2013. július 24., szerda

LÁTHATÓ SZINESZTÉZIÁK

Péntek este nyílik az M0-ában, a Műcsarnok új projektgalériájában a művész részvételével a Vörös Zaj című kiállítás. A szeizmométerrel, nitinol huzallal és lépteinkkel mozgásba hozott hatalmas kinetikus tárgy meghökkentő és lenyűgöző realitását Jobbágy Bernadett Onopordum Performance című táncelőadása további érzéki élményekkel gazdagítja.




2013. július 26., péntek 19 óra
Kerstin Ergenzinger – Vörös zaj
Kiállításmegnyitó
M0

Kurátor: Rózsás Lívia
A megnyitó művészeti programja:
Onopordum Performance

Kerstin Ergenzinger (1975) sokféle médiummal dolgozó képzőművész. Installációi a realitáshoz való viszonyunkat kérdőjelezik meg. Arra emlékeztetnek, hogy környezetünk felmérése és értékelése szubjektív, instabil és állandó változás jellemzi. A Berlinben élő képzőművész reaktív installációja a véletlenszerű, szinte érzékelhetetlenül finom mozgást, vagyis az általa keltett rezgést teszi láthatóvá és hallhatóvá egy természeti formának tűnő, ám tökéletesen mesterséges térbeli alakzat hajladozásának és zörejeinek segítségével. 
Alkotói gyakorlatának fontos eleme, a szokatlan anyaghasználat még a kortárs képzőművészet avatott szemlélőjét is zavarba ejti: például a Vörös zaj eszköztára is inkább a természet- és orvostudományhoz köthető, mint a kiállítóterekhez. Szeizmométer és nitinol huzal hozzák ugyanis mozgásba az óriási száraz levélhez hasonló, függő kinetikus tárgyat, melynek hullámzását a terembe belépő látogató léptei is befolyásolják.

A megnyitón fellépő Jobbágy Bernadett (Onopordum Performance) improvizatív elemekre épülő különleges, interaktív páros táncot mutat be Ergenzinger kinetikus és reaktív installációjára reflektálva. 

Kerstin Ergenzinger: http://www.nodegree.de/
Onopordum Performance: http://onopordum.blogspot.hu/

Hangzár / Sequestered sound

koreográfia: Jobbágy Bernadett
előadó: Kovács Emese
zene: Jobbágy Bernadett, Tankó Barnabás

támogató: SÍN Kulturális Központ, Orkesztika Alapítvány

Nincsenek megjegyzések: