...még a sütés előtt...
ReceptHúsvéti báránysült
Hozzávalók:
- 1 báránycomb (lehetőleg csontozva) kb. 2,5-3 kg,
- frissen őrölt bors,
- só,
- 7-8 gerezd fokhagyma,
- 1 teáskanál majoranna,
- 1 púpozott teáskanál erős pirospaprika (vagy chili),
- 1 fej vöröshagyma, őrölt kömény,
- 2 evőkanál fehérborecet,
- rozmaring ág
- 3-4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A fokhagymát összezúzzuk, majorannával, darált köménnyel és paprikával pár csepp vízzel sűrű pépet keverünk. A húsról a faggyút és hártyát leszedjük, lemossuk és szárazra töröljük. Éles és hegyes késsel beleszúrunk a húsba, és minden lyukba fűszerekből egy-egy kis adagot az ujjunkkal belenyomunk. Ezután a húst sózzuk és borssal bedörzsöljük, rátesszük a rozmaring ágat. Az apróra vágott hagymát, borecetet és olívaolajat összekeverjük és a hússal együtt egy sütőzacskóba (még nem szurkáljuk meg a zacskót!)légmentesen lezárva tesszük. Átforgatjuk, hogy a pác a hús minden részét egyenletesen érje. Legalább 4-5 órára, vagy egész éjjelre a hűtőszekrénybe tesszük. Kilónként kb 1 órányi sütést igényel. Ha van agyagedényünk fedővel, akkor beáztatjuk és abban, ha nincsen akkor tepsibe fektetve sütjük. Sütés után a zacskóból óvatosan kiöntött húsléhez kevés liszt, vagy kukoricakeményítő hozzáadásával, valamint ízlés szerinti fűszerezéssel mártást készítünk. Körítésnek burgonyát hámozunk, egészben rakjuk a sütőbe és akár hússal együtt, barnára sütjük.
Elkészítési idő:
180 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése