2011. október 20., csütörtök

„Kések, kések, hatalmas kések”

Kések, kések, hatalmas kések
Marno János, Solymosi Bálint és a Kistehén 
a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatán pénteken


Nárcisz-versek és az Árnyékolástechnika szerzői találkoznak ezen a könnyűnek semmiképp sem ígérkező estén, ahol meghallgathatjuk, milyen gondolatokat indított el a két szerzőben a Konyhagyeplő című Bizottság-számnak a címben szereplő részlete. Marno János 1987-ben debütált együtt.járás című verseskötetével, mely idő tájt Solymosi Bálint – aki építészként, illetve képzőművészként indult – lapot szerkesztett Szegeden.„Amióta az írás elengedhetetlenül szükségesnek tűnik számomra, az ’79 nyara. Éjszakai motorozásra indultunk egy nálamnál fiatalabb barátommal; nagy sebességgel kisodródtunk az útpadkára, és röpültünk vagy 20 métert, ő a helyszínen meghalt” – nyilatkozta egy interjúban Solymosi Bálint a 80-as évekrőlNem kevésbé derűs Marno János világa sem: „s koponyámban a szörnyű neszek, / mert nem érte mégsem a golyó, / nem is jöhetett volna jobbkor, / kúszhatnék már az alagútban, / melyet a torkomon keresztül / fúrt kimenetül a tarkómba, / ütött, mondhatnám, mint az óra, / s nem pedig hordanom irhámban / repeszeit, szemem meresztve / szavamra, mellyel összefolyik.” Az est hívósorára reflektál Solymosi Bálint verse is: „Nem mindegy, hol járunk, akárhogy forgatjuk a szót / (gondolod), zúg az elmebaj egy olyan térben, amely a városé / és nem az emberé (ki halott). / Nézed, csak azért, mert mindketten profik vagytok, és / nem akarod ebben a pozitúrában elveszíteni türelmed, amely felér azzal, ahogy / reggel zoknit (gyerek) húzol ki / az ágy alól a dobozok közül, és közben eszedbe jut, mit mondott Anna / ’Gyerünk, padlógáz!’”

A két író felolvasása után Lévai Balázs beszélget a szerzőkkel, majd minden idők legerőteljesebb Kistehénzenekara ad koncertet.

A Kistehén zenekar a 2002-es Sziget fesztivál reklámjaként debütált dal, az „Ééén vagyok a kis tehééén, ülök a fa tetejééén” kezdetű dal előadójaként tűnt fel. Kollár-Klemencz László és együttese eredeti, játékos, ironikus, borús és humoros zenei világával arat osztatlan sikert.

A zenekar tagjai: Kollár-Klemencz László, Kollár-Klemencz Gergő, Bujdosó János, Vajdovich Árpád, Jankovics Máté

moderator: Lévai Balázs
sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

A programok a kiállításra szóló belépőjegyek megvásárlásával látogathatók, de kedvezményes árú bérlet is váltható a sorozatra. A kiállításról, a programokról, valamint a jegyárakról bővebb információ ITT található.


Nincsenek megjegyzések: