2018. január 9., kedd

50 éves a táncdalfesztivál 2018

2018. január 13-án 19 órától a Papp László Sportarénában nagyszabású színpadi show keretében idézik fel az 1967-68-as Táncdalfesztiválokat, azaz a magyar könnyűzene aranykorát. A közönség, az 50 év óta nem hallott, eredeti hangszerelésben élvezheti majd a legendás slágereket, melyek annak idején több, mint tízmillió példányban keltek el bakelitlemezen! Olyan legendák lépnek az Aréna színpadára, mint Zalatnay Sarolta, Koós János, Poór Péter, Késmárky Marika és Soltész Rezső. A fiatal generáció képviseletében pedig Koós Réka, Dolhai Attila, Muri Enikő, Vastag Tamás, Csonka András, Ambrus Rita és Egyházi Géza énekli el a nagy elődök feledhetetlen dalait.  Az est házigazdái Gálvölgyi János és Koltai Róbert lesznek.


Az első magyar Táncdalfesztivált 1966 nyarán rendezték meg, amelyet a Magyar Televízió az Erkel Színházból közvetített. Ebben az évben még „csak” 300 szerző 464 számából 64 került képernyőre, 1967-ben már 1374-ből rostálták ki az élő műsorokban bemutatott 60-at. Ezekhez kértek fel énekeseket a zenei szerkesztők, már népszerű előadókat és ismeretlen fiatalokat, többnyire a fesztiválok szervezésében és lebonyolításában részt vevő Magyar Rádió táncdal-énekesi stúdiójának éltanulóit.

A január 13-ai koncerten az 50.évforduló alkalmából 60 fős szimfonikus tánczenekar kíséri majd az Aréna színpadára lépő élő legendákat. Zalatnay Sarolta, Koós János, Poór Péter, Késmárky Marika és Soltész Rezső mellett színpadra lépnek a fiatal generáció sztárjai is, Koós Réka, Dolhai Attila, Muri Enikő, Vastag Tamás, Csonka András, Ambrus Rita és Egyházi Géza. Az esten felcsendülnek majd Aradszky László, Szécsi Pál, Máté Péter, Harangozó Teri, Toldy Mária feledhetetlen dalai is. Az est konferansziéi: Gálvölgyi János és Koltai Róbert. Zenei vezető és karmester: Wolf Péter.

Bizonyára sokak álma válik valóra azzal, hogy régi fényükben ragyogva, de új lendülettel, ismét felcsendülnek a következő örökzöld slágerek: Csak egy tánc volt; Utánam a vízözön; Nem várok holnapig; Fiú a házból; Jöjj vissza hozzám; Most kéne abbahagyni; Én, aki nálad jártam; Hol jár az eszem; Rövid az élet; Nem várok holnapig; Kislány a zongoránál vagy épp az Annál az első ügyetlen csóknál.

Azok számára pedig, akik még csak gondolatban születtek meg a mára már legendás Táncdalfesztiválok idején, igazi retró csemegének számít ez a koncert, ahol a 21. század látványtechnikai elemei és az egykori, páratlanul igényes hangzásvilág gondoskodik róla, hogy egy feledhetetlen színpadi show formájában elevenedjenek meg „Azok a csodálatos hatvanas évek”.

Az koncert 2018. január 13-án 19 órától látogatható a Papp László Sportarénában.




Nincsenek megjegyzések: