2013. június 13., csütörtök

POSZT2013 hangulatok 7

Xéniának megint sikerült kiszakadnia a hétköznapokból :)


Bolyongások Peer Gynt-el a pécsi Kőtárban és környékén.....

Lumnicer Nővérem figyelmeztetett, nem biztos, hogy követni tudom majd az eseményeket, mivel  a szereplők folyton felcserélik egymás közt a szerepeket... végül is ez  nem okozott gondot . 
Három szereplő volt igazán fontos az anya Ase ,  Solvejg aki családját otthagyva Peer-hez akar költözni  és Peer Gynt  az a figura aki maga sem tudja , hogy önmaga-e valamikor is.
 Az előadás nem akármilyen környezetben játszódik és nem is akárhogy itt a  Káptalan utca lepukkadt, dzsumbulyos  Kőtárában,  fáról- fára onnan  a tetőre, kerítésre  és  bástyára, hátraszaltózva és meztelenül ébredve aztán manóvá válva megijedve, menekülni mindig, mindig... erdőből és szoborkiállításból  hazaérni, majd átkelni a szabadtéri színház színpadára,  nézőterére , bolyongani görög, török, marokkói partokon , sivatagokban...aztán visszatérni a Kőtár hajójára a mennybe és a pokolba.  Elképesztő, hogy mit ki tudtak  hozni a színészek a helység adta lehetőségekből, sokszor akrobatikus mutatványokkal is. 
Végül is megnyugszom, hogy Peer  nem az az ember akit újra kellene önteni a Gomböntő segítségével, hogy kiszámítható  legyen  ebben a világban, pedig most aztán „lámpással keresik a nemzeti jellegű színészeket” …..  
A darabot a Színház és Filmművészeti Egyetem IV. évfolyam , színművész osztály adta elő Zsótér Sándor rendezésében. 
Ezt bírtam nagyon:)
(Xénia)

POSZT2013 hangulatok 7 from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: