2012. április 28., szombat

Távirati stílusban - I. Zsolnay Fesztivál: A kezdet

(A saját véleményeket és élményeket majd egy nyugodtabb pillanatban, most kölcsönvesszük a sajtóiroda közleményét távirati stílusban.)


"Távirati stílusban, a Zsolnay Kulturális Negyed jelenti.

300
Háromszáz pécsi kórustag énekelte Palya Beával a Pirogránit udvar színpadán Lackfi János és Márta István kórusszösszenetét az I. Zsolnay Fesztivál nyitányaként. Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója zongorán kísérte a Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykar, a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Féfikar, a Pécsi Kamarakórus, a Mecsek Kórus, a PTE 1. számú Gyakorló Általános Iskola, Campanella Gyermekkar és a VKI Mátyás Király Utcai Általános Iskola Mátyás kórusának tagjait. Palya Bea szólót énekelt, a polgármesteri köszöntő elhangzása után pedig Páva Zsolt polgármester (Márta István invitálására) maga is beállt a férfikarba.



Megvannak a Zsolnay Kulturális Negyed borai
Szabó Zoltán Pécsi Zöldveltelini 2011 fehérbora, a szekszárdi Baron Von Twickel Szőlőbirtok Chateau Kajmád Cuvée 2009 vörös házasítása és Hárs Tibor Szajki Cirfandli 2008 édes bora viselheti a Zsolnay Kulturális Negyed Bora 2012 címet. A Pannon Borrégió négy borvidékének (Pécsi, Szekszárdi, Tolnai és Villányi) mintegy ötven bora nevezett a hagyományteremtő szándékkal megrendezett borversenyre. A borok mától megvásárolhatóak a Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpontjában és Északi Infopontjában, de akár meg is kóstolhatóak a Negyed vendéglátóhelyein.



Pörgés Boban & Marko Markovic koncertjén
Közel ezer embernek adott koncertet a Boban & Marko Markovic zenekar a fesztivál nyitónapján. A közönség ezt követően Rutkai Bori koncertjén folytatta az ÁrTér Kávézóban.



Két füst alatt a harmadik
Harminc év után újra füstöltek a Zsolnay gyár kéményei az I. Zsolnay Fesztivál nyitónapján. Az egykori pirogránit üzem füstelvezetői a Lackfi-Márta kórusszösszenet elhangzása közben kezdtek kék, sárga, lila és piros füstöt eregetni. Az ötletgazda, Kiss Móni programszervezőnk szűkszavúan úgy kommentálta: „Nekem tetszett.”

A pirogránit az egyik leghíresebb Zsolnay kerámiafajták közé tartozik. A magas hőfokon égetett anyag „gránitszerűen” szilárd és tartós. Nem marja a sav és a fagy, nem árt neki a nedvesség, a hideg. Nemcsak Pécsett találunk díszes pirogránit burkolatelemeket, hiszen az Országház, a Gellért fürdő, az Iparművészeti Múzeum, a budapesti állatkert és a kecskeméti Czifra Palota épülete is a Zsolnay örökséget hirdeti.



Fényorgona sötétedés után
Világítsd meg Te is a Negyed kéményeit a Zsolnay fényorgona segítségével. Ha besötétedett, látogass el a www.zsolnayfesztival.hu/fenyorgonaoldalra számítógépeddel vagy mobilkészülékeddel, kattints a gyárkéményekre, és figyeld a kéményeket!

A BAMA oldalán percről-percre közvetítjük a fesztivál legjobb pillanatait:

http://bama.hu/baranya/kultura/elo-kozvetites-az-i-zsolnay-fesztivalrol-439745

www.zsolnayfesztival.hu honlapon két mobilkamera segítségével élő közvetítéssel tudósítunk a koncertekről.

A Negyed területén ingyenes WIFI-vel várjuk látogatóinkat, Zsolnay Negyed Hotspot hálózathoz kell csatlakozni!




A kórusszösszenet szövege:


Lackfi János
BÚJÓCSKA

Nem jöttél el hozzám,
Nem mentem el hozzád,
Ha eljönnél hozzám,
Én is mennék hozzád.

Ha jönnél énhozzám,
Ha mennék tehozzád,
Csak helyet cserélnénk,
Ott volnék, itt volnál.

Összetalálkozni
Nem elég két szándék,
Hűlt helyem tágasság,
Hűlt helyed üresség.

Ne menjünk egyszerre,
Te arra, én erre!
Új ének úgy lesz csak,
Ha lesz, ki elkezdje.


Programajánló április 28.

Balázs Elemér workshop

Helyszín: ÁrTér Kávézó
Kezdés: 15:00

Palya Bea zenés negyedséta
Indulás: Északi Bejárat
Kezdés: 15:30

A Tranzit című darab ősbemutatója
Helyszín: E78
Kezdés: 15:30

Gyárturisták
Helyszín: Zsolnay Negyed
Kezdés: 17:00

Mandel Quartet

Helyszín: Apostolos terem
Kezdés: 17:00

Lajkó Félix koncertje
Helyszín: Pirogránit Udvar
Kezdés: 20:00

Colorstar koncert
Helyszín: E78
Kezdés: 22:00

Alba Hyseni

Helyszín: E78
Kezdés: 23:30


Bővebb és mindig friss információ: www.zsolnayfesztival.hu!"

Nincsenek megjegyzések: