2010. november 6., szombat

Kondulnak a (vész)harangok - (egy kis lokálpatriotizmus)

Egy levelet sodort hozzám az őszi szél:


" A pécsi kultúra szereplőinek és közönségének:
Felhívás véleménynyilvánításra a Művészetek és Irodalom Háza bezárása és beolvasztása ellen

Az EKF egyik sajátos következménye, hogy a kulturális intézmények jelentős része kiköltözik a belvárosból. Egyes információk alapján úgy tűnik, hogy e folyamatban – még ha áttételesen is – áldozatul eshet a Pécsi Művészetek és Irodalom Háza. A Ház fenntartója, a Megye nem kívánja tovább finanszírozni és fenntartani az intézményt, mely eddig is önként vállalt feladata volt, és kétség kívül a város érdekét szolgálta elsősorban. A város ugyanakkor nem szándékozik átvállalni az intézmény működtetését. A kialakult helyzet a Ház bezárásával, illetve a Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központtal való összevonásával fenyeget. Mindkét ’megoldás’ jelentős csapást mérne Pécs kulturális életére – tegyük hozzá, a 2010-es évben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő városéra.

A Pécsi Művészetek és Irodalom Háza bezárásának több tétje is van:

A belváros korábban kulturális funkciókkal működő, most bezáró, kiürülő épületei nyomasztó teherként jelennek meg a város életében és képében. A város főterén ma is szégyenfolt az üres és pusztuló épületek jelentős aránya. A Művészetek és Irodalom Háza a Széchenyi téren kitüntetett helyzetben van. Kiürülése, vagy méltatlan funkcióval való megtöltése, belőle a városi kulturális közélet kivonulása tovább rontaná a jelenleg is nyomasztó helyzetet.
A Ház térbeli helyzete kivételes. Nincs még egy olyan épület, amely hasonlóan alkalmas volna a város közéletében jelentős szerepet játszó kulturális aktusok befogadására. Nem véletlen, hogy több olyan fontos esemény valósult meg itt, amely a kulturális élet szereplői és döntéshozói közötti párbeszédnek adott teret. E mellett a ház nyitott szellemisége állandó lehetőséget biztosított a kulturális élet szereplőinek és közönségének az érintkezésre, s az elidegenedés tendenciáival szemben ez kivételes szerep. Az intézmény helye a kultúra megjelenítésében, jelenlétének biztosításában szimbolikus. Mindez máshol, másképp aligha pótolható.
A Művészetek és Irodalom Háza a városban az a kulturális intézmény, amely több évtizede egyenletes és magas színvonalon működik, kínálata a legösszetettebb. A Ház nem csupán kulturális programok helyszíne, de a kulturális élet alakításának számos esetben volt színtere is. Negatív üzenet volna, ha eltűnne az intézmény, amely éppen a pécsi EKF történetében többször adott teret – fizikai és szellemi értelemben is – a nyilvános vitáknak, a folyamatokat pozitívan befolyásoló civil és szakmai megnyilatkozásoknak, közéletnek.
A Művészetek és Irodalom Háza az kulturális intézmény, mely a leginkább kész befogadni a külső kezdeményezéseket, szervezéseket is. Az új EKF beruházások programjaiban ez a szándék nem, még professzionálisabb színvonalon különösen nem jelenik meg, és a megtervezett vagy már jelentős részben megépített épületekben a befogadó jelleg megteremtése eleve kétséges. A jelenlegi befogadó jelleg elvesztése pótolhatatlannak tűnik azért is, mert a külső civil kezdeményezések ezen a helyen lényegesen nagyobb eséllyel számíthatnak érdeklődésre, mint a most megépített új létesítményekben.
A Művészetek és Irodalom Háza megszüntetése, vagy profiljának elveszejtése (más intézménnyel való összeolvasztása révén) jelentős veszteség volna a város kulturális életében. Olyan potenciálok eltűnésével járna, melyek nem pótolhatók, és nem szükségszerűen kell együtt járjanak az EKF beruházásokkal. A Megye és a Város teherviseléséről folytatott vitának egy ilyen érték nem lehet áldozata. 

A fenti érvelésnek nem célja sem felelősségre vonás, sem szembesítés vagy támadás. A jelen felhívás szándéka, hogy láthatóvá tegye azokat a szempontokat, amelyek gyakran eltűnnek a döntéshozás folyamatában, valamint hogy az érintett döntéshozók törekedjenek megoldást találni a Művészetek és Irodalom Háza jelenlegi szerepének, jelentőségének megőrzésére.

Arra kérem Pécs művészeit, kulturális életének szereplőit és közönségét, hogy csatlakozásukkal nyilvánítsák ki egyetértésüket és véleményüket, s ezzel segítsenek felhívni a figyelmet a Művészetek és Irodalom Háza megtartásának és szinten tartásának fontosságára.
A csatlakozásokat és véleménynyilvánításokat (egyszerű regisztrációt követően) az alábbi Internet címen várom:
 HYPERLINK "http://www.afal.hu/a_mi_hangunk" www.afal.hu/a_mi_hangunk 


Patartics Zorán építész "

Nincsenek megjegyzések: