2011. október 14., péntek

„Nem bírom a gyűrődést Rosszak az idegeim”

Nem bírom a gyűrődést
Rosszak az idegeim
Grecsó Krisztián, Szijj Ferenc és az Óperentzia 
a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatán pénteken



Október 14-én, pénteken 19 órakor az Óperentzia Nem bírom a gyűrődést-feldolgozásával nyit a program. Ez alkalommal két olyan író olvassa fel a címben szereplő Bizottság-idézetre írt szövegét, akik az együttes fennállása alatt vidéken folytatták tanulmányaikat. Bár Grecsó Krisztián, a Pletykaanyu és a Mellettem elférszcsaládregények szerzője – szegvári lévén – közvetlenül a 80-as évek fővárosi underground kultúrájáról vajmi keveset tudhat, a sehová nem tartozásról, az identitás konfliktusairól vagy a kívülállásról annál többet: „Van nekik olyan, hogy haza. / Foghíjasok, farzsebükben fésű, / egy matricás műbőrdzseki / imbolyog a csalánosba be. Nincs metafora, / nincs titok, és asszem meglelni sincs mit./ Minden, mint az aranyér olyan. / Van egy jel rajtad, akár a többin: / megülsz a szúrós identitáson.” Szijj Ferenc, az este költővendége, hasonlóképp gondolkodik: „Így látom meg magam, mozdulatlanul, / feketén. Feneketlen gödör vagyok, / átjáró egy másik faluba, ahol gyantában, / olajban, ökör szemében forog az idő, / újra és újra frigyre lép egymással / fejsze és kaszakő, az egyik a harag, / a másik a félelem, ezt még lehet tudni, / de nevet senki nem mond ki szívesen, /mert hátha az úgy nem teljesen pontos, / inkább a mellkasomba nyúlnak / a mutatóujjukkal, hogy én majd / a legvégén következem. // És amíg fordulok, megtömöm / fűvel a zsebeim, a talpam alá, / bele a bakancsomba, földet teszek, / a számba egy követ, minél nagyobbat.” 
A két író felolvasása után Lévai Balázs beszélget a szerzőkkel, majd az Óperentzia rövid koncertje zárja az estét.

Az Óperentzia 2005 decemberében alakult, nyíregyházi gyökerű, ma már budapesti bázisú zenekar, mely nevét a hazai népmesék elképzelt vidékétől kölcsönözte. Legközelebbi zenei rokonsága idehaza leginkább a Korai Öröm vagy a Colorstar. Stílusát, zenéje összetevőit egyszerre inspirálta a hatvanas évek funkja, televíziós gyermekműsorok zenéje, a downtempo és a trip-hop monotonitása, az elektronikus tánczene lüktetése, a jazz improvizatív jellege, az evokatív filmzenés hangulatok. Az együttes alapvetően elektronikus stúdióhangzása ellenére vérbő rockzenekarként viszi színpadra repertoárját, és egy afféle egész éjszakás parti ígéretével hívja táncba közönségét.

A zenekar tagjai: Dimanovski Natalie – ének, Bánházi Gábor – dob, Domokos Tibor – szintetizátor, Fábián Tamás – basszusgitár, Márkus Gyula –  vizuál

moderator: Lévai Balázs
sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

A programok a kiállításra szóló belépőjegyek megvásárlásával látogathatók, de kedvezményes árú bérlet is váltható a sorozatra. A kiállításról, a programokról, valamint a jegyárakról bővebb információ ITT található.



Nincsenek megjegyzések: