2010. október 27., szerda

sztalker az átlépő

A napokban régi papírok matatása közben ráakadtam egy 2005-ös Filmvilágból kimásolt több oldalas elemzésre Tarkovszkijról. Miért pont ebben az évben emlékeztek meg róla, vagy mi volt az apropója az írásnak nem tudom, de nagyon örültem, hogy újból elolvashattam .
Valamikor úgy harminc éve  még csak a pedfőn ( az akkori nevén Pedagógiai Főiskola ) volt filmklub. Ott láttam először Tarkovszkij filmet. Volt egy sorozat az Andrej Rubljovtól a Sztalkerig. Mindegyik film maga egy festmény ( ikonnak mondják) de a Sztalker volt az a film amely mély nyomott hagyott az emberben és sokáig lehet vitatkozni rajta ki hogy értette....
És ez volt az a film ami tele volt kimeríthetetlen művészi gazdagsággal és nagyon fontos kép mögötti jelképekkel.
Megnézném nagyon a filmet most így harminc év után : vajon most mit jelentene számomra a Szoba, és a Zóna . Szafiullin aki a Sztalker látványvilágát tervezte azt mondta A Zónáról:
„A Zónáról beszélni azt jelenti, hogy megkockáztatjuk a szembenézést a valódi lényünkkel, hogy megkíséreljük kiűzni a hétköznapok démonjait az eltelt idő piszkos saraiból, ahová nem szívesen nézünk be, ahová csak szégyenkezve merünk benézni. Hogy elrántjuk a képmutatás és az önaltatás függönyét, hogy rásüssön a lelkiismeret napja életünk legrejtettebb zugaira is. Akár a bűneinkre is, ha más ellen nem, hát a magunk ellen elkövetett olykor apró-cseprő bűnökre, amelyek ugyanolyan fatálisan hordozzák a választ arra, hogy mi a legfőbb a legőszintébb vágyunk, mint a sikereink,örömeink percei.. „
Kinek lenne ma bátorsága belépni a Zónába?
Úgy gondolom a Szoba és a Zóna folyton körülöttünk van:.. csak nem találjuk a Sztalkert aki vezetne . Vagy ha meg is találjuk, nem biztos, hogy pont jó helyre vezetne a Zónában. Itt a filmben végül egy ócska bárban, a leggyengébb emberben, egy mozgásképtelen kislányban láttuk meg az erőt és hitet... és az ő hitének nem volt szüksége a Zónára....és vajon tényleg a hit az egyedüli dolog ami megmentheti az embert?
Szóval megnézném újból ezt a filmet ….. csak azt nem tudom , hogy hol?
(xénia)

1 megjegyzés:

Gandalf írta...

Hát igen, Tarkovszky...
Megszereztem, megnézhető, vitatkozható, továbbírható...:)