2011. augusztus 7., vasárnap

Ördögünk van 4 mán megint (Ördögkatlan)

Hát itten vogymuk ismét - égünk, rotyogunk, tisztulunk - az ördögnek katlanjában, puhulunk és keményedünk a kultúra és egyéb dolgok által. (Ma rám esett a szerencse fortunája és kólintott kupán szarujával bőségesen, vagyis enyim a duma joga. (Jóga pedig ma lészen az indiai napon, de errő mán más mesél majd…) és csukódik befele a dupla zárójel.)
A délelőt a gyermekeké! (Ifjúságé a Jövő - a Manó meg az ördögé, a katlanját neki!) (És a fűzfán fütyülő rézangyalát! Milyen nehéz az emlékezés mikor az ember azt sem tudja, balkáni-e?)
Hát akkó uccu neki!
Végre nappal is megcsodátuk a gyönyörűen felújított templomot és a Mediawave-esek Kovács Udvarházát Kisharsányban! Itt az archaikus népi kultúra és a modern művészet ad egymásnak pofont. És élvezik! Spleen-es lepusztultság és multi-kulti egyveleg, embörléptékű környezetben. (Pajta Színház és Roma Café…) Jó itt elernyedni és felkorbácsolódni!
A Sárgakövesút Ottóhoz vezetett (ki Tolnai) a Vylyán Teraszra, ahol újra szembesülni kellett azzal a ténnyel, hogy bármíly érdekes is, ha a szerző olvas fel saját - egyébbként remek - művéből, azért ez egy hozzáértőtől sokkal élvezetesebb (értsd: nem unalmas). Ezt a felismerést a kiszolgált hordóval temettük jó mélyre Mucsi Zoli búcsúztatásában ( kűdte el az anyjába). Vót még itten egy fotókiállítás is (Kornis, a nyitóról bűnösen lemaradva), emeetük kalapunk a fotós zsenije előtt.
Sárkonyábó a nap megint Palkonyát varázsót, így a szép, de mozdulatlan levegőjű parkban a Neofolk újfent elvarázsolhatott zenei utazásával, libabőröztető énekével, jazz-folkos zenéjével, Lantos Zoltán keleties, ambientes, virtuóz hegedűjátékával…
Oszt vót sajtótájékoztató is Kisharsányban a Cafés & Citizenry (HUN/ITA/ROM) Európai Uniós pályázati project-ről. Bárcsak több lenne ilyen! (Nem sajtótájékoztató, hanem prodzsekt!:) ).
Jéééééé, egy másik régi ismerős! (A Neofolk télleg, a Light in Babylon-t csak mán láttuk.) A Light in Babylon! A nemzetközi duóhoz csatlakozott egy francia gitáros, így hárman bűvőhettek el és csalhattak könnyeket sokak szemébe…
Oszt a meglepetés! A BudZillus! Swing-punk-klezmer-stb. egyvelege berlinbő mókás hangszereiken, munkás ruhában őrjítették meg a táncra kapható ifjúságot (és öregséget). Mindez bemelegített a Besh o Drom balkán-cigány keverékű virtuóz zenéjének, de erről már nem tudok többet mondani, meséjenek helyettem inkább a képek…!
(Tán Egy Balkáni)

Nincsenek megjegyzések: