2024. július 24., szerda

Beszélgetések a Katlanban - JÚL. 31. (SZERDA)

 

Hogy lesznek ezek túlélők? (2. évad) - júl. 31. (szerda) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - OFFLÁJN REZERVÁTUM

Jó hír a sorozatfüggőknek! Itt a várva várt második évad!
A T.I. (Természetes intelligencia) sátor oszlopos tagjaként újra közöttünk lesz Fekete Szarvas (Husvéti Tibor) született Magyarországon, 89 éves, és túlélt mindeneket : Recsket, és repülőszerencsétlenségeket.
E máig fiatal öregember tovább mesél majd arról, hogy hogyan lehet jól túlélni testileg, lelkileg, szellemileg a legnagyobb katasztrófákat a természetben, és a legnagyobb elnyomásokat a lélek mélyén.
Jobb, mint a Netflix!
 

Alinda beszélget - júl. 31. (szerda) 11:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Vendég: Miquéu Montanaro. Szinte minden hangszeren játszik, ez egy zseniális muzsikusnál talán természetes. De amikor megkérdeztük magyarul, hogy „kérsz tolmácsot?”, azt válaszolta, magyarul, „köszönöm, nem kérek”. Csak nem beszél szinte minden nyelven?! A beszélgetésben biztosan arról is szó lesz majd, mit jelent az, hogy oxitán…

Nelly és Nadine c. dokumentumfilm - A Verzió Filmfesztivál szervezésében: filmvetítés és beszélgetés  - júl. 31. (szerda) 12:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

A Nelly és Nadine két nő valószínűtlen szerelmi története, akik 1944 karácsony estéjén, a ravensbrücki koncentrációs táborban szeretnek egymásba. Annak ellenére, hogy a háború utolsó hónapjaiban elválnak útjaik egymástól, Nelly és Nadine később újra találkoznak, és együtt töltik életük hátralévő részét. Szerelmi történetüket sokáig titokban tartották, még a legközelebbi családtagjaik előtt is. Most Nelly unokája, Sylvie úgy dönt, hogy feltárja Nelly és Nadine eddig nem látott személyes archívumát, és fényt derít nem mindennapi történetükre. 

Karcok – kiállításmegnyitó - júl. 31. (szerda) 13:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Közreműködnek: Király Petra, Rumann Gergő Simon (Pécsi Művészeti Gimnázium diákjai) ; beszélgetőtárs: Gergál Tímea 
 

(érkezési sorrend, maximum 25 fő)
 

PETRI-BESZÉLGETÉSEK - Vendég: Peer Krisztián - júl. 31. (szerda) 12:30 - BEREMEND - PETRI-TÉR

Biztosan vannak néhányan, akiknek a Petri név hallatán egyből Peer Krisztián ötlik eszükbe. És biztosan vannak közöttük olyanok, akik leginkább a két költő közötti felületi-életvitelbéli hasonlóságokra gondolnak. Ám ezek a közös nevezők inkább tüneti, semmint lényegi elemei annak a költészeti radikalizmusnak, amelynek természetéről, nyelvi és látásmódbeli összetevőiről beszélgetünk Peer Krisztiánnal – nem kerülve az érdesebb témákat sem.
 

Schubert-Dalbeavató Koncert – Dinyés Dániel / Szélpál Szilveszter - júl. 31. (szerda) 15:00 - BEREMEND - Szent Mihály-templom

Szélpál Szilveszter operaénekes segítségével a rendkívül népszerű Operabeavató mintájára Schubert: Die schöne Müllerin (A szép molnárlány) című dalciklusába avat be bennünket Dinyés Dániel – talán egy új műfaj születésénél bábáskodhatnak a Katlan látogatói…

EZ AZ ELŐADÁS SORSZÁMOSKÉNT SZEREPEL A FÜZETBEN, DE NEM AZ! LEHET JÖNNI SZABADON, AMÍG BÍRJA A TEMPLOM.
 

Akarsz-e játszani mindent, mi élet? - júl. 31. (szerda) 14:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Dramatikus módszerek a nevelésben, Glossza, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont podcastja.

Novák Erik: Rómeó és Júlia 2. - könyvbemutató - Shakespeare 2x - Kávéházi beszélgetések - júl. 31. (szerda) 15:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Ha Rómeó és Júlia nem hal meg, mi lesz velük a reneszánsz Itália valóságában? Erről beszélget Novák Erik szerző Pikli Natália Shakespeare-kutatóval.

Nagyharsány régészeti öröksége  - júl. 31. (szerda) 15:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM

Mióta élnek emberek a mai Nagyharsány területén? Kik éltek itt a korábbi korokban? Milyen emlékeket hagytak maguk után, és mire tudnak ezekből a szakemberek következtetni? Hogyan éltek, mivel foglalkoztak, hová lettek? Hogyan változtatta meg a kőbányában talált éremlelet a magyar pénzverés kezdeteiről alkotott képet?
Az előadást tartja: Vida István, a Magyar Nemzeti Múzeum kutatója
 

KözösPont Sátor   - júl. 31. (szerda) 14:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - KÖZÖS PONT SÁTOR

Keresztény fiatalok vagyunk, színesek, különböző élethelyzetből, közösségből, egyházból jövünk. Ugyanazzal a nyitottsággal fogadjuk megtisztelő jelenléted, amivel egymás iránt vagyunk. Ülj be mellénk, tágítsd a kört.

KözösPont Sátor   - júl. 31. (szerda) 15:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - KÖZÖS PONT SÁTOR

Szólj be a Papnak! - tabuk nélkül, egy jó fröccsért – Három történelmi egyház (református, evangélikus, katolikus) lelkivezetői fognak forró székbe ülni, hogy egy aktuális téma kapcsán elmondják gondolataikat. Egy ponton nyitjuk a kört, és aki elég bátor, hogy feltegye kemény kérdéseit az egyházak képviselőinek, egy fröccsel jutalmazzuk a merészségét, ami kellemesen hűsít, miközben a papok izzadnak a válaszadásban.

Ritter György: A hazai német nemzetiség tapasztalattörténete az Észak-Dunántúl közösségeiben, 1940-1970 -tudományos ismeretterjesztő előadás - júl. 31. (szerda) 14:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

A magyarországi németek évszázados közösségeit több történész kutatja. A levéltári forrásokból következtethető eseményeket sokszor hűvös távolságtartással igyekeznek, objektív módon feltárni a kutatók. Éppen ezért 12 évvel ezelőtt egy majd’ két évig tartó interjúgyűjtésre szántam el magam. Olyan „sváb” falvakban gyűjtöttem, amelyet a történeti, néprajzi kutatás, a társadalomtudományos diskurzus csak részben keresett fel. Az „oral history” módszertana segítségével több mint egy évszázadról szóló emlékanyagot sikerült gyűjtenem, s ezen elbeszélésekben legélénkebben megjelent korszak, az 1940 és 1970 közötti időszak volt. A gyűjtésből készült doktori disszertációmat tavaly védtem a Pécsi Tudományegyetemen. Előadásomban nemcsak e korszak tapasztalattörténetét szeretném bemutatni, de saját tapasztalatomat is szeretném felvázolni az interjúk készítéséről. Arra kérdésre keresem a választ, hogy a németek tragikus sorsú, háborús élményekkel, elűzésekkel, kitelepítésekkel,  vagyoni jogfosztással, földelkobzással, majd a megkapaszkodás folyamataival tarkított története során milyen identitásmunkát sikerült elvégezniük, s ez hogyan látszódik a személyi és kollektív szinteken. Emellett szintén szeretném bemutatni, hogy kikkel találkoztam az utam során, s ezen emberek milyen élményeket osztottak meg velem.
Minden kedves érdeklődött szeretettel várok!
 

MILYEN A GAZDA, OLYAN A BORA… Ökológia, hagyomány, innováció a borászatban - kerekasztal-beszélgetés - júl. 31. (szerda) 17:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Meghívott vendégeinkkel közösen tekintjük át a kortárs borkultúra, mint tovább élő hagyományos tájgazdálkodási ágazat legfontosabb kérdéseit. Kitérünk többek közt a gazdasági fenntarthatóságra, a piac átalakulására, a hagyományhoz való viszony és az ökológiai módszerekben rejlő lehetőségek kérdéseire, valamint az ágazat által a vidékfejlesztés felé támasztott kihívásokra.
 

Bacchus nyomában a villányi borvidéken   - júl. 31. (szerda) 14:00 - VILLÁNY - SAUSKA PINCÉSZET

Régészeti és gasztronómiai kalandozások a római borkultúra világában
Mit tudunk a római borászokról és borkereskedőkről? Hogyan és miből készítették a bort, miben szállították és hol tárolták Bacchus ajándékát a Római Birodalomban? Mi volt a bor szerepe a művelt római elit lakomáin és hogyan inspirálta a borkultúra az asztali beszélgetéseket, a luxusvillák lakomatermeinek építészeti kialakítását és díszítését? Voltak-e a Villányi Borvidéknek római kori gyökerei? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ Mráv Zsolt régész előadásában.    

Építészet és borkultúra - Ma - júl. 31. (szerda) 15:00 - VILLÁNY - SAUSKA PINCÉSZET

Sugár Péter Prima Primissima díjas építész mesél a kortárs borászatok építészetéről a villányi Sauska pincészetben. Az előadásokat követően a résztvevők helyszínbejáráson vehetnek részt és megismerhetik a legújabb borkészítési technológiákat.
 

Lyukasóra Szabó T. Annával, Dragomán Györggyel, Nyáry Krisztiánnal, Szikszai Rémusszal és Szegő Jánossal - júl. 31. (szerda) 14:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A Lyukasórát neves irodalmárok, Mészöly Dezső, Gyurkovics Tibor, Lator László, Lukácsy Sándor alapították, immár 21 éve. A műsorban költőkből, színészekből, irodalomárokból álló összeszokott baráti társaság tagjai kalauzolják egymást és a nézőket a költészet izgalmas világába, olykor alig ismert területeire. A résztvevők minden találkozóra egy-egy idézettel érkeznek és a feladat a szerző vagy a fordító megfejtése. A költemények és a költők megidézése során anekdoták, irodalomtörténeti kincsek bukkannak elő szellemes gondolatcseréket, elmélkedéseket inspirálva. Ettől válik a fejtörő játék minden alkalommal egy bensőséges irodalmi kávéházzá.

Pannon Tükör Pódium - Vendég: Jenei Gyula költő, szerkesztő  - júl. 31. (szerda) 18:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A beszélgetésben versírásról és folyóiratszerkesztésről, a legújabb kötetről és az eddigiekről, a vidéki kulturális életről és a tanári tapasztalatokról, azaz körülbelül mindenről szó lesz, szó lehet. A költőt, szerkesztőt egy kritikus, szerkesztő, Nagygéci Kovács József kérdezi majd.

Nincsenek megjegyzések: