2013. július 6., szombat

drMáriás album

"Magyar és angol nyelvű képzőművészeti album jelent meg drMáriás, azavantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeit egyaránt használó alkotó képeiből. A 280 oldalas kiadvány több mint 350 színes reprodukciót tartalmaz.

A vajdasági származású drMáriás (Máriás Béla) csaknem három évtizedes festészeti tevékenységének bemutató albumot a K. Petrys kiadó jelentette meg, a kötet szövegét Szombathy Bálint művészettörténész írta.
A kötet az eddig kevéssé ismert újvidéki periódusából származó alkotásoktól egészen az utóbbi években keletkezett, nagy visszhangot kiváltó politikusportrékig négy korszakra bontva mutatja be az alkotói pályát: "Fekete tájakban fehér emberek", "Emberi tulajdonságú tárgyak", "A semmi és a semmi nyakon csípése", illetve "Celebek és politikusok".
Szombathy Bálint drMáriás tevékenységét a nyolcvanas évek közepe óta kíséri figyelemmel, tanulmánya bemutatja a művész műfaji sokszínűségét, megvilágítja a korszakok történeti hátterét. Már áttekintette drMáriás munkáit 2007-ben egy kiadvány, a szintén Szombathy Bálint szerkesztésében megjelent drMáriás képzőművészete című kismonográfia.
"Annak az albumnak az elkészültéig még mindössze 15-20 táblaképet számlált az a korai újvidéki ciklus, amely megalapozta a művész munkásságát. 2012-ben azonban jelentős számú lappangó kép került elő ebből a kapitális figuratív korszakból, s ezúttal arra törekszünk, hogy minél teljesebben tárjuk őket a közönség elé, felmérve jelentőségüket úgy a vajdasági figuráció viszonylatában, mint tágabb vonatkozásban" - írta a mostani album bevezetőjében Szombathy.
Mint kifejtette, a korai korszak képeinek a kényszerű elköltözés és a társadalmi-politikai változások következtében nem volt idejük beépülni a helyi - vajdasági és egyúttal jugoszláviai - értékrendbe, a magyarországiba pedig már nem érkeztek meg időben, illetve kellő mértékben. Az 1991-es emigrációt követően ugyanis Máriás lezártnak tekintette ezt a korszakot, s Magyarországon teljesen új lapot nyitott.
drMáriás évek óta politikusokat, forradalmárokat és celebeket fest abszurd, olykor a napi aktualitással is játszó képeire, gyakran egy-egy klasszikus festőóriás stílusában.
"Olyan a közéletünk, amelyben a végletek jelenítik meg az alappilléreket és állandó ideológiai háború zajlik. Úgy gondolom, hogy ezek kiforgatásával lehetőséget nyitok az embereknek feloldódni ezek alól" - mondta drMáriás korábban.
Nyomj rám egy lájkot! - Sztálin, az év menedzsere című képe az egykori diktátort egy laptoppal ábrázolja, Lenin Monet kertjében című munkája a bebalzsamozott Iljicset a vízililiomok között lebegve mutatja, A Mao Modigliani műtermében című festményén a volt kínai pártvezető a híres olasz piktor fekvő aktjának fejeként néz vissza. A feminista Mussolinin a fasiszta vezér női testépítőként, olasz hangulatban van szándékosan félreértelmezve. Szerepel képein Che Guevara, Gorbacsov, Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc és Barack Obama is.
Ahogy Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója drMáriás legutóbbi kiállításának megnyitóján fogalmazott, a festőművész magától értetődő természetességgel, autonóm módon van jelen egymástól nagyon különböző művészeti ágakban, szemléletmódjában pedig olyan távlatos reflektáltságot érvényesít, amelynek világteremtő ereje van.
A 46 éves drMáriás zenészként is ismert, a Tudósok együttes vezetője: a dzsessz-avantgárd-punkrock csapat idén jelentette meg tizennegyedik albumát A legszebb szerelmes dalok címmel. Íróként tavaly kiadott A balkáni tahó című regénye volt a tizenegyedik kötete; írt önéletrajzot (Nem élhetek Milosevic nélkül), paródiaregényt (Szabadkőműves szex), Lipót című műve a tébolyda történetét egy kezelt szemszögéből mondja el, de publikált verseket, rendszeresen jelentkezik kiállításokról írt kritikákkal az Élet és Irodalomban, és időnként színészként is feltűnik."



Ôs-Tudósok+feLugossy, Deti Picasso, klipek 1.rész, 2011.04.23. A38 hajó koncert részletek

Tudósok 2.rész, 2011.04.23. A38 hajó koncert részletek

NORAN KÖNYVESHÁZ
drMáriás: A balkáni tahó
Bemutatja és a szerzővel beszélget: A balkáni tahó

Nincsenek megjegyzések: