2010. szeptember 3., péntek

PánBalkán Art Piknik - Singas Project & Alexander Balanescu

A pécsi mediterrán hangulatu Kultúrkertben nem csak az italoktól, hanem a jó zenétől is le lehetett részegedni csütörtök este. A világhírű Alexander Balanescu és a Singas Project közös workshop-jának eredményét élvezhettük három részben.

Először Balanescu szaggatta a lószőrt vonójáról szólóban. Saját szerzeményei mágikus erejűek, ha az ember veszi a fáradtságot és együtt lélegzik a hangokkal. Tavalyi ördögkatlanos improvizációi közül kettőt immár kerek műként hallhattunk vissza: érdekes volt az összehasonlítás, mely kicsit rávilágított a munkamódszerére is.

A Singas Project blokkja az avantgard és underground (a kettő között mi a külömbség?) zene és előadásmód elemeit ötvözte a jazz és nujazz-el. A fiúk profik a hangszerükön, Dalma pedig képzett hangu énekes, ha egy kicsit többet foglalkozna a közönséggel - vagyis többet adna önmagából kifelé -, és nem csak a zenével és magával, akkor hamar a műfaj sztárja lehetne. (Az oldalukról ingyenesen le lehet tölteni néhány track-et.)

És következett az est fénypontja: együtt a Mester és a feltörekvő ifjoncok. Remélem, valaki rögzítette az elhangzottakat, mert szívesen újrahallgatnám és osztanám meg mindenkivel a megismételhetetlen élményt! A két zenei világ hol extatikus, hol gyönyörteljes orgiában olvadt össze és a végén Dalma hangjával jutott el az orgazmusig.

A 12 fokos hideg ellenére megtelt a kert a muzsikától új erőt kapó, didergő, de boldog emberekkel.
(Gandalf)

Nincsenek megjegyzések: