2012. január 20., péntek

Egy észrevétel - Zsolnay Kulturális Negyed

Két éves csúszással végre (nagyrészt) elkészült a Zsolnay Kulturális Negyed. Meg kell vallani, látványában szépre sikeredett, kellemes sétálni a felújított és hozzáépített épületek között. (Az intézmények igazán most kezdik belakni és sajnos lehet hallani használhatatlansági panaszokat is.) Most nem erről, hanem a megközelítéséről szeretnék beszélni.
Egy pesti sétákhoz szokott látogatónak a belvárostól gyalog sincs messze: 10-15 perc. A tömegközlekedés javítását igérik, parkolók a környéken találhatók, bár ha mindenhol egyszerre lesz program, szerintem kevés lesz a hely és marad a séta. Na, itt látok egy még megoldatlan problémát.
A Negyedet a volt Zsolnay Gyár területén alakították ki, a várost átszelő legforgalmasabb út két, északi és déli oldalán. Hogy a két rész közötti közlekedést biztonságossá tegyék, hidat építettek (nagyon helyesen). A komplexumnak négy civil bejárata van, kettő északról és kettő nyugatról, a belváros felöl. Keletről nem várnak vendéget (pedig telt ház esetén az egyik lehetséges parkoló arra található...). Aki keletről megy, annak - a terület nagysága miatt - vagy nagy kerülőt kell tennie, vagy (hiába) dörömböl az északi rész egyébbként létező déli kapuján (így, a leírásból magatok elé tudjátok képzelni?), ami (tudtommal) teherautóknak van fenntartva, vagy kockáztatva testi épségét átszlalomozik a felüljáró alatt a forgalomban. Úgy érzem, itt (sem) lett valami végiggondolva. Remélem a gyakorlat - és nem egy halálos baleset - meghozza erre a problémára is a megoldást!

(a fotót Xénia készítette)

Nincsenek megjegyzések: