2011. november 10., csütörtök

„Minden napra jut egy szamba, jut egy twist Ki az aki engem ma este hazavisz?”

Minden napra jut egy szamba, jut egy twist
Ki az aki engem ma este hazavisz?
Karafiáth Orsolya, Jánossy Lajos és a Moha
a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatának utolsó előtti estjén



A végéhez közeledik a Bizottság-kiállításhoz kapcsolódó irodalmi és zenei programsorozatunk. Karafiáth Orsolya és Jánossy Lajos párosának felolvasása a kiállítás nyitva tartásának utolsó péntekén, november 11-én, 19 órakor egyszerre ígérkezik szórakoztató és gondolatébresztő eseménynek. Ahogy műveik is tanúsítják, sosem mérték kiskanállal az életet, „hiába józan hallgatás / a kedv hozzám konyakszik / szemembe fordult égi más / dobogva holt konyakszív”, írja a díva, az Elektrik Bugi Kommandó nagymesternője, akinek költészeti művei és prózája mellett verseivel és dalszövegeivel két CD-je is megjelent. Ám ennek az estének a fókuszában mégsem csak a szamba és a tviszt áll, sokkal inkább az alternatív kultúra hőskora, azok a bizonyos 80-as évek, amikor is Jánossy Lajos szavaival „Önhitten nagyképűsködni és képmutatóan szánakozni jó volt. Jó a gigászi rezervátumon belül a rezervátumoknak – akkor nem volt kétséges - az idők végezetéig, a dicső és igazi történelmet, a szocializmust szolgáló díszletei között bóklászni és randalírozni, szóval az egész tagadhatatlanul jó volt, a vége azonban mindig ugyanaz lett; párás hajnalok valami épület – kocsma, diszkó, jazzklub – előtt, vagy idegen szobákban, ilyen-olyan ágyakban. Egy, a nyári időszakra Youth Hostellé átalakított keletnémet iskola termében olvasni a feliratot a fekete táblán, fehér krétával: This is not America. Ez a rockandroll. / És nem egy tánc.”

Moha zenekar 1995 óta létezik. Zenei stílusukat nehéz behatárolni – saját bevallásuk szerint neoromantikus-posztpunkot játszanak, valójában hol a Halász Judit által kitaposott ösvényen énekelnek a klitoriszról, hol blues-os alapokon szárnyalnak, hol egyszerűen csak odacsapnak, fittyet hányva a fülbemászó refrénekre. Fennhangon arra biztatnak: „kurjantsunk egyszerre!”, vagy épp a 80-as évek magyar underground-világából pislognak ki értetlenül: „mi ez a forgalom?”

A zenekar tagjai: Szulovszky István (Törp) – gitár, kis vokál, Szulovszky Kefe – dob, Tomacsek Kristóf – gitár, Misike – ének, V# major 7 – jazz-doromb, sir qT – bass, Janó – orgona, csengettyűk, effektek, hangtechnika, Rupi – szaxofon, klarinét
 

moderator: Lévai Balázs
sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor


Nincsenek megjegyzések: