2024. július 27., szombat

Beszélgetések a Katlanban - aug. 3. (szombat)

 

Zenés tárlatvezetés – André Kertész-kiállítás   - aug. 3. (szombat) 16:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

André Kertészm a világhírű fotográfus egy időre méhésznek állt.
A Magyar Nemzeti Múzeum Kertész/Kópiák című kiállításához kapcsolódó kaptár-installációja a Katlanba is ellátogat. Az itt látható fotókból merít inspirációt Rozs Tamás csellista.
Fisli Éva, az André Kertész 130 kiállítássorozat kurátora eközben Kertészről, a képekről és sok másról mesél.

Önarckép Papszt Edével, André Kertész felvétele, 1921 
©Estate of André Kertész, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye.

 

A végső leszámolás: Szilícium-völgy vs. Offline Rezervátum - aug. 3. (szombat) 16:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - OFFLÁJN REZERVÁTUM

Az emberiség elveszett, tech óriások irányítják az életünket. Vagy nem? Cseh András offline rezervátumi őslakó és Szász Barna, Szilícium-völgy szívének őslakosa (Stanford Egyetem AR/VR tanára) vitába száll egymással, egyetért és megoldást keres – a közönséggel együtt. A figyelemgazdaságtól a megfigyelő kapitalizmusig, a hálószobában villogó kütyütől a fejen viselt Apple eszközökig és internetelvonó-kúráig minden szóba kerül majd, hogy aztán a végén - remélhetőleg - lázadást szítsunk.
 

Alinda beszélget - aug. 3. (szombat) 11:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Vendég: Köles Ferenc. Feri most kapja ezredszer a kérdést: Miért maradsz vidéken, ha Budapesten a legjobb színházakban is játszhatnál? Köles Ferinek megvannak már erre az igaz sablonjai, de az a gyanúnk, Alindával úgymond mélyfúrást végezve talán tényleg megtudjuk a titkot. Miközben a titok azért titok, mert nincsen megfejtése.

SZABAD-ÖTLETEK JEGYZÉKE - aug. 3. (szombat) 18:30 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Előadja: Sütő András. A monodrámát Füstös Kiberov, felépülési terapeuta előadása követi, aki József Attila pszichoanalíziséből kiindulva a traumáink feldolgozási esélyeiről tart előadást. „A traumáról való hallgatás a lélek halála” – A traumafeldolgozás útja címmel.

A járda az új fal, a véleménynyilvánítás az új rongálás? - aug. 3. (szombat) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Megvan a véleményed és látványosan ki is nyilvánítanád? Látogass el a beremendi Mentaligetbe, ahol az INDIT Közalapítvány a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen tart a szólásszabadság témájáról egy workshopot és pódium beszélgetést.
Szakértő: dr. Bieber Ivóna ügyvéd

(érkezési sorrend, maximum 30 fő)
 

PETRI-BESZÉLGETÉSEK - Vendég: Keresztesi József - aug. 3. (szombat) 12:30 - BEREMEND - PETRI-TÉR

Vajon miért választotta a költő, dalszövegíró és zenész Keresztesi József a kétezres évek elején az időszak legjelentősebb verseskönyvének Petri Amíg lehet című kötetét? Miért fontos számára Petri normaszegő lírája? És legfőképpen, mit lehet manapság költőként és dalszövegíróként hasznosítani a „hiba poétikájából”? Ha már ezt a Petri-témát választotta Keresztesi 2000-ben egy irodalmi tanácskozáson, az Ördögkatlan tőszomszédságában, Pécsett.
 

Örökkatlan - aug. 3. (szombat) 17:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A szerelem, mint probléma – A szerelmi költészet nehézségeiről – a Demi sec-ben felmerül a „Kell?” kérdés, vagyis a szerelem fogalmával kapcsolatos kétely. 
 

Lelki harmóniák és a zene pszichológiája - aug. 3. (szombat) 14:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A PTE Zenélő Egyetem előadása, előadó Kemény Viktor zeneterapeuta és pszichológus.
 

Kávéházi beszélgetések - Shakespeare 2x - aug. 3. (szombat) 15:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Shakespeare szonettjeinek új, szöveghű fordításáról beszélget Oroszlán Anikó a fordítóval, Fazekas Sándorral és a kötet lektorával, Pikli Natáliával.
 

KözösPont Sátor   - aug. 3. (szombat) 14:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - KÖZÖS PONT SÁTOR

Keresztény fiatalok vagyunk, színesek, különböző élethelyzetből, közösségből, egyházból jövünk. Ugyanazzal a nyitottsággal fogadjuk megtisztelő jelenléted, amivel egymás iránt vagyunk. Ülj be mellénk, tágítsd a kört.

ZAJZAJZAJ podcast élő különkiadás   - aug. 3. (szombat) 16:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Kugler Tamással Beck Zaza beszélget függőségről, traumáról, zenéről. Közben előkerülnek dalok és e-mailek is. 
 

Kurucz Réka: „A nagyharsányi állomáson egy vagonba raktunk mindent” - tudományos ismeretterjesztő előadás - aug. 3. (szombat) 14:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

1950. június 23.-án hajnalban géppisztolyos ávósok és rendőrök kopogtattak számos család ajtaján a Jugoszláv határ közelében. Old, Tótföld, Nagyharsány és a környék falvaiból a „rendszeridegen” családokat a nagyharsányi állomásról indították el a hortobágyi kényszermunkatáborok felé. Beszélgetőtársaink közül ketten, Irma és Eszter gyermekként élete meg a „magyar gulágot”, Mihály pedig arról mesél, hogyan menekül meg jómódú családja a kitelepítés elől és milyen volt élet az határsávban az itthon maradók számára.
Moderátor: Kurucz Réka, néprajzkutató (Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának muzeológusa)
 

Beszélgetés Bereményi Gézával - aug. 3. (szombat) 22:15 - NAGYHARSÁNY - Szoborpark - AMFITEÁTRUM

Részlet egy telefonbeszélgetésből:

Géza: Ma este láttam egy nagyszerű előadást, színészhallgatók játsszák a Frontávonulást. Holnap is megy, feltétlenül nézd meg!
BL: Láttam már, Géza. Valóban nagyszerű.
Géza: De kellene valamit tennünk, nagyon tehetséges végzős osztály.
BL: Már meghívtuk őket az Ördögkatlanba.
Géza: Hát ez remek. Ott leszek!
(Bereményi Géza ott lesz: az Amfiteátrumban. Az előadás után Nagygéci Kovács József beszélget vele.)

Hangok közt – LIVE 2 - Izgalmas élő elektronika a kortárs zenében - aug. 3. (szombat) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Bali János zeneszerző lesz a második koncertünk fókuszában. Ő amellett, hogy zeneszerző, matematikus, furulyaművész és egyetemi tanár is egyben. Zenéjére mindig is a kísérletezés és a filozofikus művészetfelfogás volt a jellemző. Egész pályája során kiemelten érdekli a „tér", jelentsen ez akusztikus vagy belső lelki tereket egyaránt. A koncertjének a címe „Coord – Descartes emlékezete". A koncerten direkt a helyszínre készülő darab is el fog hangzani, amit a nagyharsányi templom speciális tere inspirált. Ez a tér adta az ötletet, hogy elővegye egyik nemrégiben írt darabját „Pieta – Descartes levétele a keresztről" ami a zenés színház kereteit súrolja, ugyanakkor erről a modern kort meghatározó filozófusról a zene és az azáltal kifejezhető gondolat több síkján is megemlékezik. A „cogito ergo sum" filozófia kitalálójának, az analitikus geometriai atyjának gondolatai és szellemisége végig fogja kísérni az egész koncertet. Ebben lesz Bali János segítségére két kiváló muzsikus, Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Pétery Dóra (csembaló) és a házigazdák: Dargay Marcell és Dinyés Dániel.

 

Bertók-pódium: Krusovszky Dénes - Életrajzi kísérletek - aug. 3. (szombat) 14:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Az Életrajzi kísérletek Krusovszky Dénes hatodik verseskötete. A szerzővel Mohácsi Balázs beszélget.

A VÉG MINT KEZDET – BESZÉLGETÉSEK AZ EUTANÁZIÁRÓL - Vendég: Bíró Eszter hospice-pszichológus - aug. 3. (szombat) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Biró Eszter nap mint nap találkozik életvégi helyzetben lévő emberekkel, és segíti őket döntéseikben. Mennyire jellemzi pácienseit az életvéghez való tudatos viszony? Hogyan dönthető le az életvéget és a halált övező tabu? Kizárja-e egymást a hospice és az eutanázia? Hogyan hatna vissza az eutanázia legális lehetősége a hospice-okra? Néhány kérdés, amely biztosan szóba kerül.

Nincsenek megjegyzések: