2012. május 3., csütörtök

Összefoglaló - I. Zsolnay Fesztivál

Így, egyet aludva a fesztivál után megpróbálom ígéretünkhöz híven összeszedni a gondolataimat, benyomásainkat, véleményünket. (Természetesen nem lehettünk mindig mindenhol jelen...)

A pécsi ember nehezen hagyja ott szeretett belvárosát, sétál 15 percet vagy utazik 2 megállót, ezért jó ötletnek tűnik a megnyitó előtti zenés séta ezen a távon (- Mozdújon mán meg aza lusta pógár! - mondta vót Tán Egy Balkáni), bár nem tudom, mennyi embert hoztak be így. A megnyitó grandiózus, „alkalomhoz illő“ volt a sok énekkarral (- Mán csak a tűzijáték hiányzik! - mondta a can-can is csomót kereső Tán Egy Balkáni) és a szerencsésen nem túl hosszú beszédekkel, a színes füstöt eregető kéményekkel.
- Boban Markovic már minden strandon játszott, minek nézzem most meg? - ez már egy kolléga véleménye volt. Ennek ellenére a nyitó koncert hangulatosra sikeredett, a zenekar a jobbik formáját hozta, Palya Bea vendégéneklése pedig az addig szkeptikusokat is beindította. A mi véleményünk szerint talán szerencsésebb lett volna ingyenesen adni az első koncertet, több látogatót becsábítva! (Igen, ismerjük a részleteket, Márta Istvánnak kemény csatájába került a financiális háttér biztosítása, értjük az okokat.)
Az első nap fotóit és sajtóközleményét itt találjátok.

A Zsolnay Negyedet a ráérős bóklászáson kívül két szervezet programmal is meg lehetett ismerni: az egyiket pécsi színészek „vezették“ kicsit „Kapa és Pepe stílusban“, karikírozva magát az idegenvezetést is, a másik „térmegismerést“ Palya Bea kalauzolta énekszóval, közös énekléssel, játékkal. Mindkét program nagyon népszerű volt.
A második naptól már komolyzenét is lehetett hallgatni, először a Mandel Quartet-et az elegáns és jó akusztikájú Apostolos Teremben, méltó környezetet teremtve a reneszánsz zenének.
A nap fő attrakciója Lajkó Félix citerás koncertje volt. Az első részben ismert dallamok töredékeit - köztük rock zenéket is - fedezhetett fel a hallgató, majd egy „újvidéki kesergő“ (copyright by Tán Egy Balkáni) után „félixes“, elvontabb, nehezebben követhető muzsikálás következett. Mi várjuk a terveikben szereplő lemezt! :)
Az este másik akusztikus eseménye David Yengibarian triójának mindig lebilincselő koncertje volt az ArtÉr kávézó hangulattalan, poshadt levegőjű helyiségében. Szerintünk méltatlan körülményeket teremtett a fellépő művészeknek, hogy a színpadot a ruhatár elé helyezték a vállfákat választva hátterül. (Ruhatári koncertek, Koncert a vállfák között - ötletelt Tán Egy Balkáni.) Az italokkal is volt egy kis gondunk..
A későbbieket a Colorstar színesítette visszahozva kedvünket és megágyazva a fesztivál legkellemesebb zenei meglepetésének, Alba Hyseni-nek. Jelentem, rajongói lettünk. Alt hangjával, elektronikus melankóliájával néha Marianne Faithfull-t, néha a Portishead-et idézi, libabőrös borzongást hozva hátunkra.
Az este „fénypontja“ egy ifjú művésznő üveglapokra festett és írásvetítőkkel a falakra vetített festményei voltak.
A nap fotóit itt láthatjátok.

A harmadik nap élményeiről részletes beszámolót és fotókat adtunk itt.

A fesztivál sikeréhez a PTE Művészeti karai is hozzájárultak. A központi helyen lévő óriás ágy mellett installációik a terület különböző pontjain felbukkantak, kiállítást rendeztek, zenészeik koncerteket, DJ-ket adtak, a média szakosok felvételeket készítettek, vetítettek.
A negyedik nap fő programja a 16 + 1 dühös ember (Xénia nevezte így őket), a Les Tambours du Bronx látványos erődemonstrációja volt. Igazi, XXI. századi törzsi zene.
Erre a napra már csak az avantgard nagyágyú, Sziámi és Takáts Eszter közös koncertje maradt, ahol egymás dalait közösen énekelve nyerték el a közönség szeretetét.
A nap fotói itt láthatók.

Az ötödik, utolsó napról itt olvashattok.
Annyit tennék hozzá a Szűz Máriás sámánkodáshoz, hogy eredetileg indiánokat akartak hozni, de a szervezési idő rövidsége miatt ezt sikerült. Azt hisszük, ez volt a fesztivál egyetlen igazi tévedése...

Most zárásként pár adat a Fesztiváliroda sajtóközleményéből:

„Kiemelkedő sikerrel zárult I. Zsolnay Fesztivál

Közel 15 ezer látogató vett részt az ötnapos, 20 helyszínen, 450 fellépő részvételével megrendezett I. Zsolnay Fesztivál mintegy száz programján.

Az előzetes várakozásokat túlszárnyalva átlagosan napi 3000 fő látogatott el a Zsolnay Kulturális Negyedben hagyományteremtő szándékkal megrendezett kulturális rendezvényre. A fesztivált mintegy 50 milliós összköltségvetéssel rendezte meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft.

„Mindösszesen három hónapnyi előkészület után megszületett Magyarország legfiatalabb fesztiválja. Köszönet Pécsnek, a művészeknek, a szervező és lebonyolító munkatársaimnak. Megcsináltuk!” – mondta el Márta István, a ZSÖK NKft. Ügyvezetője, a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója. „A közel öthektáros terület infrastruktúrája jól vizsgázott, az épületek és a programhelyszínek képesek voltak a nagy látogatószám befogadására és a minőség biztosítására. Örültünk, hogy nem csak Pécsről, hanem az ország legkülönbözőbb tájairól ellátogattak hozzánk.”

A fesztiválprogramból csak két előadás maradt el, ezek esetében az előre megvásárolt jegyeket a ZSÖK NKft. visszaváltotta....

...Az I. Zsolnay Fesztivál keretében több ezren látogatták meg a Zsolnay Kulturális Negyed állandó kiállításait, többek között a nemrég nyílott család és gyártörténeti kiállítást. Az Országos Vérellátó Szolgálat állomásán sikeresen vért adók napijegyet és koncertbelépőket kaptak ajándékba.

A fesztivál kimondottan családbarát és biztonságos volt: a magas látogatószám ellenére öt nap alatt számottevő károkozás, közrend elleni vétség és (egy méhcsípést leszámítva) baleset sem történt.
Kulturális fesztiválok közül egyedülálló módon modern technikai eszközökkel zajlott a kommunikáció: a rendelkezésre álló technológia segítségével folyamatos, visszanézhető internetes élő közvetítés zajlott mobileszközökkel. A legolvasottabb megyei hírportálon a percről-pecre történő online közvetítés a leglátogatottabb cikkek közé tartozott a fesztivál ideje alatt. A napi összefoglalókat pedig a Zsolnay Távirati Iroda hírlevelei közölték.

A Zsolnay Kulturális Negyed honlapját, a zskn.hu-t 33 ezren látogatták a fesztiválon, míg a Facebookon április 28-ig 374 ezer ember került kapcsolatba a Negyeddel és a rendezvénnyel.

Pécs, 2012.05.02.“








Nincsenek megjegyzések: