2011. szeptember 29., csütörtök

„Körülleng a dekadencia Különös és perverz illata”

„Körülleng a dekadencia
Különös és perverz illata”

Tóth Krisztina és Kemény István a Dep'arttal 
a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatán pénteken


A péntek este ezen a héten is az irodalomé és a zenéé a Műcsarnokban. Ez alkalommal két költő, Tóth Krisztina és Kemény István a színpadon. Vajon verset vagy prózát írtak a Na ne hülyéskedj című Bizottság-szám idézetre? Szeptember 30-án, pénteken 19 órakor kiderül, miután a Dep'art feldolgozásában elhangzik a jól ismert dal. Lévai Balázs ezt követő beszélgetéséből megtudhatjuk, hogy fiatal íróként hogyan élték meg a 80-as évek elejét a szerzők, mit jelentett számukra a Bizottság akkor, és mit jelent ma. A programot szokásosan a vendégzenekar rövid koncertje zárja. 

A programok a kiállításra szóló belépőjegyek megvásárlásával látogathatók, de kedvezményes árú bérlet is váltható a sorozatra. A kiállításról, a programokról, valamint a jegyárakról bővebb információ ITT található.

„Nagy, fekete papír készül, / fehér volt, de feketedik, / Nagy, fekete papír készül, / lassan megelevenedik, / Nagy, fekete vihar készül, / nappal volt, de esteledik, / Mire a nagy vihar elül / már valóban esteledik” – Sötét színeket fest Kemény István verse A néma H-ból, de nem kevésbé sötét tónusúak Tóth Krisztina sorai sem aHalak éve című versből: „Csöndben sötétben fekve ülve várva aludva éveket. / Éltem mintha a hó alatt mint egy lavinalepte házban.” Az est vendége két költő tehát: Tóth Krisztina, aki Békés Pállal közösen Hasítás címmel jelentetett meg antológiát, melyben huszonhat zenerajongó kortárs író magyar rocknovellája olvasható, Tóth Krisztináé Doors címmelés Kemény István, aki a 80-as évek Budapestjén játszódó Kedves ismeretlen című regényén túl – amelyből képet kapunk az akkori fiatalság életéről – Kiss Tiborral (Quimby) közös produkciókat is magáénak tudhat. Kemény írja, az esten pedig feltehetően kiderül, igaz-e a versbéli állítás, mely szerint „Nem dőlt össze / Nem dőlt össze a világ. / Ez már nem az a világ, / ami összedől. // Az tényleg szakadék, ami megnyílt, / de ami csak megingott, az / nem dőlt össze, sőt.”

A 2011-ben alakult Dep’art zenekar kortárs-alternatív-punk-indie dallamai és eredeti szövegei már a kezdetekben meghódították a közönséget. Tagjai húsz éve vannak jelen a hazai zenei-művészeti életben: hallhattuk őket a Cséb80-ban, a Millenniumi Földalatti Vasútban, a Bizottságban, a Korai Örömben, a Fókatelepben és a Happy Dead Bandben vagy a TÁP Színházban. Sikerük egyik titka, hogy szövegeiket Döbrentey Zsolt mellett fe Lugossy László írja.

A zenekar tagjai: Kiszeljov Andrej, Pénzes Olivér, ef Zámbó István, Török Péter, Csányi Viktor, Horváth Dani


sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor


Nincsenek megjegyzések: