2024. július 16., kedd

Irodalom a Katlanban - aug. 2. (péntek), aug. 3. (szombat)
























Csupa új vers // Simon Márton és Háló Gergő // zene és irodalom - aug. 2. (péntek) 17:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Simon Márton hamarosan megjelenő ötödik kötetéből olvas fel Háló Gergő kiváló zenei aláfestésére.

PETRI-BESZÉLGETÉSEK - Vendég: Kupihár Rebeka - aug. 2. (péntek) 12:30 - BEREMEND - PETRI-TÉR

2023-ban Kupihár Rebeka kötetterve, A heterók istenéhez kapta a Petri-díjat. A címadó vers legalább olyan érvényességgel szólítja meg a nehezen megszólíthatót, mint Petri első kötetének utolsó verse: „Horgodra tűztél, Uram.” – „hozzád szólok, Uram”. De vajon milyen áttételekkel bocsátkozik beszélgetésbe a „vallásilag amuzikális” Petri és a „heterók istenéhez” fohászkodó Kupihár? Talán kiderül a beszélgetésből.
 

Kezdhetek folytatódni - aug. 2. (péntek) 18:30 - BEREMEND - PETRI-TÉR

Pál András és Rozs Tamás Petri György-estje
 

Boldog boldogtalan - Háy János és Bérczes László - aug. 2. (péntek) 14:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Az elbeszélővel avagy az íróval avagy a másolóval, aki kimásolja az író/elbeszélő fejéből a gondolatokat, de menjünk biztosra, nevezzünk meg egy személyt, Háy Jánost, szóval vele Bérczes László beszélget.

Knausgard-univerzum - aug. 2. (péntek) 16:30 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A Knausgard univerzumról magyar fordítójával, Kúnos Lászlóval és Háy János íróval Ott Anna beszélget. 

Pannon Tükör Pódium - Vendég: Wirth Imre költő  - aug. 2. (péntek) 18:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Régóta Pannon Tükör-szerző, versekkel és egymondatokkal is találkozhatott tőle az olvasó, de vendégként először lesz beszélgetőtársa Nagygéci Kovács Józsefnek.

MeseCentrum Olvasósarok - aug. 3. (szombat) 15:30 - BEREMEND - GYEREKUDVAR - beremendi faluközpont - a pizzéria mellett

Harmath Artemisz programsorozata azért jött létre, hogy az értékhordozó kortárs gyerekirodalmat és az olvasást, a mesehallgatást élményszerűen népszerűsítse. Interaktív, zenés irodalmi műsorral: interaktív dráma-előadással, felolvasással, zenével és énekelt versekkel, valamint személyes könyvajánlóval és meseolvasási tippekkel fogadjuk a gyerekeket és a szülőket. Ma már tudjuk kutatásokból, hogy leginkább azok válnak maguk is olvasóvá, akiknek mesélnek otthon. Azt is tudjuk, hogy minél rendszeresebben és minél korábban hallgatnak a kicsik felolvasást, annál inkább fejlődnek értelmi képességeik, nem csak a nyelvórákon, de matematikából is. Az olvasó gyerekek sikeresebbek lesznek később a munkaerőpiacon, és az empátiájuk is fejlettebb lesz. Az esti meseolvasás hozzájárulhat a családi kapcsolatok erősödéséhez is.

PETRI-BESZÉLGETÉSEK - Vendég: Keresztesi József - aug. 3. (szombat) 12:30 - BEREMEND - PETRI-TÉR

Vajon miért választotta a költő, dalszövegíró és zenész Keresztesi József a kétezres évek elején az időszak legjelentősebb verseskönyvének Petri Amíg lehet című kötetét? Miért fontos számára Petri normaszegő lírája? És legfőképpen, mit lehet manapság költőként és dalszövegíróként hasznosítani a „hiba poétikájából”? Ha már ezt a Petri-témát választotta Keresztesi 2000-ben egy irodalmi tanácskozáson, az Ördögkatlan tőszomszédságában, Pécsett.
 

Kerék mesék - vagány történetek a legkülönfélébb járművekről - aug. 3. (szombat) 11:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Felkészültetek néhány száguldó mesére? Mechler Anna méltán népszerű sorozatában számos négykerekű jármű mellett még vonatok és repülők is feltűntek. Kiről meséljen a szerző? Bartolóról, a markolóról, vagy Tóbiásról, a kukásautóról, esetleg Pedróról a tűzoltóautóról? Vagy neked Jonatán, a kamion a kedvenced? Egy biztos, ezen a délelőttön senki sem marad dudáló, pöfögő, járműves történetek nélkül. Biztonsági öveket becsatolni, indul a móka!


 

Bertók-pódium: Krusovszky Dénes - Életrajzi kísérletek - aug. 3. (szombat) 14:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Az Életrajzi kísérletek Krusovszky Dénes hatodik verseskötete. A szerzővel Mohácsi Balázs beszélget.

Slam Poetry - aug. 3. (szombat) 18:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Kemény Zsófi, Bárány Bence, Horváth Kristóf "Színész Bob", Kövér András "Kövi", Mészáros Péter "Mészi", Pion István, Simon Márton és Tengler "Napherceg" Gergely összeszokott csapata a "Legszebben Öregedő Katlan-hagyomány" különdíjasai, akik Slam Poetry estjükkel idén már a tizenkettedik alkalommal zárják a programot a Vylyan teraszon, de ki számolja?!

Nincsenek megjegyzések: