2011. április 15., péntek

Hétköznapi show – valahogy boldogulni

A Hétköznapi show – valahogy boldogulni című előadás interaktív showműsor, melynek a színészek csak tartozékai, mindig abba a szerepbe helyezkedve, amit a show következő feladata megkíván. A 18 éves roma fiú, a főhős pedig a játékos, akinek bukdácsolását végignézheti a néző.
Az ő élete a tét, ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha eléggé talpraesett, ha jó döntéseket hoz az élet nehéz helyzeteiben, akkor a játék végén lehet boldog, sikeres ember. Az előadást követően nézők és színészek spontán beszélgetésében/vitájában alakul tovább e hétköznapinak koránt sem mondható színdarab.
"A Hétköznapi show – valahogy boldogulni című előadás esetében a groteszk volt az adekvát megközelítés számunkra azonnal, amint elkezdtük a darab próbáit. Ugyanis amint elkezdtünk dolgozni a jelenetekkel, azzal szembesültünk, hogy teljesen abszurd helyzeteket kell eljátszani. Amikor elemeztük a szituációkat, akkor már világos volt számunkra, hogy roma színészeink kivétel nélkül megéltek ilyen abszurd eseteket, vagyis ami első látásra irracionálisnak és hihetetlennek látszik, az ott van a roma emberek mindennapjaiban. Egy olyan előadás született a rögtönzésekből, amelynek eleinte látszólag nem sok köze van a valósághoz. Csupán szórakoztatni és nevettetni akar. Ez a műsor egy roma fiatalember próbálkozása a sikeres életre, majd bukása. Ízelítő abból, hogyan válnak semmivé az álmok, a remények, ha valaki romának született.
Az előadás – mondhatni – interaktív. A nézők segíthetik játékosunkat. Az előadás folyamán mindig szavazhatnak, ha hősünk választás előtt áll, véleményt nyilváníthatnak arról, hogy egy-egy szituációban hogyan döntsön. De hiába. Újra és újra kiderül, hogy nincs jó döntés számára. Néha ugyan szerencséje van, de az, hogy cigány, bőségesen elég végső bukásához.
Az esélytelenségről szól az előadás. Nem teljesen mindegy, hogy a néző cigány vagy nem. A néző, ha cigány, attól kap hidegrázást, hogy a mulattató köntösben ráismer saját és testvérei, rokonai élethelyzeteire, azokra a pillanatokra, amikor megalázták, diszkriminálták származása miatt. A néző, ha nem cigány, attól kap hidegrázást, hogy mi ez az egész? Hogyhogy nincs jó döntés a fiú számára? Lehetséges ekkora igazságtalanság? De a döntési helyzetek sajnos félelmetesen valósághűek. El kell hinnie, hogy lehetséges. Mindkét nézőtípus katarzist él meg. Az előadás egyik fontos társadalmi célja a nem cigány társadalomban felébreszteni az empátiát. Azt, hogy érezzék, amit a legtöbb cigány átél szinte születésétől kezdve. Azt szeretnénk, ha az előadás segítene tudatosítani mindenkiben: a társadalmi igazságtalanságok elhallgatása uralkodó tendencia Magyarországon is."  Nyári Oszkár rendező
Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című műve alapján
Írta, rendezte Nyári Oszkár
Dramaturg Nyári Pál
Asszisztens Fodor Judit
Zene Karaván Família
Színészek 
Horváth Kristóf
Csányi Dávid
Feuer Yvette
Jászberényi Gábor
Dobos Judit
Mózes Balázs
Szegedi Tamás
Orsós Róbert
Horváth Gyula
Danó Roland

Nincsenek megjegyzések: