2024. július 11., csütörtök

Zene a Katlanban - AUG. 2. (PÉNTEK)

 

Halál Velencében - aug. 2. (péntek) 13:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Aschenbach szerepében: Koltai Róbert. Zongorázik, improvizál: Darvas Ferenc. Szerkesztette, rendezte: Gaál Ildikó 

Halál Velencében - aug. 2. (péntek) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Aschenbach szerepében: Koltai Róbert. Zongorázik, improvizál: Darvas Ferenc. Szerkesztette, rendezte: Gaál Ildikó 

Újzenekar - aug. 2. (péntek) 20:30 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Az Újzenekar újra a katlanban, új dalaival.
 

Iszkiri - aug. 2. (péntek) 11:00 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

Tekergő mamutok, ijedős szuperhősök, száguldó manók... itt bármi megtörténhet.

Bénin International Musical - aug. 2. (péntek) 19:30 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

A Bénin International Musical – azaz BIM – egyedülálló módon vegyíti a rockot, a rapet és a vuduszertartás elemeit, előadásaik valóságos szertartások.

A Szigeti Quartet és Kolonits Klára koncertje - aug. 2. (péntek) 13:00 - BEREMEND - Szent Mihály-templom

Respighi: Il tramonto - Dinyés: Népdal variációk - Dvorák: F-dúr op.96-os "Amerikai" kvartett
 

Vik Kemény koncert - aug. 2. (péntek) 16:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Vik Kemény sajátos hangzást teremt a solo szájharmonikán, ahol az improvizatív zene a looper pedál és a beatboxal keverve válik egésszé.
 

Quintia koncert - aug. 2. (péntek) 20:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Az öttagú női együttes előadásai főleg népzenei ihletettségűek, de a világzene, a jazz és egyéb műfajok kapcsolódását is elénk tárják a hangszerek szokatlan együttállásával. A cselló, a hárfa, a doromb, a gitár, citera és még megannyi különleges hangszer felhasználása különleges koncertélményt nyújt.
 

JamToTheSoul & Flora - aug. 2. (péntek) 21:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Két fiatal zenész együttműködésében egyéni hangzású saját dalok és feldolgozások szólalnak meg.
 

Bolygó - aug. 2. (péntek) 17:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A bolygó egy 2023-ban alakult pécsi zenekar, melynek hangulatát a 90-es évek grunge szcénája és a magyar kétezres évek szövegcentrikus alternatív zenéje inspirálja leginkább. Hatással van rájuk többek között a Pixies, Radiohead, Big Thief vagy a Kistehén. Első lemezüket 2024 májusban jelentetik meg.
 

Anqaa - aug. 2. (péntek) 18:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Dark electropop. Kis világűr.
Dalainkkal keringünk a Föld körül, távoli galaxisok felé repülünk,
vagy éppen együtt hullámzunk a tengerekkel.
Ének, szinti, basszus némi elektronikával.
 

egy5egy - aug. 2. (péntek) 20:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Az egy5egy célja a lélek darabokra szedése, leporolása, majd újra összerakása. A dalszövegek táncot járnak a hangszerekkel, így teremtve minden dalban egy önálló, sajátos világot. 2022 októberében jelent meg első, 'Szépek voltak egyszer' című nagylemezük, melyet a ZAJZAJZAJ stúdióban vettek fel Pécsett, Egyedi Péter produceri zsenialitásával fűszerezve. 2023-ban kiadták 'Utómunkák' című kislemezüket, illetve 'Egyedül bárkik' koncertlemezüket. 2024 márciusában adták ki második nagylemezüket, az ‘El nem álló nagy vihar’-t, amin Dióssy Ákossal dolgoztak.
 

Doggos - aug. 2. (péntek) 21:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A 2017 végén alakult Doggos könnyedén lavírozik a pop, az indie és a glam-rock között. Koncertjein bármi megtörténhet a feszes garázsos riffeléstől kezdve egészen a sokperces, giccses power ballad-ig. A pécsi banda először a KERET blog ‘Kikeltető’ nevű tehetségkutatóján bukkant fel. Azóta felléptek többek közt az Ördögkatlan, Művészetek Völgye, Pécsi Egyetemi Napok, Fekete Zaj és Kolorádó fesztiválokon, koncerteztek a Carson Coma, a Margaret Island és a Ricsárdgír vendégeként, valamint három Magyar Klipszemle jelölést is maguk mögött tudhatnak.
2022-ben bekerültek a Hangfoglaló Program induló zenekari alprogramjába. Ennek keretében adták ki első magyar nyelvű szerzeményüket, Hozzám van szerencséd címmel. A klipet 2023-ban a Klór című megjelenés, majd az első anyanyelvi EP követte Agymasszázs címmel. 
2024-ben megjelent pici szíved című új daluk, melyhez Kreuzer Emmy készített videóklipet. Ez év tavaszán a Margaret Island zenekar előtt léphettek fel 6 állomáson át
 

VODKA FOR KIDS - aug. 2. (péntek) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Pankzene és közös tánc felfokozott, önkívületi állapothoz
 

In Memoriam Julie Mama’j – Wombo Rebellion, Besh o droM, Psycho Mutants, Beck Zoli - aug. 2. (péntek) 21:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

Julie-hez méltó, boldog, jókedvű estet szeretnénk, és ebben nagyszerű zenészek segítenek minket. Bulizz, örülj az életnek – és gyújts egy gyertyát Julie-ért (és Kátyáért és Mariért és Tamásért és bárkiért, akit szerettél és elveszítettél).

Miquéu Montanaro és Christian Sebille koncertje - aug. 2. (péntek) 18:30 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Díszvendégünk, Montanaro francia muzsikustársával zenél: Christian Sebille a marseille-i Zenei Központ zeneszerzője és művészeti igazgatója. Műfaja mindenekelőtt az elektroakusztikus zene. Gyakran dolgozik együtt a legkülönbözőbb művészeti ágakból érkező művészekkel: képzőművészekkel, táncosokkal, operaénekesekkel… Igazi „összművész”, passzol a Katlanhoz.

Ó, a Balaton… - Sárkány Sándor és barátai - aug. 2. (péntek) 19:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Sárkány Sándor (ének, zongora), Bujdosó János (ének, gitár - Európa Kiadó), Horváth Gábor (basszusgitár - Balaton), Gressai Mánuel (dob)

Balaton: Cseh Tamás-est - aug. 2. (péntek) 21:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Megismételjük a megismételhetetlent! 2024. január 21-én, Cseh Tamás 81. születésnapjának előestéjén, a Balaton zenekar rendhagyó formációval és műsorral lepte meg a közönséget a Petőfi Irodalmi Múzeumban: Víg Mihály, Bujdosó János, Horváth Gábor és Dudás Zsombor kvartettje György Andrea hegedűssel kiegészülve adott emlékezetes, Cseh Tamás-dalokra épülő estet. A megismételhetetlen koncert megismétlésére teszünk kísérletet.

Tamással tábortűz körül - közös éneklés - aug. 2. (péntek) 22:30 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Maradj a koncert után, Víg Misi, Sárkány Sanyi is marad, és érkezik hozzájuk Cseh András, Vecsei H. Miklós, a Héba zenekar… Velük együtt énekelheted Cseh Tamás dalait, míg a világ.

Nóvé Soma – ifj. Csoóri Sándor - aug. 2. (péntek) 19:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

A páros tagjai duó felállásban játsszák el kedvenc népdalaikat. Nóvé Soma 2012-ben kezdte zenei pályafutását a Middlemist Red zenekarban. Azóta számtalan zenei projektben részt vett. Nevéhez fűződnek olyan zenekarok is, mint a MORDÁI, a The Night Of The Vampire és a Samurai Drive. Ifj. Csoóri Sándor "Sündi" a Buda Folk Band egykori és az Ötödik Évszak jelenlegi társvezetője ma már meghatározó táncszínházi előadások egyre keresettebb zeneszerzője.

Táncház minden este - aug. 2. (péntek) 20:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Táncokat tanít Leidinger Dömötör és párja, muzsikál a Sárarany zenekar.

Hangok közt – LIVE 1 - Izgalmas élő elektronika a kortárs zenében - aug. 2. (péntek) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Bolcsó Bálint zeneszerzőről fog szólni az első koncert, aki a hazai élő elektronika szcéna egyik legelismertebb és legizgalmasabb alakja. Saját maga által kifejlesztett játékmódon mára az élő elektronika a kezében hangszerré vált. Bolcsó nem csak saját darabjaiban használja ezeket a technikákat, hanem más kortársaknál, de klasszikus zeneszerzők darabjainak átiratánál is. Erre is fogunk példát mutatni, amikor három klasszikus dalt megmutatunk eredeti, majd Bálint által „átírt változatban". Ebben lesz segítségünkre Kolonits Klára énekes és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész. Mindezek után pedig megismerkedhetünk Bolcsó saját kompozícióival is. Így lesz lehetőségünk megismerkedni Bolcsó eszközeivel, módszereivel és elmerülni abban, hogy a technika fejlődése milyen hatással van ma a kortárs zenére. A koncertet Dargay Marcell és Dinyés Dániel moderálja.

DA CAPO - Élményimpró régi- és újzenére - aug. 2. (péntek) 14:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A kétalkalmas kreatív workshop középpontjában az improvizáció áll, a barokk legismertebb áriáit és a közösségi improvizációs technikát (hangfestést) ötvözve. Az interaktív foglalkozásokat Bodrogi Éva, a barokk ének specialistája és Darázs Ádám gitárművész, hangfestő vezetik. A részvételhez zenei előképzettség nem szükséges! Regisztráció itt!

Egy hullámhosszon Örkénnyel - A Neked8 énekegyüttes és az abszurd - aug. 2. (péntek) 18:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Mi zajlik a világban? Mi zajlik bennünk? Örkény novellái fanyar humorral reflektálnak az élet és a halál súlyos kérdéseire. Nyolc énekes és két harmonikás ugyanezt kísérli meg, amikor az elmúlt 500 év zenei kincseit és Örkény novelláit egyfajta dialógusra késztetik. 
 

Singas - aug. 2. (péntek) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A két alapító lankadatlan ambicióval keresi az új és számukra érdekes zenei együttműködéseket. A folyamatosan változó felállású Singas most újra indiai játszótársakkal tér vissza.

CIMBALOMDUÓ - Balogh Kálmán és Lukács Miklós - aug. 2. (péntek) 18:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

„Balogh Kálmánnak és Lukács Miklósnak köszönhetően új fejezet nyílt a cimbalom történetében. Ahogy annak idején Rácz Aladár a komolyzene számára fedezte fel a hangszert, úgy Balogh Kálmán a népzenék és a népzenei alapú improvizációk, Lukács Miklós pedig a dzsessz irányába nyitotta ki a cimbalomban rejlő lehetőségeket. Kettejük duójában tehát két egészen különleges, egyedülálló tudás és játékmód összegződik és a kölcsönös inspiráció olyan energiákat szabadít fel, amivel már-már a hangszerjáték lehetőségeinek határait feszegeti a két muzsikus.”

Nincsenek megjegyzések: