2013. július 12., péntek

Az idei Ördögkatlanról Kiss Mónika fesztiváligazgatóval beszélgetett a Civil Rádió

"Szabadtéri kulturális programokra hívják a résztvevőket már hatodik éve. Mi lesz ebben az évben új, különleges az eddigiekhez képest?


Több száz program lesz, és törekszünk arra, hogy amilyen programokat a fesztiválozók megszerettek, azokat visszahozzuk, esetleg átalakítva, továbbfejlesztve, így mindig kicsit másképp találkozhatnak a régi ismerősökkel és nagy kedvencekkel. Ezek mellett azonban figyelünk arra, hogy mindig unikális és egyedi dolgokkal is találkozhassanak évről évre a katlanozók. Ami az idén valódi újdonság, egy régi nagy álmunk volt. Most teljesül. Nagy szabadtéri komolyzenei koncertet rendezünk Beremenden a Megbékélés kápolna előtti réten. Dinnyés Dániel zenei vezető szervezésében Mozart Requiemje fog felcsendülni augusztus 2-án egy ötvenhat tagú zenekar és kórus előadásában.

Honnan jönnek a művészek?

A négy szólista a Magyar Állami Operaházból érkezik, a zenészek mindegyike hivatásos művész, akik Dinnyés Dániel vezetésével már lelkesen gyakorolnak. Nagyon sok színházi előadás lesz, főleg alternatív társulatok látogatnak el hozzánk. Nagy József a felújított, világhírű Woyzeck-előadással, a Forte Társulat Agota Kristóf regényéből készült A nagy füzet című előadással jön, Debrecenből a Fodrásznő érkezik, Pintér Béláék a Parasztoperát hozzák el, a Szabadkai Népszínház pedig a Tapasztalt asszony című előadást. Rengeteg kamaraszínházi előadást is láthatnak majd a színházrajongók: a Palkonyai Faluházba jön például Csuja Imre és több Manna produkció is. Idén is a Mulatság háromszázadszor kerül a közönség elé (Mrozek darabját évtizedek óta sikerrel játssza a Bárka Színház) Scherer Péter, Mucsi Zoltán és Szikszai Rémusz szereplésével. Díszvendégünk lesz Bukta Imre, akit Gulyás Gábor hív majd meg egy beszélgetésre. Bukta Imre természetesen kiállítást is tart.

Ő nagyszerű performansz-művész. Most is készül valamivel?

Igen, már volt terepszemlén Kisharsányban, hogy ismerkedjen a helyszínnel. A Pécsi Egyetem képzőművész hallgatói is kapcsolódnak a programhoz. Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat Jiri Menzel filmrendező. Csak egy napra látogat el hozzánk, de addig is minden nap levetítjük egy-egy filmjét a Kisharsányi templomkertben. Amikor megérkezik, természetesen vele is beszélgetünk egy jót. Az utolsó kertmozi (a Szigorúan ellenőrzött vonatok) előtt nyílik meg egy nagyon speciális, „Láthatatlan állomás” nevet viselő képzőművészeti installáció Palkonyán, Menzel fogja megnyitni. Ezzel zárul a kertmozi és a filmrendező díszvendégsége is.

A komolyzenéről volt szó, de a zene más műfajai is megjelennek a programon….

Igen, törekszünk a sokszínűségre. Akik szeretik a dzsesszt, azok bizonyára örülnek majd, hiszen a Dés Quartet most újra összeállt, és itt lesz a Harcsa Veronika - Gyémánt Bálint duó. A palkonyai világzenei színpadra érkezik egy nagyon egyedi formáció, a Roma Hungaricum (amit én nagyon-nagyon szeretek). De jön a Söndörgő, a Técsői Banda, és Kiss Erzsék is – több formációban (Kiss Erzsi Panchan, Egy kiss Erzsi zene, és gyerekprodukció Szantner Anna színművésszel kiegészülve). A focipályán lesznek a nagykoncertek. Klasszikusan a Quimby nyit, a Kiscsillag zár, de jön Szabó Balázs és bandája is. Visszatér a Wombo Orchestra, ők többször is felbukkannak itt-ott, például a nagyszínpadon is. Jön az Európa Kiadó az új nagylemezével, Péterfy Bori a készülő lemezével és visszatér az én nagy szerelmem, Rutkai Bori és a Specko Jedno ugyancsak lemezbemutató koncerttel. Kisharsányban épül egy új színpad a Kovács Udvarház mögött. Volt ott egy nagy susnyás, amit lepucoltak a helyiek, így már ”odafér” egy nagy szabadtéri színpad. Itt lesz a többek között a 30y koncertje is. 

Józsa Ágnes"

Nincsenek megjegyzések: