2011. október 2., vasárnap

Fenyőfa állott, most… 31m2

31m2, vagy 29, vagy 33, már nem emlékszem a pontos elnevezésére a szobornak, mely a hajdan a városrészben épített lakások átlag négyzetméterének akar emléket állítani… És nem mellesleg Vasarely előtt tisztelegni. (Ezzel az a gondom, hogy szerintem nem az a tisztelgés, hogy kis átalakítással lemásoljuk a művész egyik híres munkáját - bár így a „szelleméhez“ kétségtelenül „hű“ marad -, hanem ha a stílusjegyek felhasználásával újat alkotunk. Petőfi előtt nem az a tisztelgés, ha aktualizálva átírjuk a Nemzeti dalt, hanem ha új „Nemzeti dalt“ írunk, a címével egyetemben.)
A látvány távolról meglepő, egyes nézetekből ijesztő. (Jézusom, itt fel akar borulni valami!) Közeledve hozzá egyre érdekesebbé válik, majd mellette-alatta már egész más megvilágításból szemlélhetjük a világot. Innen már érdekes-szép és elfelejtjük a kissé ráerőszakolt névkoncepciót.
Az értékeit ebben a környezetben nem lehet meghatározni, szerintem nem ide való, egyik oldalról elveszik, másik oldalról zavaró. Nagyobb üres térben jobban tudna érvényesülni (mondjuk egy új városközpontnak álmodott főtéren?).
A legszomorúbb, hogy mostani helyén nemrég még egy hatalmas fenyőfa állott - a városrész hagyományosan „mindenki karácsonyfája“ -, most pedig ez a „fagyilkosnak“ becézhető, jobb sorsra érdemes alkotás.
Szerintetek?


31 m2 from simarafoto on Vimeo.

Nincsenek megjegyzések: