2011. október 3., hétfő

Egy igaz „filmcsináló”, Szirtes András kedden a Bizottság-kiállítás filmprogramján a Műcsarnokban

Egy igaz filmcsináló, Szirtes András
kedden a Bizottság-kiállítás filmprogramján a Műcsarnokban

Szirtes András filmesként mindent másképp csinál, mint ahogy a filmesek általában szokták. Nem szereti, ha filmrendezőnek hívják, és nem bánja, ha ósdi a kamerája és a lejárt szavatosságú film hibás terméket produkál. Maga forgalmazza filmjeit, melyek vetítésén gyakran mozigépészként találkozhatunk vele. Saját lányáról forgatott munkája bevallása szerint a Big Brother mintájára született. Készített fiktív riportot, melyben végig egy arcot látunk félközeliben – Halász Pétert Sade márkiként. A film születésének 100. évfordulóján kézi kurblis kamerával járta végig a Lumière testvérek által forgatott filmek helyszíneit, majd a saját maga előhívta filmeket kocsmákban, falusi kerthelyiségekben, régi mozikban mutatta be, szintén kézi vetítővel.
Október 4-én 18 órától A pronuma bolyok története című filmjét mutatjuk be a Műcsarnokban. A vetítés utáni beszélgetésen talán azt is megtudhatjuk tőle, hogy a film 1983-as bemutatóján az Egyetemi Színpadon, miért volt jelen két élő gepárd.

A film hat ember pantomimban előadott története a 80-as évek elejének abszurd világáról. A laza szerkezetű kísérleti film, amely tekinthető szekvenciákból építkező novellafüzérnek is, a 80-as évtizedben felnőtté váló nemzedék identitás- és helyzetzavarának lenyomata. Megjelennek benne a rég várt gepárdok, valamint a néhai Papp Tamás (a Spions dokumentátora) és Menyhárt Jenő (Európa Kiadó).

Szereplők: Szirtes András, Lukáts Andor, Halász István, Murányi Sándor, Pap Tamás, Vámos Zoltán, Steiner Villő, Menyhárt Jenő, Gecser Lujza. Zene: Menyhárt Jenő.

Sorozatszerkesztő: Dér András

A sorozatra bérlet is váltható, mellyel a vetítéseket megelőzően a kiállítás is látogatható!
További jegyinformáció: www.bizottsagkiallitas.hu


Nincsenek megjegyzések: