2012. szeptember 11., kedd

Magyar rapszódia - a Magyar Állami Népi Együttes műsora az Örökség Fesztiválon (2012)

"A Magyar rapszódia című előadás a műfaj legfontosabb jegyeit magába építve, a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoz létre egy sajátos és egyedi táncrapszódiát. Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a Kárpát-medence paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása. Az előadás az elmúlt években az együttes műhelyében készült koreográfiák tematikus válogatása."
(az Örökség Fesztivál műsorfüzetéből)

Igen, ez tetszett benne. A sokszínűség. A kultúrák egymásra hatása, együttélése. Ahogy a végén együtt ropták a különbözően öltözött népcsoportok. A remek táncosok.
Előtte kicsit féltünk az unalomtól, „magyarkodásról“... Az előadás alatt már csak átadtuk magunkat a pergő ritmusnak, az oldott, könnyed bravúros táncoknak, a pontos, néha virtuóz zenekarnak. A koreográfiák ravaszul „szinte“ észrevehetetlenek, teret adva az egyéni improvizációknak, vagy csoportban is személyre szabottak, ezzel a spontaneitást, a táncházak hangulatát keltve. A hangsúlyos dramaturgiai pontokon felénk fordulva szinpadiassá válnak, meggyőzve minket, hogy nem csak a saját örömükre izzadnak mosolyogva a táncosok. Azért kicsit elhúzódott a szánk amikor a lányok egyenes vonalban topogták el velünk szemben a ritmust, mintha Michael Flatley ír kalapjából bújtak volna elő... ezt erős stílustörésnek érezzük, szerencsére rövid volt, a folytatás hamar feledtette.
Pergő, jó hangulatú, tartalmas másfél óra volt. Himnusza a békés együttélésnek.


Magyar Állami Népi Együttes: Magyar rapszódia - Örökség Fesztivál 2012 from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: