korszerűen” nevezzük: mentés másként, amit csak itt és csak most, az Ördögkatlan közösségében élhetsz meg. 

Sárarany vs. Zengő Várad Rezesbanda koncertje - aug. 3. (szombat) 19:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

A vonós és a fúvós zenekar közös koncertjén kiderül, hogy a népdalok C-ben szólnak a legbulisabban, és hogy ebben a közös hangnemben nagyon jól lehet örömzenélni.

Táncház minden este - aug. 3. (szombat) 20:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Táncokat tanít Leidinger Dömötör és párja, muzsikál a Sárarany zenekar.

Hangok közt – LIVE 2 - Izgalmas élő elektronika a kortárs zenében - aug. 3. (szombat) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Bali János zeneszerző lesz a második koncertünk fókuszában. Ő amellett, hogy zeneszerző, matematikus, furulyaművész és egyetemi tanár is egyben. Zenéjére mindig is a kísérletezés és a filozofikus művészetfelfogás volt a jellemző. Egész pályája során kiemelten érdekli a „tér", jelentsen ez akusztikus vagy belső lelki tereket egyaránt. A koncertjének a címe „Coord – Descartes emlékezete". A koncerten direkt a helyszínre készülő darab is el fog hangzani, amit a nagyharsányi templom speciális tere inspirált. Ez a tér adta az ötletet, hogy elővegye egyik nemrégiben írt darabját „Pieta – Descartes levétele a keresztről" ami a zenés színház kereteit súrolja, ugyanakkor erről a modern kort meghatározó filozófusról a zene és az azáltal kifejezhető gondolat több síkján is megemlékezik. A „cogito ergo sum" filozófia kitalálójának, az analitikus geometriai atyjának gondolatai és szellemisége végig fogja kísérni az egész koncertet. Ebben lesz Bali János segítségére két kiváló muzsikus, Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Pétery Dóra (csembaló) és a házigazdák: Dargay Marcell és Dinyés Dániel.

 

Ficture – Live act-improvizáció - aug. 3. (szombat) 18:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A kortárs, elektronikuszenei szcéna egyik legizgalmasabb fúziója valósul meg a Vad Fruttik dobosaként is ismert Tokár Gábor, azaz Ficture zenéjében: a kültéri zajok, a szintetizátorok keltette hangok és az ezekkel kombinált énekfoszlányok és hangszeres játék van főszerepben. A zenei koncepció a dobok, szintik és samplerek multitasking-szerű használatán és különféle hangok élőben való feljátszásán alapul, elmesélve így egy csak akkor és ott zajló történetet.
 

Palágyi Ildikó - aug. 3. (szombat) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Ildikó eredetileg klasszikus énekesnek készült, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész szakán diplomázott. 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase fesztiváljára, azóta rendszeresen hallható a hazai klubokban és fesztiválokon.

Nincsenek megjegyzések: