2012. április 28., szombat

Két hang és egy lélek

"„ Kényelmesebb és inspirálóbb együtt lenni, mint egyedül” – Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter a …Catsandox formációban.

Emlékeztek arra a jelenetre a zenetörténelemből, amikor Edith Piaf duót énekelt Jaques Pills-el? Párosuk elképesztően hatott egymás művészetére. Valami ilyesminek lehetünk fültanúi napjainkban, ha elmegyünk egy Takáts Eszter koncertre, ugyanis Müller Péterrel duóban énekelnek a színpadon.

Takáts Eszter nem sztár alkat, mégis azzá vált hazánkban Ezt könnyen megjegyezhető popos sanzonos alternatív zenéjének, megélt szövegeinek és közvetlen modorának köszönheti.

Láthattuk, hallhattuk már sok formációban: egy szál gitártól nagyzenekarig, de dalai értékén nem változtatott a mögöttes hangzás. Most akusztikus kísérettel érkezik, és meglepetésül elhozza legújabb lemezének producerét, Sziámit is, aki több dalban közreműködött. Az érzékeny Eszter és az alter fenegyerek találkozása új, izgalmas utakat, dimenziókat nyitott a pécsi énekesnő zenei gondolkodásában.

Tavaly nyáron, amikor a Karcos Üdvözlet lemezből (http://www.takatseszter.hu) Ízelítőt adott zenekarával egy koncerten, a dalszerző-énekesnő meghívta Müller Péter Sziámit is, ahol együtt énekelték a Belső szoba című dalt. Elindult a közös munka és végül az új lemez producere Péter lett. Ezután a közös zenélésnek az egyik gyökere a közös dalszerzés lett, Péter szövegeket adott Eszternek, amiket az előadónő megzenésített, majd Eszter tollából is jött egy dal, amihez Péter írt refrént, és így tovább.

Müllernek kifejezetten vonzó az Eszterrel való együttlét, elmondta nekünk, hogy ő mindig a szimpátiái felől építi az életét – mivel különösen érdekes embernek tartja – Eszter az első pillanattól fogva elkapta. Eszter is szokatlan és mély harmóniát talált a saját és a Müller Péter Sziámi szövegvilága között, ami elképesztően inspirálóan hat rá:

- Szövegvilágaink nagyon hasonlóak, ez is inspirál. De ami talán még fontosabb, hogy Péter aktivizált engem a fővárosi közegben, aminek nagyságában szinte elvesztem, és így kevesebb inspirációt tudtam hasznosítani, mint Pécsett. Most már nem érzem magam egyedül. Otthonossá tette a szakmai színteret számomra.

Eszter és Péter duettjét hallgatva evidenciává válik, hogy„Kényelmesebb és inspirálóbb együtt lenni, mint egyedül.

Hallgassátok és nézzétek meg Ti is Takáts Eszter és Müller Péter Sziámi közös ténykedését, a két hangot, ami egy világról énekel. Április 28-án az Aranyember Fesztiválon énekelnek együtt, majd április 30-án Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Budapesten még a Gondozó Kocsmában adnak egy egész estét koncertet, mint a …Catsandox frontemberei, a teljes zenekarral máj. 10.-én találkozhattok az Egerszeg Fesztiválon, május 12-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a hónap végén pedig a Virágzás Ünnepén az Őrségben (Őriszentpéter, május 25.).04.28.
Taliándörögd
Eszter és Bakai Marci duó

04.28.
PeCsa, Budapest
Aranyember fesztivál
Müller Péter Sziámi vendége Eszter

04.30.
Pécs, Zsolnay negyed
Eszter és Müller Péter Sziámi duó

05.05.
Gondozó, Budapest
Eszter és Müller Péter Sziámi duó

05.09.
Szimpla kert, Budapest
Eszter és Bakai Marci duó

05.12.
Esztergomi állatmenhely védnöke Eszter

05.12.
Eszter és Müller Péter Sziámi a Petőfi irodalmi múzeumban

05.19.
Hunnia, Budapest
Eszter és Bakai Marci duó

05.25.
Virágzás ünnepe, Őrség
Eszter és Müller Péter Sziámi Bakai Marcival trió"

Nincsenek megjegyzések: