2012. április 6., péntek

Örkény 100

"Száz éve, 1912. április 5-én született Budapesten Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője.
"Amikor megszülettem, olyan feltűnően szép voltam, hogy a főorvos karjára vett, és szobáról szobára végigmutogatott a klinikán. Azt mondják, még mosolyogtam is, amitől a többi mamák irigyen felsóhajtottak. Ez röviddel az első világháború kitörése előtt történt, 1912-ben, s azt hiszem, ez volt egyetlen teljes értékű sikerem" - írta magáról Egyperces önéletrajzában az író, ám élete, művei alaposan rácáfoltak e rezignációra....""
Az írás folytatása a metropol.hu-n, itt olvasható.


Ezzel a születésnappal megkezdődött az Örkény Év, melyhez mi is hozzájárulunk: időről-időre megosztunk veletek egy-egy szeletet gazdag életművéből. Ma, egyik legismertebb színdarabját, a Tóték fímfeldolgozását mutatjuk meg Latinovits Zoltán felejthetetlen főszereplésével: Isten hozta őrnagy úr.


színes, magyar játékfilm, 96 perc, 1969

rendező: Fábri Zoltán
író: Örkény István
forgatókönyvíró: Fábri Zoltán
zeneszerző: Mihály András
operatőr: Illés György
díszlettervező: Gáti Tilda
dramaturg: Bacsó Péter
jelmeztervező: Schaffer Judit
látványtervező: Romvári József
vágó: Szécsényi Ferencné

szereplő(k):
Latinovits Zoltán (Őrnagy úr)
Sinkovits Imre (Tót Lajos, tűzoltóparancsnok)
Fónay Márta (Tótné/Mariska)
Venczel Vera (Tót Ágika)
Dégi István (Gyuri atyus, postás)
Páger Antal (Tónay plébános)
Dudás Mária (Postáskisasszony)

Tót Lajos tűzoltóparancsnok, köztiszteletben álló ember, felesége és lánya isteníti. Fiúk a fronton van. Egy napon tábori lapon közli, hogy őrnagya betegszabadságát szülei falujában tölti. A család felkészül a vendég fogadására, de arra a testi és lelki terrorra, amely következik, egyikük sem számít.

Nincsenek megjegyzések: