2024. október 2., szerda

Nagyköveteket keres az Európai Éghajlati Paktum

 Nagyköveteket keres az Európai Éghajlati Paktum | Budapest24Az Európai Éghajlati Paktum elindította nagyköveti pályázatát. A Paktum célja, hogy olyan elhivatott embereket találjon, akik aktívan szeretnének részt venni a klímaváltozás elleni küzdelemben, és szerepet vállalnának a közösségi szintű klímavédelmi tevékenységek népszerűsítésében. A jelentkezési lehetőség október 31-ig tart.

Egész októberben várja az Európai Éghajlati Paktum új nagykövetek jelentkezését. Fő feladatuk, hogy saját közösségeikben inspiráljanak, támogassák a klímapolitikát és konkrét klímavédelmi cselekvéseket hajtsanak végre. A nagykövetek kulcsszerepet játszanak abban, hogy egyéni és közösségi szinten hozzájáruljanak a fenntarthatóság előmozdításához, legyen szó helyi projektekről vagy EU-szintű kezdeményezésekről. Jelenleg Magyarországon 25 nagykövet van, míg Európa-szerte 836. A számukat szeretné a Paktum ebben az évben is tovább növelni. 

A nagyköveti pályázatra olyan személyek jelentkezhetnek, akik vezető szerepet töltenek be szervezetekben, közösségekben, informális csoportokban vagy mozgalmakban, illetve közfeladatot ellátó tisztségviselők, kulturális, oktatási vagy kutatási intézmények képviselői, valamint véleményvezérek. A jelentkezőknek legalább három konkrét klímaakciót kell megvalósítaniuk a következő év során, amely lehet eseményszervezés, cikkírás vagy közösségi projektek elindítása. Különösen ösztönzik az olyan kezdeményezéseket, amelyek elérik a kevésbé klímatudatos csoportokat.

A nagykövetek a Paktum hálózatának hivatalos részeivé válnak, részt vehetnek képzéseken és szakértői műhelymunkákban, amelyek segítik a hatékony klímaakciók megvalósítását, valamint hozzáférhetnek online és személyes eseményekhez a klímavédelem és fenntarthatóság terén. 

A klímavédelem nemcsak globális, hanem helyi szinten is cselekvést igényel. Az egyéni felelősségvállalás és a közösségi összefogás kulcsfontosságú ahhoz, hogy változást érjünk el. A nagyköveti program lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki részese lehessen ennek” - mondta Lajtmann Csaba, az Európai Éghajlati Paktum nagykövete és a magyarországi koordinátor szervezet, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

A Paktum nagyköveti szerep egy kezdetben egy évre szóló megbízás, amely évente meghosszabbítható. A nagykövetek aktívan részt vesznek klímavédelmi és környezetvédelmi akciókban, ezzel példát mutatnak közösségeik számára. Emellett fontos feladatuk, hogy másokat is inspiráljanak a klímavédelemben való részvételre, legyen szó állampolgárokról, szervezetekről vagy akár kormányzati szereplőkről. A nagykövetek kapcsolatokat építenek hasonló gondolkodású emberekkel és szervezetekkel Európa-szerte, valamint megosztják az Európai Unió klímapolitikai és cselekvési programjait.


A pályázat bárki számára nyitott, aki szívesen vállalna vezető szerepet a klímaváltozás elleni küzdelemben és szeretne hozzájárulni egy fenntarthatóbb jövőhöz.


Jelentkezés: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Call_for_Ambassadors_2024 


Az Európai Éghajlati Paktumról

Az Európai Bizottság által az európai zöld megállapodás részeként indított Paktum azon emberek mozgalma, akik küldetésüknek tekintik, hogy Európát fenntarthatóbbá tegyék és elősegítsék, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon. Az EU Éghajlati Paktum közös színteret kínál az egyéneknek, a közösségeknek és a szervezeteknek az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a következményeihez való alkalmazkodás érdekében.


Nincsenek megjegyzések: