2011. október 8., szombat

A kutya éji dala kedden a Műcsarnokban Bódy Gábor utolsó játékfilmje a Bizottság-kiállítás filmprogramjában

A kutya éji dala kedden a Műcsarnokban
Bódy Gábor utolsó játékfilmje a Bizottság-kiállítás filmprogramjában

Bódy Gábor egyszerre volt a magyar és európai film- és videóművészet egyik legtehetségesebbnek kikiáltott filmrendezője és a budapesti underground legendás, olykor botrányos figurája. Bódyt hasonlították Buñuelhez, Fellinihez, sőt Werner Herzoghoz is. Több díjat is nyert diplomafilmjét, az Amerikai Anzix-ot a Filmművészeti Fősikola tanárai először nem voltak hajlandók elfogadni. A Wöeres Sándor műve alapján készült Nárcisz és Psyché minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje volt 1980-ban.
Barátja és írótársa, Csaplár Vilmos szerint Bódy „személye a filmrendezésen túl minta is volt az egykori Magyarországon. Azt mutatta, hogy a szürkeség és szervilizmus világában lehet valaki független, sőt deviáns, mégse tudják megállítani. ” 1985-ben 39 évesen önkezével vetett véget életének. Egy egész nemzedéket sokkolt a hír, amikor a 90-es években kiderült, hogy a magyar titkosszolgálat szerződéses ügynöke volt.Október 11-én 18 órától utolsó játékfilmjét, A kutya éji dalá-t mutatjuk be a Bizottság-kiállítás filmprogramjában. A vetítés után Kovács András Bálint esztététa beszél a filmről, a rendezőről és a korról, amelyben mindez megtörténhetett.


A kutya éji dala (r.: Bódy Gábor, 1983, 140 perc, színes) 
Főszereplők: Bódy Gábor, Méhes Marietta, Derzsi János, Grandpierre Attila, Fekete András, Seres Gabriella
Író: Csaplár Vilmos, zene: Vidovszky László, látványtervező: Bachman Gábor.

A film hátterében a földhözragadt, egyszeri, szűk emberi élet és a metafizikai sugallatú, egészében soha meg nem érthető világegyetem, a felfoghatatlan értelmű létezés fájdalmas kontrasztja rajzolódik ki. Kisszerű sorsok és a csillagokra nyitott emberi értelem. Lüktető indulatok, csillapíthatatlan gyűlöletek és a csillagok hideg fénye.

Új pap és egy csillagász érkezik a hegyi faluba, ahol meglehetősen különös figurák élnek: például a tolószékével száguldozó tanácselnök, a robbantással kísérletező tüzértiszt és annak fiatal felesége, aki elhagyja a férjét egy underground zenekarért. A filmben feltűnik többek között a Bizottság is.


A sorozatra bérlet is váltható, mellyel a vetítéseket megelőzően a kiállítás is látogatható!
További jegyinformáció: www.bizottsagkiallitas.hu


Nincsenek megjegyzések: