2024. július 10., szerda

Zene a Katlanban - aug. 1. (csütörtök)

csütörtök

Lebeg a világ - SzFE - aug. 1. (csütörtök) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

Performansz+kiállítás József Attila műveiből, Orbán György kórusműveivel

Furulya és fuvola: Bagi Flóra és Kántor Kata koncertje - aug. 1. (csütörtök) 14:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Flóra (furulya) és Kata (fuvola), a Pécsi Művészeti végzős tanulói jó barátok. A koncert keretei között kísérletet tesznek arra, hogy hangszereiket is megpróbálják összebarátkoztatni.

Schubert és Mendelssohn - Animato Quartet - aug. 1. (csütörtök) 16:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Az Animato vonósnégyes 2020 októberében alakult, tagjai (Domahidi Sára, Unger Lilla, Kasabian Kamilla, László Andrea) a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatói, akik Octavian Lup irányításával kezdték el közös munkájukat. Az évek során lehetőségük nyílt együtt dolgozni Cârlejan Márta, Traian Boală, Vasile Jucan, Francis Gallagher egyetemi professzorokkal. Különféle mesterkurzusok alkalmával Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Valentin Șerban, Roxana Oprea, Andreea Banciu, Adrian Mantu, Makcim Fernandez-Samodaiev, Monica Florescu, Krisztina és Sigmund Eikeset, valamint az Arcadia vonósnégyes tagjai segítségével mélyíthették el tudásukat. Az Ördögkatlanban Miquéu Montanaro workshopján vesznek részt és zenélnek a Drakula halála filmbemutatón.

Barkóczi Noémi - aug. 1. (csütörtök) 21:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Barkóczi Noémi énekes-gitáros-dalszerző a 2010-es évek elején tűnt fel a színen, egyedi hangvételű dalai már első nagylemeze idején egy sajátos univerzumot alkottak.

Bohemian Betyars - aug. 1. (csütörtök) 19:30 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

Evés, ivás, duhajkodás, szerelem és sírva vigadás. A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nem csak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed-folk-freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával.

VÍZHANG-SZÍNPAD - aug. 1. (csütörtök) 21:00 - BEREMEND - STRANDFÜRDŐ

Tavaly kipróbáltuk – bejött. A víz valóban vitte a hangot, a vihar nem csapott le ránk, Mozart noktürnjei szépen szóltak a beremendi strandon. Felbátorodtunk: idén színpadot építünk a medence fölé. Izgulunk és reménykedünk, hogy a Vízhang-színpadon kivételes élményben lesz részük mindazoknak, akik (sokan) bejutnak a koncertre. 
 

Lányos és fiús apák - aug. 1. (csütörtök) 15:00 - MOKOS SZÍNHÁZ - MOKOS PINCÉSZET

(Családi történetek emberi hangra, dobokra és szaxofonra) Jazz és irodalom különleges párbeszéde ez az este. Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő, és a gyerekeinknek valahogyan tovább adható, elmesélhető múlt. Ezekre az ódon és mégis mai mesékre reagál, improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia. Minden este egyedi, megismételhetetlen. Az író friss írásaiból válogat, Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak rá, festik meg a zene nyelvén apák és gyeremekeik világát.

Lányos és fiús apák - aug. 1. (csütörtök) 17:30 - MOKOS SZÍNHÁZ - MOKOS PINCÉSZET

(Családi történetek emberi hangra, dobokra és szaxofonra) Jazz és irodalom különleges párbeszéde ez az este. Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő, és a gyerekeinknek valahogyan tovább adható, elmesélhető múlt. Ezekre az ódon és mégis mai mesékre reagál, improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia. Minden este egyedi, megismételhetetlen. Az író friss írásaiból válogat, Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak rá, festik meg a zene nyelvén apák és gyeremekeik világát.

Keptár koncert - aug. 1. (csütörtök) 16:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A 2019-ben alakult Keptár zenekar Petőfi, Weöres és Bertók versdalokkal mutatkozik be, a versek dalokká formálásában a koncepció és a hangszerelési keret a moldvai táncházi zene hangszereinek alkalmazása.

Boyongó koncert - aug. 1. (csütörtök) 20:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Alternatív fúziós népzene, autentikus dallamokkal, saját dalokkal, egy adag mondanivalóval és mezítlábas tánccal.
 

Moldvai táncház a Keptár zenekarral - aug. 1. (csütörtök) 21:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

A Keptár Zenekar 2019-ben alakult, a táncházi zenélésen kívül rendszeresen kap felkérést különböző táncegyüttesek moldvai koreográfiájának élőzenés kíséretére, stúdiófelvételének elkészítésére is, ma nekünk húzzák a talp alá valót.
 

Hepaj - aug. 1. (csütörtök) 16:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Hepaj egy 5 tagból álló, magyar alternatív rock zenekar Pécsről. Hamarosan megjelenő első albumukat az útkeresés és a téboly jellemzi. A zenekar elsődleges célja a bennük lakozó érzelmek kifejezése.
Azaz 5 kaotikus ember lelkének kaotikus zenéje.
 

Rokokó Rosé - aug. 1. (csütörtök) 18:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

„A Rokokó Rosé nem kéri ki magának a lányzenekar titulust és ez nem is baj: a dalaikon keresztül is érezhető, hogy a fő jellemzőjük nem ez, sokkal inkább a finomság és kifinomultság, lágyság, kedvesség és empátia.” M.a.csek - magyar alternatívzene csekkoló
A pécsi zenekar dalaiban szerves módon vegyül folk a hazai alter-hagyományokkal, etno a mai indie-vel. Gyakran súlyos dimenziókba visz, máskor könnyedebb témákkal felold, vagy éppen megbűvöl és magával ragad.
 

DOMINGO - aug. 1. (csütörtök) 20:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Groteszk félversek, tiszaparti szörfriffek, gyúlékony fúvósbetétek és táncolható ritmusképletek. Ősszel jelenik meg debütlemezük, de most meghallgathatod őket élőben!

Gorg & Benzol - aug. 1. (csütörtök) 21:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Gorg&Benzol egy félinstrumentális, fél-élvezhető stenk-fusion trió a keleti blokkból. Céljuk hogy a hallgatóság furcsán érezze magát és mindenki a él kérdőjelezze meg önön valóját. Ezt éles váltásokkal, gyomorforgató harmóniákkal és modulációkkal, és szigorú kompromisszumkerüléssel igyekeznek elérni. Kevernek technót jazz-el, rock zenét jazz-el, funkot jazz-el és jazzt is jazzel. Szeptember 14-én jelent meg az első lemezük, a “Trip to Hatland”, tulajdonképpen dalok találhatóak rajta, és volt már olyan aki meghallgatta. A dalaik néha elképzelt világokban játszódnak, néha pedig a való világban, de valahol mindig. Sose tudják hogy hova mennek, de végül mindig odaérnek legalább. 2023 Októberében több ezer zenekar közül megnyerték az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat döntőjét aminek hatására már elmondhatják, hogy voltak zenei sikereik amellett a 8 ember mellett akik általában koncertre látogatnak. (egyébként az album premiere a 8 ember többszöröse mutatkozott meg). A győzelemnek köszönhetően nagyon sok lehetőségre tettek szert (valószínüleg adminisztrációs hiba) amelyeket egyben félve de émelyegve várnak.

Pixelplants - aug. 1. (csütörtök) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Pixelplants Pécs és talán Magyarország egyetlen hard-pop zenekara, ahol egyszerre szólalnak meg a múlt a jelen és a jövő táncos műfajainak zenei elemei, a a szintipoptól a trip-hop-ig. A trió organikus elektronikája harmonikus kombinációja a vokálnak, samplingeknek, grooveoknak és az élő hangszereknek, ami igazán táncolható koncertélményt eredményez.

RAKLAP - aug. 1. (csütörtök) 21:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

Piszkosul fiatalok és szemtelenül tehetségesek: a sepsiszentgyörgyi Raklap zenekar tagjainak átlagéletkora éppen 18 év, többük még érettségi előtt áll, mégis már 6 klipet hoztak ki, 2023-ban pedig első nagylemezüket is megjelentették ‘Alicsdmeafoldetmertleakrokszalni’ címmel.

Carson Coma - aug. 1. (csütörtök) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD (PETŐFI SZÍNPAD)

A Bóna Zsombor, Fekete Giorgio, Gaál Péter, Héra Barnabás, Jónás Attila és Kun Bálint alkotta Carson Coma egy rockzenekar. Az elmúlt öt évben kiadtunk négy nagylemezt és végigkoncerteztük az országot, olykor még határon túlra is merészkedtünk. A turnébuszban, a fapados repülőjáratokon és a próbateremben eltöltött közös évek úgy szakmailag, mint emberileg meghatározták a hatosunk egymáshoz és a világhoz való viszonyát, amelyből nem engedünk semennyit: nyomjuk a rokkot és majd lesz valahogy!

Kubalibre - aug. 1. (csütörtök) 23:59 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAPPALI KEMPING-BÁR & AFTERLIGET

A Kubalibrét szerethetően cringe énekesének sajátos, fanyar humorú dalszövegei teszik Pécs egyik valaha volt zenekarává.

 

LÁZÁR TESÓK - aug. 1. (csütörtök) 16:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismert testvérpár 1992-ben alakult, amikor is Domokos után három évvel Ágoston is világra jött. Akkor még nem sejtették, hogy később Lázár tesók néven, duó formációban fognak együtt színpadra állni. Koncertjeiket, dalaikat akusztikus, minimál hangszerelés jellemzi, hangulatában hozzák a két említett anyazenekar melankolikus vonalát. Első koncertjük 2017-ben a MaCsek online újság szülinapi buliján volt, akkor még csak alkalmi formációként. 2018-ban döntötték el, hogy komolyan foglalkoznak ezzel a projekttel, ebben az évben már több mértékadó fesztiválon és budapesti klubban is felléptek. 2020 őszén jelent meg első nagylemezük Hullámtörés címmel, melynek bemutatója 2021 januárjában volt a Müpában, 2021-2023-ban a lemez dalaival bejárták az országot. Második nagylemezük 2023 novemberében jelent meg Eső előtt címmel, melyet dupla- teltházas lemezbemutatóval mutattak be a MÜPÁ-ban, 2024-ben a két album dalaival járják az országot.

Elavult Zenekar - aug. 1. (csütörtök) 19:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Elavult: a Peer Krisztián verseit és dalszövegeit megszólaltató elektroakusztikus formáció egyik első koncertjét a Vylian Teraszon tartotta. Ugyanitt volt már a vendégük Keresztesi József, a legendás Szőranya Emlékzenekar frontembere is. Mostani lemezbeharangozó koncertjükön nem csak a pop- de a színházi szakmának is görbe tükröt tartanak.

Tudósok - aug. 1. (csütörtök) 21:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A Tudósok a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, melyet hazánk egyetlen szürrealista polihisztora, drMáriás 1986-ban alapított Újvidéken, a volt Jugoszláviában.

Tindia - aug. 1. (csütörtök) 19:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Sokan csámborogtak már Klézse vagy Rekecsin felé haladva a szelíd, Szeret menti tájakon, hogy felfedezzék Tindiát. Hosszas keresés után végül hat Budapesten élő fiatal találta meg, távol Moldvától és a Tatros folyó vizétől, valahol legmélyen, önmagukban. A Tindia zenekar 2015-ben egy közkedvelt Budapesti presszóban kezdte pályafutását, ahol rendszeresen tartott moldvai táncházakat és folkkocsmát. A visszafogott nőiesség misztikuma és a vérpezsdítő moldvai dallamok lendülete jellemzi a zenekar hangzását. Csudát csináljon belőle! Pulzáló hangzás, sodró lendület és a felszín alatti mélység.

DA CAPO - Élményimpró régi- és újzenére - aug. 1. (csütörtök) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A kétalkalmas kreatív workshop középpontjában az improvizáció áll, a barokk legismertebb áriáit és a közösségi improvizációs technikát (hangfestést) ötvözve. Az interaktív foglalkozásokat Bodrogi Éva, a barokk ének specialistája és Darázs Ádám gitárművész, hangfestő vezetik. A részvételhez zenei előképzettség nem szükséges! Regisztráció itt!

Talált dallamok - Barokk zene, kortárs zene, improvizáció - aug. 1. (csütörtök) 18:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Az interaktív koncerten a 17. századi meditatív templomi zene kortárs és modern jazz improvizációval találkozik. Magyarország vezetô barokk specialistáinak, kortárs- és jazz-zenészeinek közös előadása garantált flow élményt ígér, hidat alkot régi és modern, komponált és pillanattól inspirált zenei formák között.
 

SUKH MAHAL - aug. 1. (csütörtök) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A SUKH MAHAL egy időtlen zenei tájat, egy vulkanikus univerzumot hoz létre -a nyugati és a keleti kultúra ötvözetét - a besorolhatatlan multi-hangszeres Olivier Olivero nagybőgőn, énekkel és indiai harmóniummal, Marc Mouchès (Wombo) szaxofonon és David Muris dobon. A dalszövegeket mantrák, a szufi költészet és ezeréves Theravāda szövegek ihlették, melyek szanszkrit, urdu, radzsasztáni, romanes, angol és román nyelven íródtak... mindegyikük a saját színeit jeleníti meg hangzásvilágával.

HUNCLORIQUE (Boggie + Petruska) - aug. 1. (csütörtök) 18:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Mindketten gyermekkoruk óta tanulnak zenét, és magasan képzett előadók. Egyénileg sok zenei stílusban alkotnak, de a magyar népzene különleges helyet foglal el a szívükben. 2023 októberében a Dél-koreai Első Eurázsiai Fesztiválon ők képviselték Magyarországot. Ez a felkérés hívta életre új közös műsorukat, melyben a legszebb magyar szerelmes balladák és siratóénekek közül válogatva mutatják be a magyar népzenei motívumok és dallamok páratlan szépségét saját zeneiségükön keresztül.


 

Nincsenek megjegyzések: