2011. október 24., hétfő

Jeles András: Álombrigád

Jeles András: Álombrigád
A 80-as évek egyetlen betiltott magyar játékfilmje kedden a Műcsarnokban


Október 25-én, kedden 18 órától egy ritkán látható filmet vetítünk a Bizottság-kiállításhoz kapcsolódó filmprogramban. Jeles András korszakalkotó filmjét a Kádár-kori Magyarországról amint elkészült, be is tiltották, és csak 1989-ben mutathatták be. A betiltást Jelesnek a cenzorok által minden bizonnyal értelmezhetetlen látásmódja indokolhatta, Báron György szavaival élve, a stílusok zavarbaejtő változatossága, a nézőpontok folyamatos cserélődése, irónia és megrendülés meghökkentő szimbiózisa, a nyelv – szó és kép – határainak megkérdőjelezése. Ráadásul a film egy szocialista brigád történetén keresztül mesél „a szociálisnak és egzisztenciálisnak a metszéspontján keletkező nagy dilemmáról”  (Radnóti Sándor). Az amatőr színészekkel előadott történet egyetlen profi színésze az operett-sztár Rátonyi Róbert, de egy dal erejéig – felejthetetlen égszínkék öltönyben – Vámosi János is feltűnik.

A történetmesélés bizony nehéz dolog, így hát a mesélőnek többször is neki kell rugaszkodnia, hogy elkezdődjön a film. Oláh Gyula szocialista brigádvezető álmában a portás megmotozza a gyárkapun kilépő Lenint. Ezek után úgy dönt, hogy brigádjával színre viszi Gelman Prémium című darabját, mert a mű lényegretörően fejezi ki mindazt, amit a körülöttük lévő világban tapasztalnak. Az előadás megszervezése azonban egyre több nehézségbe ütközik….

Vendég: Gelencsér Gábor esztéta



Álombrigád (r.: Jeles András, 1985, 107 perc, színes)
Főszereplők: Rátonyi Róbert, Szirtes Ádám, Patai István, Láng Tibor, Ambrus András

Jeles András 1983-as filmjében olyan görbe tükröt tartott az államszocializmus elé, hogy az egészen kimúlásáig nem bocsátotta meg ezt neki - a film a nyolcvanas évek leghíresebb betiltott filmje lett és csak 1989-ben engedték bemutatni...
Világpremier a youtube-on!


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aztán ismét feltűnt egy politikus Rátonyi arany öltönyében....az élet mindig ismétli önmagát....