2024. július 29., hétfő

Kiállítások a Katlanban

 

Képek kertje - júl. 30. (kedd) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Művészetterápiás hippitanya a templomkert ölelésében – „Gyere! A képeid várnak Rád!”
A teret tartja: Soós Ágnes pszichológus, művészetterapeuta és a Színrelépő Műhely csapata.
 

Betekintő - júl. 31. (szerda) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

kiállítás a Mandulafa Waldorf Óvodák és Általános Iskola munkáiból 
 

Kertész / Kaptár  - júl. 31. (szerda) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum installációja az Ördögkatlan Fesztiválon 2024-ben a Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez. A Völgyben Kertész korai képeiből válogatunk. Installációnkon nemcsak a fiatal fotóművésszel találkozhatsz, de az is kiderül, miért akart Kertész valaha méhész lenni.
 

Top10 – Magyar Nemzeti Múzeum  - júl. 31. (szerda) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum 1802 óta gyűjti, kutatja, bemutatja a Kárpát-medence egykori lakóinak múltját, továbbá a magyar nemzet történetére vonatkozó emlékeket, egészen napjainkig. A több millió tárgyat magába foglaló gyűjteményében világhírű régészeti leletek, a magyar történelem és a művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei találhatóak. 
A múzeum idén nyáron utazó kiállításában mutatja be legizgalmasabb kincseit. A jelentős eseményekhez kapcsolódó egyedi tárgyak régészeti, művészettörténeti szempontból is unikálisak. 
 

Falfestés - júl. 31. (szerda) 12:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

Novák Erik falfreskói nélkül már elképzelhetetlen a Katlan. Tavaly bakonyi indiánokat festett a beremendi könyvtár falára. De a könyvtárnak van még fala… Arra vajon mi kerül az idén? 

A PRÁTER KINCSEI - júl. 31. (szerda) 10:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Iskolánk – Budapesti Komplex SzC Kézművesipari Technikum (https://kezmuveskepzo.hu/) – fotóantológiája – vagyis a diákok képei az elmúlt öt évből egy random válogatás szerint. Célja, hogy minél sokoldalúbban mutassa be iskolánk fotós szemléletét. Technikailag színes és fekete-fehér keretezett képek lesznek a Kovácsműhely területén kihelyezve, picit ad hoc, eklektikus módon. Épületek, portrék, életképek, tárgyak jelennének meg házfalakra, farakásokra, körtefára, pajtafalra, kerítésre és egyéb helyekre applikálva – vizuális térbeli montázsként, izgalmas képi kontrasztot alkotva az ábrázolt téma és a hely tényszerű adottságai között, amellyel egy új képi minőség jönne létre.

Karcok – kiállításmegnyitó - júl. 31. (szerda) 13:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Közreműködnek: Király Petra, Rumann Gergő Simon (Pécsi Művészeti Gimnázium diákjai) ; beszélgetőtárs: Gergál Tímea 
 

(érkezési sorrend, maximum 25 fő)
 

Velünk élő Petőfi - táblakiállítás - júl. 31. (szerda) 10:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak művei Petőfi Sándor kortárs recepcióját gazdagítják. A művekben kirajzolódik egy pszichológiai vonatkozású közös megközelítésmód, mely a legtöbb kortárs reflexióban visszaköszönt. Mégpedig az, hogy milyen meghatározó a személyes találkozások első benyomása, még akkor is, ha a találkozás csak közvetve, évszázadok távlatában valósul meg. Kiállító művészek: Budaházi Tibor, Csörgő Tamás, Drozsnyik István, Farkas Krisztina, Felházi Ágnes, Garay Nagy Norbert, Gáti György, Ghyczy György, Gyémánt László, Hegedűs 2 László, Henn László András, Hermann Zsófia, Kádár Katalin, Káldor Katalin, Kiss Katalin, Lieb Roland Ferenc, Marsai Ágnes, Mikáczó Alexandra, Péterfia Gyula, Révész Ákos, Ronga Eszter, Rósa Márta, Szabó Katalin, Szabó Melinda Diána, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Sziráki Katalin, Toró József, Tóth Pitya István, Tuzson-Berczeli Péter, Városi Gabriella, Veress Zénó, Wrobel Péter
 

Szeánsz (Necromancy) - júl. 31. (szerda) 12:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A terek, az épületek, a tárgyak, a falakban futó vezetékek és még a falrepedések is emlékeket, történeteket rejtenek.

Takarásban - Gordon Eszter fotókiállítása - júl. 31. (szerda) 10:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM előtere

Szinte az összes munkámra jellemző, hogy egy már kész vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenem. Azaz: szeretek megfigyelni, kívül maradni, nem irányítani. Így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkám a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése. Két éve kaptam felkérést a Jurányi Házból, Rozgonyi-Kulcsár Vikitől és Vég Szilvitől, hogy a havonta megjelenő László Zsuzsi által tervezett plakátokhoz és leporellókhoz készítsek portrékat. Egyetlen kikötésük volt: a helyszín a Jurányi legyen! A megtisztelő feladatot annak ellenére örömmel vállaltam el, hogy ehhez némileg ki kellett lépnem a komfortzónámból, hiszen itt már nem lehetett a helyzetre és a kiszemelt alanyra hagyatkozni, viszont elengedhetetlen volt alkalmazkodnom a terekhez és a színészekhez. Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a „teljes fotó” nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem: ne pusztán egy „plakátkiállítás” szülessen, hanem, hogy megmutassam, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül. Így született meg a Takarásban című kiállításom, ami arra reflektál, mi marad meg egy képből, amit megannyi szempontnak kell még alávetni, mire a plakáton visszaköszön.

Baranyai miliők az 1980-as években - júl. 31. (szerda) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Az MNL Baranya Vármegyei Levéltára molinókiállításán a megye és a katlantelepülések közelmúltja elevenedik meg.

Haza is kéne már menni - júl. 31. (szerda) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A képek vázlatként készített kollázsok tulajdonképpeni megfestésével készültek, innen származik a munkamódszer és műfaj megnevezése: polimerizált kollázs.

Üres Vászon képzőművészeti kiállítás - júl. 31. (szerda) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Hogy félünk-e még az üres vásznaktól? Már nem! Olyannyira nem, hogy egy kiállítás keretében megmutatjuk nektek Pollock lendületességével, Basquiat vadságával, Rothko szenvedélyességével és Sandra Silberzweig precizitásával készült alkotásainkat.

Drakula-werkfotók - júl. 31. (szerda) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Az itt látható werkfotók a Drakula halála című 2024-es némafilm forgatása során készültek, természetesen cianotíp technikával. Azaz a régmúlt fototechnikáját élesztették fel a kolozsvári filmes tanszék munkatársai, hiszen az egész projekt a múlt életre keltése, újjászületése. A film világpremierje augusztus 3-án lesz, de a fotók az Ördögkatlan öt napján láthatóak! (A cianotípia, vagy más néven “kéknyomat”, egy olyan eljárás, ami egyszerre egyszerű és misztikus és mind a múltban, mind a jelenben lenyűgöző eredményeket hoz. A cianotípia tehát egy olyan fotográfiai eljárás, amely eredete és feltalálása a 19. századi tudomány és művészet találkozásából született. Herschel felfedezése forradalmasította a fotográfia világát és hozzáférhetővé tette azok számára, akik szerették volna kifejezni magukat a képek világában, még a digitális korszak előtt.

Helyzetjelentések - júl. 31. (szerda) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Cseh Tamás neve egybeforrt az általa énekelt, átélve közölt dalokkal. Az érettségire kapott gitár, a Bereményi Gézával, majd Másik Jánossal való találkozás determinálta volna sorsát? Akárhogy is, a hatvanas években még festői pályára készülő rajztanár előbb házibulikban, majd színpadon találta magát gitárral a kezében, lámpalázasan, tekintetek kereszttüzében. A Bereményi Gézával újraértelmezett műfaj segítségével, közös albérletükből népesítették be a használaton kívülre helyezett vágány, a funkcióját vesztett pályaudvar dohányfüstös várótermét olyan figurákkal, mint Antoine és Désiré, Vizi és Ecsédi, Bea és Ács Mari. 
A dalok, a helyzetjelentések azóta is szólnak. Cseh Tamás idén lenne 81 éves, de már 15 éve nincs közöttünk. Arra teszünk kísérletet – a korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható kiállítás egyszerűbb fesztiválverziójával – hogy megidézzük életének és a dalok történetének néhány fontos állomását.
 

Katlankaland a Lumnicernővérekkel - júl. 31. (szerda) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

„Egyszer régen - hol voltunk hol nem voltunk -, bekíváncsiskodtunk a Katlanba és az Ördög fogságába estünk. Azóta forró üstjében úszkálunk minden augusztusban, fuldoklunk a mindenhol ott lenni akarás vágyától. A Kedves Ördög elnézi, hogy lopjuk képmását kameránkkal, élvezzük tüzes borait, járjuk poros útjait autóval, szekérrel, stoppal. Sőt, idén felakasztjuk az ördögöt! Kiakasztjuk darabjait a Ligetben, melynek neve Narancs. Falakra feszítjük a pillanatot, az örömöt, a bánatot, a mozdulatot, a néma hangot, a drámát és a hétköznapot. Persze sok minden kimarad. Nem csak földrajzilag nagy, kulturálisan is mély az Ördög Katlanja. Cikázunk a kavalkádban, ismerős kapaszkodókat keresünk és amikor elengedjük ezeket, újabb, eddig ismeretlen csodákra bukkanunk. Néha leragadunk valahol, néha hamar továbbmegyünk, hogy lássunk, halljunk, érezzünk. Ennek az örömteli "fuldoklásnak" a szilánkjait álmodjuk elétek a falakra, remélve, bennetek is kellemes emlékeket élesztenek.” (Lumnicernővérek, azaz Zeller Anna, Simara László)

Montevideo panorámico – Szabados László fotói - júl. 31. (szerda) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A bemutatott panoráma képek Montevideoban készültek 2022 vége felé. Montevideo egy másfél milliós város a Rio la Plata partján. Elegáns nagyváros, ami a méretei ellenére nem nyomasztó. Arculata száz-százötven éve alakult ki, amikor a Földünk egyik leggazdagabb városának számított. A régi dicsőség kicsit ugyan kissé megkopott, de ma is lépten-nyomon találkozhatunk a nyomaival. Képeimmel a város hangulatát, jellegzetes utcáit, lakóit szeretném bemutatni egy sajátos perspektívából. A panoráma-fotón kinyílik a tér, a szemlélődő néző egyszerre láthatja nemcsak az előtte levő, de az őt körülvevő házakat, tárgyakat, tereket is. Olyan mintha körülnéznénk a világban és egyidejűleg rögzítenénk a látottakat. Biológus vagyok. Utazásaim során szeretek közelebbről is megismerkedni a meglátogatott várossal, vidékkel. Montevideóban többször jártam, a nyolcvanas években egy évig éltem is ott. Szeretem azt a várost, kedves embereit, hangulatát. (Szabados László)

Papírszínházak régen és ma - júl. 31. (szerda) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

A papírszínházak népszerű színielőadások tömegesen előállított, otthoni használatra szánt replikái voltak, kartonlapra nyomtatott kivágható és összeállítható színpaddal, díszletekkel, a szereplők jelmezes figuráival. A vitrinben Komlós Attila régi nyomatok felhasználásával, saját kezűleg készített papírszínházait lehet megtekinteni.

Képek kertje - júl. 31. (szerda) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Művészetterápiás hippitanya a templomkert ölelésében – „Gyere! A képeid várnak Rád!”
A teret tartja: Soós Ágnes pszichológus, művészetterapeuta és a Színrelépő Műhely csapata.
 

HOSSZÚ ÚTON – KORNISS PÉTER kiállítása - júl. 31. (szerda) 13:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A HOSSZÚ ÚTON — Szék 1967-2022 című kiállítás Korniss Péter életművének legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre koncentrál. A fotográfus azonos című tárlatával 2023-ban találkozhatott először a közönség a Várfok Galériában, most pedig az Ördögkatlan Fesztivál keretében mutatunk be ötvenöt évet felölelő széki munkájából egy izgalmas válogatást.
 

Betekintő - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

kiállítás a Mandulafa Waldorf Óvodák és Általános Iskola munkáiból 
 

Kertész / Kaptár  - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum installációja az Ördögkatlan Fesztiválon 2024-ben a Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez. A Völgyben Kertész korai képeiből válogatunk. Installációnkon nemcsak a fiatal fotóművésszel találkozhatsz, de az is kiderül, miért akart Kertész valaha méhész lenni.
 

Top10 – Magyar Nemzeti Múzeum  - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum 1802 óta gyűjti, kutatja, bemutatja a Kárpát-medence egykori lakóinak múltját, továbbá a magyar nemzet történetére vonatkozó emlékeket, egészen napjainkig. A több millió tárgyat magába foglaló gyűjteményében világhírű régészeti leletek, a magyar történelem és a művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei találhatóak. 
A múzeum idén nyáron utazó kiállításában mutatja be legizgalmasabb kincseit. A jelentős eseményekhez kapcsolódó egyedi tárgyak régészeti, művészettörténeti szempontból is unikálisak. 
 

Falfestés - aug. 1. (csütörtök) 12:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

Novák Erik falfreskói nélkül már elképzelhetetlen a Katlan. Tavaly bakonyi indiánokat festett a beremendi könyvtár falára. De a könyvtárnak van még fala… Arra vajon mi kerül az idén? 

A PRÁTER KINCSEI - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Iskolánk – Budapesti Komplex SzC Kézművesipari Technikum (https://kezmuveskepzo.hu/) – fotóantológiája – vagyis a diákok képei az elmúlt öt évből egy random válogatás szerint. Célja, hogy minél sokoldalúbban mutassa be iskolánk fotós szemléletét. Technikailag színes és fekete-fehér keretezett képek lesznek a Kovácsműhely területén kihelyezve, picit ad hoc, eklektikus módon. Épületek, portrék, életképek, tárgyak jelennének meg házfalakra, farakásokra, körtefára, pajtafalra, kerítésre és egyéb helyekre applikálva – vizuális térbeli montázsként, izgalmas képi kontrasztot alkotva az ábrázolt téma és a hely tényszerű adottságai között, amellyel egy új képi minőség jönne létre.

Szem-Lélek c. kiállítás megnyitója - aug. 1. (csütörtök) 13:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Slam Poetry-t mond és tárlatot vezet Rónaki Lili. Ő több művészeti ágban is jeleskedik, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium diákszínjátszójaként indult, majd kipróbálta magát slam poetry versenyeken (2022 évi Pécsi  Slam Poetry találkozó III. helyezet) és túl van több önálló kiállításon is. 

Velünk élő Petőfi - táblakiállítás - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak művei Petőfi Sándor kortárs recepcióját gazdagítják. A művekben kirajzolódik egy pszichológiai vonatkozású közös megközelítésmód, mely a legtöbb kortárs reflexióban visszaköszönt. Mégpedig az, hogy milyen meghatározó a személyes találkozások első benyomása, még akkor is, ha a találkozás csak közvetve, évszázadok távlatában valósul meg. Kiállító művészek: Budaházi Tibor, Csörgő Tamás, Drozsnyik István, Farkas Krisztina, Felházi Ágnes, Garay Nagy Norbert, Gáti György, Ghyczy György, Gyémánt László, Hegedűs 2 László, Henn László András, Hermann Zsófia, Kádár Katalin, Káldor Katalin, Kiss Katalin, Lieb Roland Ferenc, Marsai Ágnes, Mikáczó Alexandra, Péterfia Gyula, Révész Ákos, Ronga Eszter, Rósa Márta, Szabó Katalin, Szabó Melinda Diána, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Sziráki Katalin, Toró József, Tóth Pitya István, Tuzson-Berczeli Péter, Városi Gabriella, Veress Zénó, Wrobel Péter
 

Szeánsz (Necromancy) - aug. 1. (csütörtök) 12:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A terek, az épületek, a tárgyak, a falakban futó vezetékek és még a falrepedések is emlékeket, történeteket rejtenek.

Takarásban - Gordon Eszter fotókiállítása - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM előtere

Szinte az összes munkámra jellemző, hogy egy már kész vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenem. Azaz: szeretek megfigyelni, kívül maradni, nem irányítani. Így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkám a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése. Két éve kaptam felkérést a Jurányi Házból, Rozgonyi-Kulcsár Vikitől és Vég Szilvitől, hogy a havonta megjelenő László Zsuzsi által tervezett plakátokhoz és leporellókhoz készítsek portrékat. Egyetlen kikötésük volt: a helyszín a Jurányi legyen! A megtisztelő feladatot annak ellenére örömmel vállaltam el, hogy ehhez némileg ki kellett lépnem a komfortzónámból, hiszen itt már nem lehetett a helyzetre és a kiszemelt alanyra hagyatkozni, viszont elengedhetetlen volt alkalmazkodnom a terekhez és a színészekhez. Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a „teljes fotó” nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem: ne pusztán egy „plakátkiállítás” szülessen, hanem, hogy megmutassam, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül. Így született meg a Takarásban című kiállításom, ami arra reflektál, mi marad meg egy képből, amit megannyi szempontnak kell még alávetni, mire a plakáton visszaköszön.

Baranyai miliők az 1980-as években - aug. 1. (csütörtök) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Az MNL Baranya Vármegyei Levéltára molinókiállításán a megye és a katlantelepülések közelmúltja elevenedik meg.

Haza is kéne már menni - aug. 1. (csütörtök) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A képek vázlatként készített kollázsok tulajdonképpeni megfestésével készültek, innen származik a munkamódszer és műfaj megnevezése: polimerizált kollázs.

Üres Vászon képzőművészeti kiállítás - aug. 1. (csütörtök) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Hogy félünk-e még az üres vásznaktól? Már nem! Olyannyira nem, hogy egy kiállítás keretében megmutatjuk nektek Pollock lendületességével, Basquiat vadságával, Rothko szenvedélyességével és Sandra Silberzweig precizitásával készült alkotásainkat.

Kávéházi beszélgetések – Baranyai miliők az 1970-es és 80-as években - aug. 1. (csütörtök) 17:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Az MNL Baranya Vármegyei Levéltára molinókiállítással egybekötött beszélgetésén a megye és a katlantelepülések közelmúltja elevenedik meg.
 

Drakula-werkfotók - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Az itt látható werkfotók a Drakula halála című 2024-es némafilm forgatása során készültek, természetesen cianotíp technikával. Azaz a régmúlt fototechnikáját élesztették fel a kolozsvári filmes tanszék munkatársai, hiszen az egész projekt a múlt életre keltése, újjászületése. A film világpremierje augusztus 3-án lesz, de a fotók az Ördögkatlan öt napján láthatóak! (A cianotípia, vagy más néven “kéknyomat”, egy olyan eljárás, ami egyszerre egyszerű és misztikus és mind a múltban, mind a jelenben lenyűgöző eredményeket hoz. A cianotípia tehát egy olyan fotográfiai eljárás, amely eredete és feltalálása a 19. századi tudomány és művészet találkozásából született. Herschel felfedezése forradalmasította a fotográfia világát és hozzáférhetővé tette azok számára, akik szerették volna kifejezni magukat a képek világában, még a digitális korszak előtt.

Helyzetjelentések - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Cseh Tamás neve egybeforrt az általa énekelt, átélve közölt dalokkal. Az érettségire kapott gitár, a Bereményi Gézával, majd Másik Jánossal való találkozás determinálta volna sorsát? Akárhogy is, a hatvanas években még festői pályára készülő rajztanár előbb házibulikban, majd színpadon találta magát gitárral a kezében, lámpalázasan, tekintetek kereszttüzében. A Bereményi Gézával újraértelmezett műfaj segítségével, közös albérletükből népesítették be a használaton kívülre helyezett vágány, a funkcióját vesztett pályaudvar dohányfüstös várótermét olyan figurákkal, mint Antoine és Désiré, Vizi és Ecsédi, Bea és Ács Mari. 
A dalok, a helyzetjelentések azóta is szólnak. Cseh Tamás idén lenne 81 éves, de már 15 éve nincs közöttünk. Arra teszünk kísérletet – a korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható kiállítás egyszerűbb fesztiválverziójával – hogy megidézzük életének és a dalok történetének néhány fontos állomását.
 

Katlankaland a Lumnicernővérekkel - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

„Egyszer régen - hol voltunk hol nem voltunk -, bekíváncsiskodtunk a Katlanba és az Ördög fogságába estünk. Azóta forró üstjében úszkálunk minden augusztusban, fuldoklunk a mindenhol ott lenni akarás vágyától. A Kedves Ördög elnézi, hogy lopjuk képmását kameránkkal, élvezzük tüzes borait, járjuk poros útjait autóval, szekérrel, stoppal. Sőt, idén felakasztjuk az ördögöt! Kiakasztjuk darabjait a Ligetben, melynek neve Narancs. Falakra feszítjük a pillanatot, az örömöt, a bánatot, a mozdulatot, a néma hangot, a drámát és a hétköznapot. Persze sok minden kimarad. Nem csak földrajzilag nagy, kulturálisan is mély az Ördög Katlanja. Cikázunk a kavalkádban, ismerős kapaszkodókat keresünk és amikor elengedjük ezeket, újabb, eddig ismeretlen csodákra bukkanunk. Néha leragadunk valahol, néha hamar továbbmegyünk, hogy lássunk, halljunk, érezzünk. Ennek az örömteli "fuldoklásnak" a szilánkjait álmodjuk elétek a falakra, remélve, bennetek is kellemes emlékeket élesztenek.” (Lumnicernővérek, azaz Zeller Anna, Simara László)

Montevideo panorámico – Szabados László fotói - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A bemutatott panoráma képek Montevideoban készültek 2022 vége felé. Montevideo egy másfél milliós város a Rio la Plata partján. Elegáns nagyváros, ami a méretei ellenére nem nyomasztó. Arculata száz-százötven éve alakult ki, amikor a Földünk egyik leggazdagabb városának számított. A régi dicsőség kicsit ugyan kissé megkopott, de ma is lépten-nyomon találkozhatunk a nyomaival. Képeimmel a város hangulatát, jellegzetes utcáit, lakóit szeretném bemutatni egy sajátos perspektívából. A panoráma-fotón kinyílik a tér, a szemlélődő néző egyszerre láthatja nemcsak az előtte levő, de az őt körülvevő házakat, tárgyakat, tereket is. Olyan mintha körülnéznénk a világban és egyidejűleg rögzítenénk a látottakat. Biológus vagyok. Utazásaim során szeretek közelebbről is megismerkedni a meglátogatott várossal, vidékkel. Montevideóban többször jártam, a nyolcvanas években egy évig éltem is ott. Szeretem azt a várost, kedves embereit, hangulatát. (Szabados László)

Papírszínházak régen és ma - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

A papírszínházak népszerű színielőadások tömegesen előállított, otthoni használatra szánt replikái voltak, kartonlapra nyomtatott kivágható és összeállítható színpaddal, díszletekkel, a szereplők jelmezes figuráival. A vitrinben Komlós Attila régi nyomatok felhasználásával, saját kezűleg készített papírszínházait lehet megtekinteni.

Képek kertje - aug. 1. (csütörtök) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Művészetterápiás hippitanya a templomkert ölelésében – „Gyere! A képeid várnak Rád!”
A teret tartja: Soós Ágnes pszichológus, művészetterapeuta és a Színrelépő Műhely csapata.
 

HOSSZÚ ÚTON – KORNISS PÉTER kiállítása - aug. 1. (csütörtök) 13:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A HOSSZÚ ÚTON — Szék 1967-2022 című kiállítás Korniss Péter életművének legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre koncentrál. A fotográfus azonos című tárlatával 2023-ban találkozhatott először a közönség a Várfok Galériában, most pedig az Ördögkatlan Fesztivál keretében mutatunk be ötvenöt évet felölelő széki munkájából egy izgalmas válogatást.
 

Betekintő - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

kiállítás a Mandulafa Waldorf Óvodák és Általános Iskola munkáiból 
 

Kertész / Kaptár  - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum installációja az Ördögkatlan Fesztiválon 2024-ben a Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez. A Völgyben Kertész korai képeiből válogatunk. Installációnkon nemcsak a fiatal fotóművésszel találkozhatsz, de az is kiderül, miért akart Kertész valaha méhész lenni.
 

Top10 – Magyar Nemzeti Múzeum  - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum 1802 óta gyűjti, kutatja, bemutatja a Kárpát-medence egykori lakóinak múltját, továbbá a magyar nemzet történetére vonatkozó emlékeket, egészen napjainkig. A több millió tárgyat magába foglaló gyűjteményében világhírű régészeti leletek, a magyar történelem és a művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei találhatóak. 
A múzeum idén nyáron utazó kiállításában mutatja be legizgalmasabb kincseit. A jelentős eseményekhez kapcsolódó egyedi tárgyak régészeti, művészettörténeti szempontból is unikálisak. 
 

Falfestés - aug. 2. (péntek) 12:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

Novák Erik falfreskói nélkül már elképzelhetetlen a Katlan. Tavaly bakonyi indiánokat festett a beremendi könyvtár falára. De a könyvtárnak van még fala… Arra vajon mi kerül az idén? 

A PRÁTER KINCSEI - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Iskolánk – Budapesti Komplex SzC Kézművesipari Technikum (https://kezmuveskepzo.hu/) – fotóantológiája – vagyis a diákok képei az elmúlt öt évből egy random válogatás szerint. Célja, hogy minél sokoldalúbban mutassa be iskolánk fotós szemléletét. Technikailag színes és fekete-fehér keretezett képek lesznek a Kovácsműhely területén kihelyezve, picit ad hoc, eklektikus módon. Épületek, portrék, életképek, tárgyak jelennének meg házfalakra, farakásokra, körtefára, pajtafalra, kerítésre és egyéb helyekre applikálva – vizuális térbeli montázsként, izgalmas képi kontrasztot alkotva az ábrázolt téma és a hely tényszerű adottságai között, amellyel egy új képi minőség jönne létre.

Velünk élő Petőfi - táblakiállítás - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak művei Petőfi Sándor kortárs recepcióját gazdagítják. A művekben kirajzolódik egy pszichológiai vonatkozású közös megközelítésmód, mely a legtöbb kortárs reflexióban visszaköszönt. Mégpedig az, hogy milyen meghatározó a személyes találkozások első benyomása, még akkor is, ha a találkozás csak közvetve, évszázadok távlatában valósul meg. Kiállító művészek: Budaházi Tibor, Csörgő Tamás, Drozsnyik István, Farkas Krisztina, Felházi Ágnes, Garay Nagy Norbert, Gáti György, Ghyczy György, Gyémánt László, Hegedűs 2 László, Henn László András, Hermann Zsófia, Kádár Katalin, Káldor Katalin, Kiss Katalin, Lieb Roland Ferenc, Marsai Ágnes, Mikáczó Alexandra, Péterfia Gyula, Révész Ákos, Ronga Eszter, Rósa Márta, Szabó Katalin, Szabó Melinda Diána, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Sziráki Katalin, Toró József, Tóth Pitya István, Tuzson-Berczeli Péter, Városi Gabriella, Veress Zénó, Wrobel Péter
 

Szeánsz (Necromancy) - aug. 2. (péntek) 12:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A terek, az épületek, a tárgyak, a falakban futó vezetékek és még a falrepedések is emlékeket, történeteket rejtenek.

Takarásban - Gordon Eszter fotókiállítása - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM előtere

Szinte az összes munkámra jellemző, hogy egy már kész vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenem. Azaz: szeretek megfigyelni, kívül maradni, nem irányítani. Így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkám a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése. Két éve kaptam felkérést a Jurányi Házból, Rozgonyi-Kulcsár Vikitől és Vég Szilvitől, hogy a havonta megjelenő László Zsuzsi által tervezett plakátokhoz és leporellókhoz készítsek portrékat. Egyetlen kikötésük volt: a helyszín a Jurányi legyen! A megtisztelő feladatot annak ellenére örömmel vállaltam el, hogy ehhez némileg ki kellett lépnem a komfortzónámból, hiszen itt már nem lehetett a helyzetre és a kiszemelt alanyra hagyatkozni, viszont elengedhetetlen volt alkalmazkodnom a terekhez és a színészekhez. Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a „teljes fotó” nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem: ne pusztán egy „plakátkiállítás” szülessen, hanem, hogy megmutassam, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül. Így született meg a Takarásban című kiállításom, ami arra reflektál, mi marad meg egy képből, amit megannyi szempontnak kell még alávetni, mire a plakáton visszaköszön.

Baranyai miliők az 1980-as években - aug. 2. (péntek) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Az MNL Baranya Vármegyei Levéltára molinókiállításán a megye és a katlantelepülések közelmúltja elevenedik meg.

Haza is kéne már menni - aug. 2. (péntek) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A képek vázlatként készített kollázsok tulajdonképpeni megfestésével készültek, innen származik a munkamódszer és műfaj megnevezése: polimerizált kollázs.

Üres Vászon képzőművészeti kiállítás - aug. 2. (péntek) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Hogy félünk-e még az üres vásznaktól? Már nem! Olyannyira nem, hogy egy kiállítás keretében megmutatjuk nektek Pollock lendületességével, Basquiat vadságával, Rothko szenvedélyességével és Sandra Silberzweig precizitásával készült alkotásainkat.

Drakula-werkfotók - aug. 2. (péntek) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Az itt látható werkfotók a Drakula halála című 2024-es némafilm forgatása során készültek, természetesen cianotíp technikával. Azaz a régmúlt fototechnikáját élesztették fel a kolozsvári filmes tanszék munkatársai, hiszen az egész projekt a múlt életre keltése, újjászületése. A film világpremierje augusztus 3-án lesz, de a fotók az Ördögkatlan öt napján láthatóak! (A cianotípia, vagy más néven “kéknyomat”, egy olyan eljárás, ami egyszerre egyszerű és misztikus és mind a múltban, mind a jelenben lenyűgöző eredményeket hoz. A cianotípia tehát egy olyan fotográfiai eljárás, amely eredete és feltalálása a 19. századi tudomány és művészet találkozásából született. Herschel felfedezése forradalmasította a fotográfia világát és hozzáférhetővé tette azok számára, akik szerették volna kifejezni magukat a képek világában, még a digitális korszak előtt.

Helyzetjelentések - aug. 2. (péntek) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Cseh Tamás neve egybeforrt az általa énekelt, átélve közölt dalokkal. Az érettségire kapott gitár, a Bereményi Gézával, majd Másik Jánossal való találkozás determinálta volna sorsát? Akárhogy is, a hatvanas években még festői pályára készülő rajztanár előbb házibulikban, majd színpadon találta magát gitárral a kezében, lámpalázasan, tekintetek kereszttüzében. A Bereményi Gézával újraértelmezett műfaj segítségével, közös albérletükből népesítették be a használaton kívülre helyezett vágány, a funkcióját vesztett pályaudvar dohányfüstös várótermét olyan figurákkal, mint Antoine és Désiré, Vizi és Ecsédi, Bea és Ács Mari. 
A dalok, a helyzetjelentések azóta is szólnak. Cseh Tamás idén lenne 81 éves, de már 15 éve nincs közöttünk. Arra teszünk kísérletet – a korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható kiállítás egyszerűbb fesztiválverziójával – hogy megidézzük életének és a dalok történetének néhány fontos állomását.
 

Katlankaland a Lumnicernővérekkel - aug. 2. (péntek) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

„Egyszer régen - hol voltunk hol nem voltunk -, bekíváncsiskodtunk a Katlanba és az Ördög fogságába estünk. Azóta forró üstjében úszkálunk minden augusztusban, fuldoklunk a mindenhol ott lenni akarás vágyától. A Kedves Ördög elnézi, hogy lopjuk képmását kameránkkal, élvezzük tüzes borait, járjuk poros útjait autóval, szekérrel, stoppal. Sőt, idén felakasztjuk az ördögöt! Kiakasztjuk darabjait a Ligetben, melynek neve Narancs. Falakra feszítjük a pillanatot, az örömöt, a bánatot, a mozdulatot, a néma hangot, a drámát és a hétköznapot. Persze sok minden kimarad. Nem csak földrajzilag nagy, kulturálisan is mély az Ördög Katlanja. Cikázunk a kavalkádban, ismerős kapaszkodókat keresünk és amikor elengedjük ezeket, újabb, eddig ismeretlen csodákra bukkanunk. Néha leragadunk valahol, néha hamar továbbmegyünk, hogy lássunk, halljunk, érezzünk. Ennek az örömteli "fuldoklásnak" a szilánkjait álmodjuk elétek a falakra, remélve, bennetek is kellemes emlékeket élesztenek.” (Lumnicernővérek, azaz Zeller Anna, Simara László)

Montevideo panorámico – Szabados László fotói - aug. 2. (péntek) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A bemutatott panoráma képek Montevideoban készültek 2022 vége felé. Montevideo egy másfél milliós város a Rio la Plata partján. Elegáns nagyváros, ami a méretei ellenére nem nyomasztó. Arculata száz-százötven éve alakult ki, amikor a Földünk egyik leggazdagabb városának számított. A régi dicsőség kicsit ugyan kissé megkopott, de ma is lépten-nyomon találkozhatunk a nyomaival. Képeimmel a város hangulatát, jellegzetes utcáit, lakóit szeretném bemutatni egy sajátos perspektívából. A panoráma-fotón kinyílik a tér, a szemlélődő néző egyszerre láthatja nemcsak az előtte levő, de az őt körülvevő házakat, tárgyakat, tereket is. Olyan mintha körülnéznénk a világban és egyidejűleg rögzítenénk a látottakat. Biológus vagyok. Utazásaim során szeretek közelebbről is megismerkedni a meglátogatott várossal, vidékkel. Montevideóban többször jártam, a nyolcvanas években egy évig éltem is ott. Szeretem azt a várost, kedves embereit, hangulatát. (Szabados László)

Papírszínházak régen és ma - aug. 2. (péntek) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

A papírszínházak népszerű színielőadások tömegesen előállított, otthoni használatra szánt replikái voltak, kartonlapra nyomtatott kivágható és összeállítható színpaddal, díszletekkel, a szereplők jelmezes figuráival. A vitrinben Komlós Attila régi nyomatok felhasználásával, saját kezűleg készített papírszínházait lehet megtekinteni.

Művészet a természetben - aug. 2. (péntek) 17:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Barangolás Komlós Attilával a szobrok között és a panorámasétányon. Gondolatok a szimpozionok jelentőségéről, a hét alkotói periódus megismerése, a műalkotások üzenetének közös felfedezése.
A program időtartama kb. 1,5 óra.
A részvétel ingyenes.

Képek kertje - aug. 2. (péntek) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Művészetterápiás hippitanya a templomkert ölelésében – „Gyere! A képeid várnak Rád!”
A teret tartja: Soós Ágnes pszichológus, művészetterapeuta és a Színrelépő Műhely csapata.
 

HOSSZÚ ÚTON – KORNISS PÉTER kiállítása - aug. 2. (péntek) 13:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A HOSSZÚ ÚTON — Szék 1967-2022 című kiállítás Korniss Péter életművének legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre koncentrál. A fotográfus azonos című tárlatával 2023-ban találkozhatott először a közönség a Várfok Galériában, most pedig az Ördögkatlan Fesztivál keretében mutatunk be ötvenöt évet felölelő széki munkájából egy izgalmas válogatást.
 

Betekintő - aug. 3. (szombat) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

kiállítás a Mandulafa Waldorf Óvodák és Általános Iskola munkáiból 
 

Kertész / Kaptár  - aug. 3. (szombat) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum installációja az Ördögkatlan Fesztiválon 2024-ben a Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez. A Völgyben Kertész korai képeiből válogatunk. Installációnkon nemcsak a fiatal fotóművésszel találkozhatsz, de az is kiderül, miért akart Kertész valaha méhész lenni.
 

Top10 – Magyar Nemzeti Múzeum  - aug. 3. (szombat) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeum 1802 óta gyűjti, kutatja, bemutatja a Kárpát-medence egykori lakóinak múltját, továbbá a magyar nemzet történetére vonatkozó emlékeket, egészen napjainkig. A több millió tárgyat magába foglaló gyűjteményében világhírű régészeti leletek, a magyar történelem és a művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei találhatóak. 
A múzeum idén nyáron utazó kiállításában mutatja be legizgalmasabb kincseit. A jelentős eseményekhez kapcsolódó egyedi tárgyak régészeti, művészettörténeti szempontból is unikálisak. 
 

Falfestés - aug. 3. (szombat) 12:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

Novák Erik falfreskói nélkül már elképzelhetetlen a Katlan. Tavaly bakonyi indiánokat festett a beremendi könyvtár falára. De a könyvtárnak van még fala… Arra vajon mi kerül az idén? 

Zenés tárlatvezetés – André Kertész-kiállítás   - aug. 3. (szombat) 16:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

André Kertészm a világhírű fotográfus egy időre méhésznek állt.
A Magyar Nemzeti Múzeum Kertész/Kópiák című kiállításához kapcsolódó kaptár-installációja a Katlanba is ellátogat. Az itt látható fotókból merít inspirációt Rozs Tamás csellista.
Fisli Éva, az André Kertész 130 kiállítássorozat kurátora eközben Kertészről, a képekről és sok másról mesél.

Önarckép Papszt Edével, André Kertész felvétele, 1921 
©Estate of André Kertész, Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye.

 

Lebeg a világ - SzFE - aug. 3. (szombat) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

Performansz+kiállítás József Attila műveiből, Orbán György kórusműveivel

A PRÁTER KINCSEI - aug. 3. (szombat) 10:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Iskolánk – Budapesti Komplex SzC Kézművesipari Technikum (https://kezmuveskepzo.hu/) – fotóantológiája – vagyis a diákok képei az elmúlt öt évből egy random válogatás szerint. Célja, hogy minél sokoldalúbban mutassa be iskolánk fotós szemléletét. Technikailag színes és fekete-fehér keretezett képek lesznek a Kovácsműhely területén kihelyezve, picit ad hoc, eklektikus módon. Épületek, portrék, életképek, tárgyak jelennének meg házfalakra, farakásokra, körtefára, pajtafalra, kerítésre és egyéb helyekre applikálva – vizuális térbeli montázsként, izgalmas képi kontrasztot alkotva az ábrázolt téma és a hely tényszerű adottságai között, amellyel egy új képi minőség jönne létre.

Velünk élő Petőfi - táblakiállítás - aug. 3. (szombat) 10:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak művei Petőfi Sándor kortárs recepcióját gazdagítják. A művekben kirajzolódik egy pszichológiai vonatkozású közös megközelítésmód, mely a legtöbb kortárs reflexióban visszaköszönt. Mégpedig az, hogy milyen meghatározó a személyes találkozások első benyomása, még akkor is, ha a találkozás csak közvetve, évszázadok távlatában valósul meg. Kiállító művészek: Budaházi Tibor, Csörgő Tamás, Drozsnyik István, Farkas Krisztina, Felházi Ágnes, Garay Nagy Norbert, Gáti György, Ghyczy György, Gyémánt László, Hegedűs 2 László, Henn László András, Hermann Zsófia, Kádár Katalin, Káldor Katalin, Kiss Katalin, Lieb Roland Ferenc, Marsai Ágnes, Mikáczó Alexandra, Péterfia Gyula, Révész Ákos, Ronga Eszter, Rósa Márta, Szabó Katalin, Szabó Melinda Diána, Szarka Hajnalka, Széchy Beáta, Sziráki Katalin, Toró József, Tóth Pitya István, Tuzson-Berczeli Péter, Városi Gabriella, Veress Zénó, Wrobel Péter
 

Szeánsz (Necromancy) - aug. 3. (szombat) 12:00 - BEREMEND - PETRI-TÉR

A terek, az épületek, a tárgyak, a falakban futó vezetékek és még a falrepedések is emlékeket, történeteket rejtenek.

Takarásban - Gordon Eszter fotókiállítása - aug. 3. (szombat) 10:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM előtere

Szinte az összes munkámra jellemző, hogy egy már kész vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenem. Azaz: szeretek megfigyelni, kívül maradni, nem irányítani. Így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkám a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése. Két éve kaptam felkérést a Jurányi Házból, Rozgonyi-Kulcsár Vikitől és Vég Szilvitől, hogy a havonta megjelenő László Zsuzsi által tervezett plakátokhoz és leporellókhoz készítsek portrékat. Egyetlen kikötésük volt: a helyszín a Jurányi legyen! A megtisztelő feladatot annak ellenére örömmel vállaltam el, hogy ehhez némileg ki kellett lépnem a komfortzónámból, hiszen itt már nem lehetett a helyzetre és a kiszemelt alanyra hagyatkozni, viszont elengedhetetlen volt alkalmazkodnom a terekhez és a színészekhez. Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a „teljes fotó” nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem: ne pusztán egy „plakátkiállítás” szülessen, hanem, hogy megmutassam, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül. Így született meg a Takarásban című kiállításom, ami arra reflektál, mi marad meg egy képből, amit megannyi szempontnak kell még alávetni, mire a plakáton visszaköszön.

Baranyai miliők az 1980-as években - aug. 3. (szombat) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Az MNL Baranya Vármegyei Levéltára molinókiállításán a megye és a katlantelepülések közelmúltja elevenedik meg.

Haza is kéne már menni - aug. 3. (szombat) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A képek vázlatként készített kollázsok tulajdonképpeni megfestésével készültek, innen származik a munkamódszer és műfaj megnevezése: polimerizált kollázs.

Üres Vászon képzőművészeti kiállítás - aug. 3. (szombat) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Hogy félünk-e még az üres vásznaktól? Már nem! Olyannyira nem, hogy egy kiállítás keretében megmutatjuk nektek Pollock lendületességével, Basquiat vadságával, Rothko szenvedélyességével és Sandra Silberzweig precizitásával készült alkotásainkat.

Drakula-werkfotók - aug. 3. (szombat) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Az itt látható werkfotók a Drakula halála című 2024-es némafilm forgatása során készültek, természetesen cianotíp technikával. Azaz a régmúlt fototechnikáját élesztették fel a kolozsvári filmes tanszék munkatársai, hiszen az egész projekt a múlt életre keltése, újjászületése. A film világpremierje augusztus 3-án lesz, de a fotók az Ördögkatlan öt napján láthatóak! (A cianotípia, vagy más néven “kéknyomat”, egy olyan eljárás, ami egyszerre egyszerű és misztikus és mind a múltban, mind a jelenben lenyűgöző eredményeket hoz. A cianotípia tehát egy olyan fotográfiai eljárás, amely eredete és feltalálása a 19. századi tudomány és művészet találkozásából született. Herschel felfedezése forradalmasította a fotográfia világát és hozzáférhetővé tette azok számára, akik szerették volna kifejezni magukat a képek világában, még a digitális korszak előtt.

Helyzetjelentések - aug. 3. (szombat) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Cseh Tamás neve egybeforrt az általa énekelt, átélve közölt dalokkal. Az érettségire kapott gitár, a Bereményi Gézával, majd Másik Jánossal való találkozás determinálta volna sorsát? Akárhogy is, a hatvanas években még festői pályára készülő rajztanár előbb házibulikban, majd színpadon találta magát gitárral a kezében, lámpalázasan, tekintetek kereszttüzében. A Bereményi Gézával újraértelmezett műfaj segítségével, közös albérletükből népesítették be a használaton kívülre helyezett vágány, a funkcióját vesztett pályaudvar dohányfüstös várótermét olyan figurákkal, mint Antoine és Désiré, Vizi és Ecsédi, Bea és Ács Mari. 
A dalok, a helyzetjelentések azóta is szólnak. Cseh Tamás idén lenne 81 éves, de már 15 éve nincs közöttünk. Arra teszünk kísérletet – a korábban a Petőfi Irodalmi Múzeumban látható kiállítás egyszerűbb fesztiválverziójával – hogy megidézzük életének és a dalok történetének néhány fontos állomását.
 

Katlankaland a Lumnicernővérekkel - aug. 3. (szombat) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

„Egyszer régen - hol voltunk hol nem voltunk -, bekíváncsiskodtunk a Katlanba és az Ördög fogságába estünk. Azóta forró üstjében úszkálunk minden augusztusban, fuldoklunk a mindenhol ott lenni akarás vágyától. A Kedves Ördög elnézi, hogy lopjuk képmását kameránkkal, élvezzük tüzes borait, járjuk poros útjait autóval, szekérrel, stoppal. Sőt, idén felakasztjuk az ördögöt! Kiakasztjuk darabjait a Ligetben, melynek neve Narancs. Falakra feszítjük a pillanatot, az örömöt, a bánatot, a mozdulatot, a néma hangot, a drámát és a hétköznapot. Persze sok minden kimarad. Nem csak földrajzilag nagy, kulturálisan is mély az Ördög Katlanja. Cikázunk a kavalkádban, ismerős kapaszkodókat keresünk és amikor elengedjük ezeket, újabb, eddig ismeretlen csodákra bukkanunk. Néha leragadunk valahol, néha hamar továbbmegyünk, hogy lássunk, halljunk, érezzünk. Ennek az örömteli "fuldoklásnak" a szilánkjait álmodjuk elétek a falakra, remélve, bennetek is kellemes emlékeket élesztenek.” (Lumnicernővérek, azaz Zeller Anna, Simara László)

Montevideo panorámico – Szabados László fotói - aug. 3. (szombat) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A bemutatott panoráma képek Montevideoban készültek 2022 vége felé. Montevideo egy másfél milliós város a Rio la Plata partján. Elegáns nagyváros, ami a méretei ellenére nem nyomasztó. Arculata száz-százötven éve alakult ki, amikor a Földünk egyik leggazdagabb városának számított. A régi dicsőség kicsit ugyan kissé megkopott, de ma is lépten-nyomon találkozhatunk a nyomaival. Képeimmel a város hangulatát, jellegzetes utcáit, lakóit szeretném bemutatni egy sajátos perspektívából. A panoráma-fotón kinyílik a tér, a szemlélődő néző egyszerre láthatja nemcsak az előtte levő, de az őt körülvevő házakat, tárgyakat, tereket is. Olyan mintha körülnéznénk a világban és egyidejűleg rögzítenénk a látottakat. Biológus vagyok. Utazásaim során szeretek közelebbről is megismerkedni a meglátogatott várossal, vidékkel. Montevideóban többször jártam, a nyolcvanas években egy évig éltem is ott. Szeretem azt a várost, kedves embereit, hangulatát. (Szabados László)

Papírszínházak régen és ma - aug. 3. (szombat) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

A papírszínházak népszerű színielőadások tömegesen előállított, otthoni használatra szánt replikái voltak, kartonlapra nyomtatott kivágható és összeállítható színpaddal, díszletekkel, a szereplők jelmezes figuráival. A vitrinben Komlós Attila régi nyomatok felhasználásával, saját kezűleg készített papírszínházait lehet megtekinteni.

Képek kertje - aug. 3. (szombat) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Művészetterápiás hippitanya a templomkert ölelésében – „Gyere! A képeid várnak Rád!”
A teret tartja: Soós Ágnes pszichológus, művészetterapeuta és a Színrelépő Műhely csapata.
 

HOSSZÚ ÚTON – KORNISS PÉTER kiállítása - aug. 3. (szombat) 13:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A HOSSZÚ ÚTON — Szék 1967-2022 című kiállítás Korniss Péter életművének legfontosabb helyszínére, az erdélyi Székre koncentrál. A fotográfus azonos című tárlatával 2023-ban találkozhatott először a közönség a Várfok Galériában, most pedig az Ördögkatlan Fesztivál keretében mutatunk be ötvenöt évet felölelő széki munkájából egy izgalmas válogatást.
 

Nincsenek megjegyzések: