2024. július 20., szombat

WORKSHOPOK a Katlanban - aug. 2. (péntek)

 

MANDULAFA - Mesefoglalkozás és alkotóműhely a pécsi Mandulafa Waldorffal (5-9 éveseknek) - aug. 2. (péntek) 09:00 - BEREMEND - BEREMEND - FOLKLIGET (Lovaspálya)

9.00: Mesemondás és játék a tündérek, madarak, manók és egyéb csodás lények birodalmában.
9.30-11.00: Játszó-tér: játékok készítése és kipróbálása természetes alapanyagokból, tekerve, csavarva, szőve, faragva kicsik és nagyok örömére.

Offline simogatós telefon - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - OFFLÁJN REZERVÁTUM

Kedves gyerekek! Gyertek és mind a10 ujjatokkal simogassatok inkább színeket a képernyő helyett! 
Vízalatti világot, burjánzó erdőt és növényi mintázatokat idéző nyomatokat készítünk közösen, majd a tájakon felfedező utakra indulunk.
A foglalkozást Schéner Ildikó művészetterapeuta vezeti.
 

Offline zoomolás: Szőrözés a szavakon (Írói műhely Peer Krisztiánnal) - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - OFFLÁJN REZERVÁTUM

„De nem a gyorsaság a probléma, hanem hogy nem tudok gépben vagy géppel fogalmazni. Nekem a képernyő túl kevés. Nekem több hely kell, látnom kell, és kell ez a fizikai része a dolognak, hogy kihúzok egy szót, és föléírok egy másikat, aztán ezt a szót is kihúzom, és megint föléírok, és akkor van egy egész nagy rakás szó, és a végén ugyanaz a szó, ami az elején.” (Esterházy Péter)

Peer Krisztián üzeni a műhelyre jelentkezőknek: „A délelőtti foglalkozásokon közösen elemezzük a műhely résztvevői által beküldött szövegeket. A szorozesszavakon@gmail.com emailcímre  küldjetek maximum 3 verset vagy 3 oldal kisprózát és hozzátok magatokkal több példányban kinyomatva a Rezervátumba. Olyan szöveget küldjetek, amin van még kedvetek dolgozni! Radírt, ceruzát, tollat mi biztosítunk!”

A részvétel regisztrációhoz kötött, de bárki bekukkanthat! Regisztráció: szorozesszavakon@gmail.com

Mozgásérzékelés-szakkör - aug. 2. (péntek) 16:30 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - OFFLÁJN REZERVÁTUM

Régen ezt táncnak hívták, manapság pedig mozgásérzékelésnek élő zenére. Mindenesetre így tudományosabb és az is könnyebben kipróbálja aki nem akar, vagy azt képzeli, hogy nem tud táncolni. Gyertek és szabadítsuk fel monitorhoz láncolt, lemerevedett testünket!
 

VÁNDORFÉNYKÉPÉSZ – LACZKÓ PÉTER - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

LACZKÓ PÉTER - vándorfényképész ambrotípia eljárással készít képet. Az eljárás másik neve üveglemezes nedves kollódiumos direktpozitív eljárás. Aki résztvesz a folyamatban beleszippanthat abba a fotográfiába, ami a XIX. század közepétől majd 20 éven át volt népszerű eljárás nemcsak a vándorfotográfusok körében. Az alkohol- és éterszaggal együtt látványos bemutatást kapnak az autentikus fényképészeti módszerről. Hála egy nagyon korszerű hajszárítónak a résztvevők alig fél óra elteltével már készhez is kaphatják az egy példányos üvegképet.

Mandulafa - Játszó-tér és alkotóműhely a pécsi Mandulafa Waldorffal (5-12 éveseknek) - aug. 2. (péntek) 15:00 - BEREMEND - GYEREKUDVAR - beremendi faluközpont - a pizzéria mellett

Játékok készítése és kipróbálása természetes alapanyagokból, tekerve, csavarva, szőve, faragva kicsik és nagyok örömére. 
 

kITALáló szoba - aug. 2. (péntek) 10:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba.
3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétével. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 
 

Egyensúly workshop - aug. 2. (péntek) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

A stressz egy hétköznapi jelenség, ami a ránk nehezedő nyomás, a bennünket érő kihívások hatására alakul ki. Ideális esetben épp annyi kihívás ér bennünket, amivel még meg tudunk küzdeni, de a stressztűrő képessége mindenkinek jelentős mértékben változó, az örömtől a szorongáson, a haragon, az elkedvetlenedésen át a depresszióig sokféle érzelmi reakciót kiválthat. A műhelyfoglalkozás során beszélgetünk a stresszt okozó helyzetekről, a mindennapi kihívásainkról és stresszkezelő módszerekről is, a végén fürdőbombát készíthetnek a részt vevők.

(érkezési sorrend, maximum 15 fő)

Erősségek leltára - aug. 2. (péntek) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

A lelki egészségünk egyik feltétele a harmonikus önbecsülés, amelynek kialakításához az önmagunkról alkotott képnek, az önmagunkba vetett bizalomnak és önmagunk szeretetének egyensúlyban kell lennie. Az önkép az erényeink és hibáink, valamint a képességeink és korlátaink felismerését fejezi ki; önbizalmunk arról árulkodik, hogy mennyire tartjuk képesnek magunkat arra, hogy sikeresen megbirkózzunk a kihívásokkal; az önszeretet pedig azt jelenti, hogy a hibáink, vereségeink ellenére szeretettel fordulunk önmagunk felé. A workshop alatt önmagunkról, az önmagunkhoz való viszonyulásunkról beszélgetünk, amit egybekötünk egy gondolatébresztő naplóírással.
A program időtartama: kb. 60 perc.
14 éven felülieknek.
 (érkezési sorrend, maximum 15 fő)
 

kITALáló szoba - aug. 2. (péntek) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba.
3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétével. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 
 

kITALáló szoba - aug. 2. (péntek) 13:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba.
3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétével. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 
 

Önismeretfejlesztő zenepszichológiai workshop - aug. 2. (péntek) 13:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Zenei kommunikáción és improvizáción alapuló zenepszichológiai műhely, aminek révén képesek lehetünk az érzelmeinket szabadabban megélni, megismerni és kifejezni.
A zene már születésünktől kezdve elkísér bennünket. Egy ösztönös és alapvető önkifejezési és kommunikációs forma, akár a nyelv, de mégis különbözik tőle. A zene közvetlen kapcsolatban áll az érzelmek világával, különösen, ha a spontán improvizációról beszélünk. Műhelyünkön a zenei kommunikációt és improvizációt használjuk fel arra, hogy ne csak jobban megismerjük, hanem jobban át is élhessük a saját érzelmeinket, és közelebb kerülhessünk a tudattalan élményeinkhez. A workshopon való részvételhez zenei előképzettség nem szükséges így mindenkinek bátran ajánljuk.


(érkezési sorrend, maximum 15 fő)

kITALáló szoba - aug. 2. (péntek) 14:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba.
3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétével. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 
 

KreArt kézműves - aug. 2. (péntek) 12:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Használd a kreativitásod, alkoss szabadon a Bölcsész Udvarban, újrahasznosított alapanyagokból készíts alkotásokat, fess hennát, vagy festményt Üres Vászonra.

SzóKatlan - aug. 2. (péntek) 13:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Szó szót követ majd – ami konfliktusokkal teli életünkben sajnos nem szokatlan. De ezúttal nem fogunk összeveszni, mert ez csak egy játék: SzóKatlan, Alberti Gáborral 
 

Kocsmakvíz a kertben - Mindent a generációkról? - aug. 2. (péntek) 19:00 - NAGYHARSÁNY - BÖLCSÉSZ UDVAR - Aralica Kert

Nagy divat ma a „generációzás”, így éppen itt az ideje, hogy ezzel a komoly témával is foglalkozzunk a fesztiválon, természetesen játékos formában.

Esélykikötő - aug. 2. (péntek) 14:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT

Nálunk otthon vannak a Civilek, és mi ezért hálásak vagyunk. Ez egy ilyen Hely. 
Idén az alábbi szervezetekkel, kezdeményezésekkel találkozhattok:
Beremend - Kovácsudvar - Adománytaxi
Nagyharsány - AFS Magyarország Pécs , Amnesty International Hungary , Budapest Bike Maffia, Diverse Youth Network, Egységes Diákfront , Élménytár Tanoda , Élő Könyvtár több szervezet együttműködésével, Fogd a Kezem Alapítvány, Gandhi Gimnázium Pécs, IndaHouse Hungary Egyesület, Kerek Világ Alapítvány, Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány, Magyar Élelmiszerbank Egyesület, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Megoldás a Biztonságra Egyesület, Menedék Egyesület, Pilleszék Egyesület, PTE - Bőrklinika - anyajegyszűrés , Sárgakocka Egyesület, Specko kalandjátékok, Szivárvány Misszió Alapítvány, TASZ.
ízelítőnek pár programelem: kocsmakvíz, esélyegyenlőségi játékok, társasjáték, mini koncertek, kerekasztal beszélgetések, anyajegyszűrés

Gólyalábon - aug. 2. (péntek) 17:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT

Czupi Gyula és tanítványai másfél évtizede járnak hozzánk – és te még mindig nem tudsz gólyalábazni?! Eljött a te időd. 
 

Jóga Majsai-Nyilas Tündével   - aug. 2. (péntek) 08:30 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A Vígszínház művésznője, Majsai-Nyilas Tünde újra jógára hívja a koránkelőket (vagy a nagyon későn fekvőket). Kezdd ellazulva és békésen a napot – hogy aztán ugyanígy folytathasd…
 

A virágtündérek titkai - Minka és a varázskristályok - aug. 2. (péntek) 11:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Tartsatok velünk egy kreatív mesélős-kézműves délelőttön, Mechler Anna interaktív mesés foglalkozásán. Az új évszak érkezésével a virágtündérek csapata is új taggal bővül: Minka érdekes és kalandos feladatot kap, amikor a menta őrzőjévé és segítőjévé választja a varázslat. A délelőtt folyamán az írónő részleteket olvas fel a mesekönyvből, majd illóolajok, krém és tea formájában is találkozhatnak a gyerekek a gyógyító növényekkel.
 

Kérdésem volna… - Cseh Tamás-kvíz  - aug. 2. (péntek) 14:30 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Elnézést, meg tudná mondani, hogy a Cseh-Bereményi dalokban nagyjából hány női név fordul elő? Ha Önt is naponta találják meg ilyen kérdésekkel ismeretlen járókelők, ezután a kvíz után már nem kell válasz nélkül szégyenkezve továbbsietnie. Idén első alkalommal egy (kocsma)kvízzel is felelevenítjük a Katlan örökös fővédnökének alakját, életművét. Könnyebb és nehezebb, tematikus kérdésekkel, dalfelismeréssel és egyéb izgalmas feladványokkal várjuk a leendő vagy már meglévő Cseh Tamás-szakértőket, játszani vágyókat!
2-6 fős csapatok jelentkezését várjuk, jelentkezni a helyszínen 14.00-tól lehet.
 

Nemezszőnyeg-készítő workshop  - aug. 2. (péntek) 14:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Nemezkészítő foglalkozásainkon kétféle programot nyújtunk. Apró, egyszerű nemeztárgyak elkészítésével a nemezelés alapjaival lehet megismerkedni. Aki szívesen időzne több időt sátrunkban, végigkövetheti, és aktív résztvevője lehet egy csodálatos nemezszőnyeg, vagy ahogy mi mondjuk nemeztakaró megszületésének. Ezeréves hagyományt elevenítünk fel, közösséget alkotva, minden munkafolyamatot csoportban, együtt végezve el, a minta elkészítésén keresztül a gyapjú lerakásán át a végső gyúrásig. A jókedv és az örök élmény garantált. A foglalkozássorozat utolsó napjára mindenki tudni fogja, mi fán terem az előnemez, a vidaráma, gyúrófa, és milyen felemelő érzés közösségben alkotni. A workshopon a nyolc leggyorsabb vállalkozó kedvű fesztiválozó vehet részt.

Énektanítás - aug. 2. (péntek) 16:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Interaktív többszólamú énektanítás különböző népek zenéjén keresztül (magyar, bolgár, ukrán), kreatív zenei gyakorlatok.

Interaktív társasjátékok felnőtteknek   - aug. 2. (péntek) 16:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Interaktív többszólamú énektanítás különböző népek zenéjén keresztül (magyar, bolgár, ukrán), kreatív zenei gyakorlatok.
 

PORCSINON INNEN, CSALÁNON TÚL - Virágzabálás, vadnövény legelés az Ördögkatlanon - Ehető természet Iványi Emesével - aug. 2. (péntek) 16:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

A vadnövények gyűjtése, kóstolása ősi hagyomány, amelynek újrafelfedezése, sőt, reneszánsza éled. Iványi Emese a közeli Hétágfa Tanösvényről érkezik. Ha meghallgatod az ehető természet előadást és részt veszel a kóstolón, megláthatod, jópár finomság van, amit csupán gaznak gondoltál! „Én a borszakma felől érkezem, ahol az ízek, illatok, az érzékszerveinkre való figyelem különösen fontos. A természet feltöltő közegében is ugyanezt élhetjük át. Én nem tudok csak úgy túrázni… , ha erdőn- mezőn bóklászok, mindig teletömött zsebbel, kosárral térek haza, vagy frissen legelek, hiszen a természet éléskamrája nagyon gazdag.” A kert végében, utak mentén is ehető vadnövények, gyógynövények sokaságába botlunk, csak észre kell őket venni. A vadon termő növényekből nem csak házi patikánkat, hanem a konyhánkat is kreatívan gazdagíthatjuk, ha tudjuk, miként használjuk megfelelően azokat. Gyűjtögetni, érzékeinket kinyitni, megízlelni, elkészíteni, ez persze mind nagyon izgalmas és örömteli, de ennél azért többről van szó. Minél szorosabb a kapcsolatunk egy élőhellyel, annál inkább megbecsüljük értékeit. Az egy igazán intim kapcsolat, ha elfogadjuk, megesszük a „gyümölcseit”. Végtére is a lényeg, hogy ebben a természettől eltávolodott világban megtaláljunk egy ösvényt, ami visszavezet ahhoz, hogyan tudjunk összhangban élni vele. előadás, beszélgetés: a vadnövény gyűjtés alapelvei és praktikái bemutató „vadkóstoló” ha van a közelben „zöld folt”, kipróbáljuk a vadnövények felismerését és gyűjtését.

Kőleves – közös játék és ételkészítés bográcsban, szegénylegény módra a Merende vezetésével - aug. 2. (péntek) 17:00 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - Both Miklós és a Hagyományok Háza udvara

Az ismert népmese kapcsán, megoldandó feladatok, közös főzés és amennyiben valóban elkészül a kőleves, közös vacsora várja a játékosokat (spoiler: tavaly elkészült 😊) Jelentkezés a helyszínen. 

Képek kertje - aug. 2. (péntek) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

Művészetterápiás hippitanya a templomkert ölelésében – „Gyere! A képeid várnak Rád!”
A teret tartja: Soós Ágnes pszichológus, művészetterapeuta és a Színrelépő Műhely csapata.
 

DA CAPO - Élményimpró régi- és újzenére - aug. 2. (péntek) 14:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (református templom)

A kétalkalmas kreatív workshop középpontjában az improvizáció áll, a barokk legismertebb áriáit és a közösségi improvizációs technikát (hangfestést) ötvözve. Az interaktív foglalkozásokat Bodrogi Éva, a barokk ének specialistája és Darázs Ádám gitárművész, hangfestő vezetik. A részvételhez zenei előképzettség nem szükséges! Regisztráció itt!

Nincsenek megjegyzések: