2024. augusztus 30., péntek

Hív az erő! Közeledik a 2. Pécsi Star Wars Nap!

Hív az erő! Közeledik a 2. Pécsi Star Wars Nap! - AzÜzlet A tavalyi elsöprő érdeklődés után nem lehetett kérdés: idén újra megnyitja kapuit a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed a messzi-messzi galaxisból érkező vendégek számára! A Pécs The Force Be With You - második pécsi Star Wars napon szeptember 7-én jelmezes felvonulás, fénykard-kiállítás, fotófal, birodalmi lépegető, R2-D2, BB-8, különféle Star Wars kiállítások, előadások és pódiumbeszélgetések várják a rajongókat. 


A programok az E78-ban és a Pirogránit udvaron zajlanak 10.00-18.00 óra között.


Délelőtt és délután is mintegy félszáz Star Wars karakterrel találkozhatnak a résztvevők a jelmezes felvonulások során. Itt lesz sokak kedvenc droidja, R2-D2 és idén újdonság, hogy BB-8 is ellátogat a rendezvényre, ráadásul Magyarországon most először lesz látható!


Lesz fénykard kiállítás, birodalmi lépegető, Star Wars diorámások, LEGO és festmény kiállítások, makett- és szoborkészítők, akciófigurák, 3D nyomtatás. Idén több társasjáték, szerepjáték és foglalkoztató várja a közönséget. A leglelkesebbek pedig Star Wars tetoválást is készíttethetnek. 


A látogatók maguk is a Star Wars univerzum részévé válhatnak a fotófal előtt: a Halálcsillagon vagy éppen a Tatooine bolygón készíthetnek képet. 


Olyan, a magyarországi Star Wars szcénában megkerülhetetlen kiállítók lesznek itt, mint az 501-es Légió Magyarországi Helyőrsége, a Lázadó Légió, a Mando Mercs, a The Force Alliance, a
DK Kohó és Banks Props.


A színpadi programok során Star Wars érdekességekről rántja le a leplet Csuka Gábor, az 501-es Légió tagja. Hallható lesz előadás az űriparról és visszatér Fazekas Attila képregényrajzoló. A jelenleg készülő Vader: egy rajongói film alkotói megosztják a filmmel kapcsolatos legfrissebb híreket és itt lesz Ahsoka Tano szinkronhangja, Molnár Ilona is!


Az eseménynek jótékonysági vonatkozása is lesz. Gazdára talál egy Ahsoka design klónsisak; a befolyó összeggel pedig Sági Dominik, Duchenne-féle izomdisztrófiával diagnosztizált baranyai kisfiú gyógyulását támogatják.


Az esemény szervezője a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., együttműködésben a DK Kohóval, a Banks Props-szal és az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségével.



Jegytípusok:

  • Délelőttös jegy: 2.500 Ft (10.00 - 14.00)
  • Délutános jegy: 2.500 Ft (14.00 - 18.00)
  • Egész napos: 4.000 Ft

A rendezvény látogatása 6 éves kor alatt ingyenes.

Elővételes jegyek már kaphatók a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Infopontjain és online: 

https://jegymester.hu/production/383369/pecs-the-force-be-with-you-masodik-pecsi-star-wars-nap/38034853


Az erő legyen veletek!


Részletek: https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/pecs-the-force-be-with-you-masodik-pecsi-star-wars-nap 


2024. augusztus 26., hétfő

Mesés volt a Szamárfül Fesztivál

 Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, gyermek és tömeg Hétvégén Pécs városa újra megtelt gyerekkacajokkal és vidámsággal, hiszen óriási sikerrel zajlott a Szamárfül Fesztivál augusztus 23-25. között a Zsolnay Negyedben. A hagyományos nyárzáró családi fesztivál bebizonyította, hogy a mai, digitális kor gyermekei is nyitottak a magas minőségű kulturális programokra, foglalkozásokra és szabadtéri játékokra. 


A hőség ellenére is több ezer látogató érkezett a 12. Szamárfül Fesztiválra. A résztvevők a bábszínházi előadások mellett olyan fellépők koncertjeit élvezhették, mint a Rutkai Bori Banda, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Veronaki zenekar, a Buborék együttes, a Csurgó vagy a Hahó.  


A fesztivál legnépszerűbb elemei a mesés programok voltak: az archaikus jurtában hallgatott népmesék, valamint a Zsolna és az Eozin-gyár című mesekönyv helyszíneinek kalandos felfedezése. 


- Sok a visszatérő látogatója a fesztiválnak, így megható látni, ahogy évről évre bővülnek a családok, felcseperednek a gyerekek. Nagy öröm, hogy a Szamárfül Fesztivál minden évben fix pont a számukra – mondta el Hummel Márk, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. 


Fotók: https://www.facebook.com/szamarfulfesztival/photos_albums 

https://www.szamarfulfesztival.hu/ 

2024. augusztus 16., péntek

Hosszú hétvégi programajánló: Repülőtér éjszakája, MOME Animációs válogatás, Kenyérlelke Fesztivál (Budapest)

"Itt a hosszú hétvége, ami azt jelenti, hogy számtalan programon vehettek részt augusztus 15. és 20. között. Lehet csak úgy simán hosszasan ejtőzni például egy brunch mellett, aktívan kikapcsolódni, koncertezni, vásározni, vagy amihez csak kedvetek van. Az alábbi események között biztosan találtok szimpatikusat! "

A részletes programot itt találjátok: https://welovebudapest.com/cikk/2024/08/15/szabadido-hetvegi-programajanlo-budapesti-programok-augusztus-15-20/

19


2024. augusztus 13., kedd

Egész napos programsorozattal ünnepli Pécs augusztus 20-át


 

Ünnepi programok augusztus 20-án Pécsett | Pécsimami


Gyerekprogramok, táncosok, koncertek, utcabál, ünnepi műsor, kenyéráldás, szentmise – egész nap programok várják az érdeklődőket Pécs belvárosában augusztus 20-án! 


Délelőtt 11 órakor Mihályi Réka - Masni és Pocó gyerekkoncertjével indul a műsor a Sétatéren. A szórakoztató dalszövegek és profi zenei aláfestés mellett az előadást színesíti a Masnit és Pocót megszemélyesítő bábművészek játéka.


A táncoké lesz a főszerep a Széchenyi téren 15 órától egészen 17 óráig. Táncvarázs címmel pécsi táncstúdiók csoportjai mutatkoznak be Papp Viktor válogatásában. Közben Flashmob indul a Szélműves zenekarral 15.30-tól a Széchenyi térről a Janus utcán át a Sétatérre, ahol 16 órától koncertet is ad a zenekar. A Szélműves egy hattagú világzenei koncert és táncházzenekar, amely egykor moldvai csángó táncházi bandaként indult. Lendületes, feszes ritmusú muzsikájuk mellett véget nem érő életvidámság jellemzi őket. 


17 órakor kezdődik az ünnepi műsor és a kenyéráldás a Sétatéren. A közönség Máger Róbert püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános gondolatait hallhatja, amit a kenyéráldás követ. Ünnepi köszöntőt mond Péterffy Attila, Pécs város polgármestere. Ezt követően 18 órakor veszi kezdetét az ünnepi szentmise a Bazilikában.


Az esti koncerteket a Lámpaláng zenekar indítja 18 órától a Széchenyi téren. A Lámpaláng zenéje énekelt költészet, irodalmi pop – a trióból hattagú zenekarrá bővült formáció saját dalokkal, megzenésített versekkel, balladákkal, ráolvasásokkal és mondókákkal teremt különleges zenei világot.


A Sétatéren Szarka Tamás és zenekara ad koncertet, melyen közreműködik a Mátyás Király Általános Iskola kórusa. A Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő Szarka Tamás programjai a kiemelkedően magas minőségű magyar kultúrát képviselik. Művészete a gyökerekből táplálkozik, előadásmódjában benne van a táltosok ősereje, miközben képes megújulni és a ma emberéhez szólni. A zene és a költészet erejével teremt egyedi, misztikus varázsvilágot.


Az estét 20 órától a Nyughatatlan zenekar utcabálja zárja a Széchenyi téren, mely során az autentikus amerikai életérzéssel átitatott country és rockabilly találkozik. 


https://www.pecsiprogram.hu/programok/augusztus-20-ai-programok-2024 


2024. augusztus 8., csütörtök

Afanador - Ballet Nacional de España

Estreno en Les Arts de 'Afanador' de el Ballet Nacional de España. Choreographer Marcos Morau and the Ballet Nacional de España combine their choreographic work with the images of Colombian photographer Ruvén Afanador.

Afanador is a danced celebration of the work of Ruvén Afanador, the great fashion photographer who was born in 1959. Through his camera lens, the Colombian artist has captured the faces and personalities of key figures in fashion, music and cinema. His photographs have become the stuff of legend, appearing on the covers of Vogue, Rolling Stone, Vanity Fair and The New York Times

Fascinated by the body in movement, Ruvén Afanador is also passionate about flamenco – the subject of two books of photography: Mil Besos: One Thousand Kisses in 2009 and Ruvén Afanador: Angel Gitano: The Men of Flamenco in 2014. 

Photography, dance and flamenco thus form the backbone of Afanador, which is choreographed by Marcos Morau, directed by Rubén Olmo and masterfully performed by the Ballet Nacional de España. The result is a breathtakingly beautiful show, almost surreal in its radical use of black and white for the sets and costume design.

2024. augusztus 7., szerda

Katlan kaland - egy kiállítás a Katlanban (Ha valaki lemaradt volna róla... )

 

Ha valaki lemaradt volna róla... :)

„Egyszer régen - hol voltunk hol nem voltunk -, bekíváncsiskodtunk a

Katlanba és az Ördög fogságába estünk. Azóta forró üstjében

úszkálunk minden augusztusban, fuldoklunk a mindenhol ott lenni akarás

vágyától. A Kedves Ördög elnézi, hogy lopjuk képmását kameránkkal,

élvezzük tüzes borait, járjuk poros útjait autóval, szekérrel, stoppal.

Sőt, idén felakasztjuk az ördögöt! Kiakasztjuk darabjait a Ligetben,

melynek neve Narancs. Falakra feszítjük a pillanatot, az örömöt, a

bánatot, a mozdulatot, a néma hangot, a drámát és a hétköznapot.

Persze sok minden kimarad. Nem csak földrajzilag nagy, kulturálisan is

mély az Ördög Katlanja. Cikázunk a kavalkádban, ismerős

kapaszkodókat keresünk és amikor elengedjük ezeket, újabb, eddig

ismeretlen csodákra bukkanunk. Néha leragadunk valahol, néha hamar

továbbmegyünk, hogy lássunk, halljunk, érezzünk. Ennek az örömteli

"fuldoklásnak" a szilánkjait álmodjuk elétek a falakra, remélve,

bennetek is kellemes emlékeket élesztenek.”

(Lumnicernővérek, azaz Zeller Anna, Simara László)


2024. augusztus 6., kedd

Elhunyt dr. Gyugyi László

 Elhunyt dr. Gyugyi László

dr. Gyugyi László

1933. január 16. – 2024. július 27.


Életének 92. évében elhunyt dr. Gyugyi László villamosmérnök, világhírű Zsolnay gyűjtő, Pécs város díszpolgára. 

1933-ban Tamásiban született, a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök-hallgatójaként 1956-ban hagyta el Magyarországot. Először Londonban, majd Pittsburgh-ben, az Egyesült Államokban telepedett le. 1974-ben vásárolta az első Zsolnay kerámiát, és az azt követő évtizedekben létrehozta a Zsolnay Gyár aranykorát a legszélesebb és legszínvonalasabb mértékben reprezentáló gyűjteményét. 

Neve Pécsett és Magyarországon, gyűjteményének Pécsre hozatalát, majd a Zsolnay Negyedben megrendezett, a nevét is viselő kiállítás 2010. szeptember 1-i megnyitását követően vált széles körben ismertté. Gyakori vendég volt Pécsett, és a kiállítás sikere által is inspirálva, a kiállítást számos új Zsolnay műremekkel gyarapította. Személyét és tevékenységét osztatlan elismerés és tisztelet övezte, 2014-ben lett városunk díszpolgára. Halálával nem csak a Zsolnay márka híveit, de a teljes művészetkedvelő közönséget érte pótolhatatlan veszteség.


Nyugodjék békében!


2024. augusztus 5., hétfő

Jurtákban is mesélnek a Szamárfül Fesztiválon

 Az év legnagyobb gyerekmulatsága várja a nyárzáró élményekre éhes fiatalokat: augusztus 23-25. között Pécsett ismét jön a Szamárfül Fesztivál! Itt lesz a Rutkai Bori Banda, Varró Dani, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Veronaki zenekar, a Buborék együttes, izgalmas bábszínházi előadások és milliónyi ingyenes családi program! Minden családnak irány a Zsolnay Negyed! 


Az ország egyik legnagyobb ingyenes gyermekfesztiválját immár 12. alkalommal rendezi meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. A Szamárfül Fesztivál 2024-ben is elhozza a legszínesebb programokat, amelyek garantáltan mosolyt csalnak minden korosztály arcára. 


A zenei programok között szerepel az idén 18. születésnapját ünneplő, kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar. A Rutkai Bori Banda interaktív gyerekkoncertjén sok játékkal és Bori színpompás horgolt bábjaival várják a közönséget. Fellép továbbá az Iszkiri, a Veronaki, a Buborék, a Csurgó és a Hahó – a koncerteken garantált a jó hangulat! 


Bábszínházi előadások varázsolják el a kicsiket és nagyokat egyaránt, látható lesz többek között a Lúdas Matyi, a Vackor, a Jancsi és Juliska édes álma vagy éppen a Nagyotmondó-nagyot lépő Háry Projekt című darab. 


Központi szerepet kapnak a fesztiválon a mesék. A Jurta mese programon archaikus jurtákban hallgathatnak népmeséket a gyerekek. A Pom Pom Meséi című tematikus játéktérben a Pom Pomból ismert bábfigurák kelnek életre. A Zsolna és az Eozin-gyár című mesekönyvből mesél Bogárdi Alíz, a történet a Zsolnay Gyár életébe is betekintést nyújt, majd a Zsolnay Negyedben kalandtúra indul a Zsolna-mese helyszíneinek felkutatására. 

Nemcsak mesék, versek is terítékre kerülnek: Ellátogat a fesztiválra Varró Dániel József Attila-díjas költő, és olyat tesz, amire korábban nem volt példa: három versét közösen éneklik a Kaláka együttesből ismert Radványi Balázzsal.


Az aktív kikapcsolódásra vágyók kipróbálhatják a gyerekeknek szóló vívást, a jógakalandot, a robotika foglalkozást, a buborékbűvölő workshopot és találkozhatnak terápiás állatokkal, míg a kreatív elmék művészkedhetnek az Artistkids programon, részt vehetnek játékos angol órákon és a Mosolyország programjain szárnyalhatnak. A mozirajongókat sem hagyjuk cserben: lesz diamese és kertmozi is! 


Idén is szamárság lenne otthon maradni! 

https://www.facebook.com/events/2591041967744395