2011. október 13., csütörtök

Megjelent a Jégkrémbalett-DVD!

"Megjelent a Jégkrémbalett-DVD!
Wahorn András filmje a Bizottság-kiállítás alkalmából jelent meg

Vasárnap óta a Vince Kiadó könyvesboltjában, a Műcsarnokban kapható Wahorn András Jégkrémbalettcímű filmje, melyet a Bizottság-kiállítás alkalmából adott ki a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a Műcsarnokkal együttműködésben. A DVD-n a film angol feliratozással is megtekinthető. A könyvesboltban a kiállításra megváltott belépőjegy bemutatásával a DVD árából (2100 Ft) 10%-os engedményt adunk.
Ebből az alkalomból a Műcsarnok és a Balázs Béla Stúdió Archívum közösen kiadott BBS DVD-sorozatának korábbi kiadványai  – Agitátorok, Kezdetek, Arcok, Formák – is kedvezményes áron, 2800 Ft helyett 2100 Ft-ért vásárolhatok meg a könyvesboltban.


„Ez a film minden határon túlmegy” – mondta rosszallóan bemutatását követően az állampárti napilap publicistája, és igaza volt. A határsértés a művészet régi, jól bevált eszköze. Különösen izgalmassá tud válni, ha a határokat az állami erőszakszervezet védi. Magyarországon a nyolcvanas években ez történt, a hivatalos ideológia egyre gyorsuló kiüresedésével párhuzamosan egyre abszurdabb módon. Egy olyan világban, amely magától értetődőként fogadtatja el abszurd játékszabályait, sokszor annak is több köze van a normálishoz, ami egyébként patologikus lenne. Wahorn András filmje ott kezdődik, ahol az álságos, hamis társadalmi konvenciók végződnek – és nagyon messzire jut. Egyfajta „napsütötte sávig”, egy másfajta valóságig, amelynek felszabadultságában megmosolyogtató a társadalmi felügyelet komplett intézményrendszere. A film az egykori Bizottság zenekar művészeti teljesítményének alapvető megjelenítése, a későkádárizmus egyik legfontosabb műalkotása.
Gulyás Gábor
esztéta, a Műcsarnok igazgatója"


Nincsenek megjegyzések: