2022. április 20., szerda

Ördögkatlan hírek

"Kedves Barátaink!


Húsvét van, április közepe, tavaly ilyenkor még gondolni se mertünk arra, hogy megrendezhetjük a Katlant (pontosabban titokban egyfolytában erre gondoltunk, de nem mertünk lépni), most meg már áll össze a program, és bizonyosak vagyunk abban, hogy augusztus 2-án sok-sok mezítlábas és csíkos pólós látogató társaságában megnyithatjuk a fesztivált.

Apropó, augusztus 2. Elsők között voltunk, akik a háborút követő pillanatban megszólítottuk a beregszászi társulatot, hogy hozzák el az Ördögkatlanba Örkény István fájdalmasan aktuális darabját, a Tótékat. A nyitónapon ezt láthatják mindazok, akik este bejutnak majd a Szoborpark amfiteátrumába. Az Őrnagyot Trill Zsolt, Tótot Tóth László, Tótnét Szűcs Nelli, Ágikát Orosz Melinda játssza, de az előadásban megjelenik a teljes beregszászi társulat. A bemutatót 2004 nyarán tartották, és miközben akkor is tudhattuk, hogy Örkény műve minden időben érvényes, arra legkétségbeesettebb álmainkban sem gondoltunk, hogy 2022 nyarán, az orosz-ukrán háború idején, egy a harcok elől ideiglenes otthont kereső társulatot kell fogadnunk. Boldogok vagyunk, hogy láthatjuk ezt a kiváló előadást, és boldogtalanok, hogy ennek apropója egy véres háború. És Örkénnyel szomorúan bólintunk: „Én Tóttal érzek, de az Őrnagy is én vagyok.”

Utóéletét követve büszkén kijelenthetjük, hogy a 2021-es Ördögkatlan egyik szenzációja Cseh Tamás és Csengey Dénes soha elő nem adott, (fél)kész dalainak bemutatója volt Beck Zoli és Szűcs Krisztián előadásában. A „Másnap” azóta rendszeresen műsoron van a B32-ben és sokfelé az országban. Az előadás sikeres utóéletét erősen megsegíti a Pannon Tükör,egyik tavalyi díszvendégünk, mely főszerepet játszik abban, hogy hamarosan elkészül a lemez is, sőt májusban már kezünkbe vehetjük a „Távmondat”című kötetet. Ebben a „Másnap” dalszövegeit, továbbá Dénes hetvenes években írt verseit olvashatjuk. És augusztusban újra halljuk a dalokat a beremendi Kovácsműhelyben, ahol Nagygéci Kovács József a kötetet is bemutatja nekünk.

És ha már dalok és koncertek: vannak általatok is ismert, rendszeres fellépőink, de minden nyáron törekszünk arra, hogy olyan nagyszerű fellépőket köszöntsünk, akik először járnak az Ördögkatlanban. Ilyen lesz például augusztus 2-án a Carson Coma és 4-én este a nagyharsányi focipályán a Hiperkarma, de először érkezik hozzánk Dés Lászlóval a nagyszerű színésznő, védnökünk, Törőcsik Mari kedvence, Básti Juli is.

Látjátok, teszünk-veszünk, és a program nagy része már áll a lábán, de még ha joggal türelmetlenkedtek is, meghirdetni akkor fogjuk a programot, amikor már biztosan tudjuk, hogy mindennek megvan a fedezete. Azon vagyunk, hogy a meghirdetett programon már ne változtassunk – legfeljebb csak ha bővül, gazdagodik a kínálat. Ez így volt az elmúlt 14 évben, és így lesz az idén is. 

Gyönyörű tavaszról és békéről álmodunk, veletek együtt,
a katlancsapat"

Nincsenek megjegyzések: