2011. április 25., hétfő

Feltámadás

Bár Húsvét hétfő van, de most rendhagyó módon - nem szeretem a sablonokat -, nem Jézus, hanem az „öreg“ zenészek, zenekarok „feltámadásáról“ szeretnék beszélni, mert a 70-es évek emblematikus ikonjai új lemezekkel jelentkeztek idén, némelyikük évtizednyi kihagyás után.
Nézzük őket sorban (de nem sorrendben)!

Uriah Heep - Into the Wild
A megszokott Heep-es hangulat, meglepetéseket igazán nem tartalmaz, de a rajongók szeretni fogják, bár a „nagy“ lemezeikkel nem ér fel.

Snowy White And The White Flames - Realistic
A nálunk kevésé ismert, de világszerte nagyon elismert gitáros új dobása, aki szereti a rock és a blues vegyítését, ne hagyja ki!

Whitesnake - Forevermore
A hajdani Deep Purple-ös vonal folytatása, aki akkoriban szerette őket, most is fogja.

Steve Miller Band - Let Your Hair Down
Ők már tavaly támadtak a Bingo!-val, de idén a megszokott Miller-es hangzást (Joker, stb.) a blues váltotta fel. Érdekes és jó lemez.

Marianne Faithfull - Horses and high heels
A whiskey-n, cigin és drogokon edzett hangú „vénasszony“ most sem az életörömmel kápráztatja el hallgatóit. Bár sok helyen a pop kategóriába sorolják, de keserű, fájdalmas, sötét tónusú lemez. A hangjától megborzongok, a daloktól a pohár után nyúlok. Füstös, magányos kocsmazene.

Van Der Graaf Generator - 2011.04.08 Vicenza Teatro Comunale
Az art rock jeles képviselőinek koncert lemeze, nagyjából amit Budapesten is hallhattunk. A hangszerelés puritán, a zongora és ének dominál. Nem könnyű, súlyos két óra.

R.E.M. - Collapse Into Now
A lemez nem hozott semmi újat, csak a tőlük elvárt magas színvonalat. Profi munka, rajongóknak kötelező!

U2 Duals
Már egy ideje keringett a neten egy hasonló című bootleg, most ezt tették hivatalossá egy válogatással a másokkal énekelt dalokból. A közreműködők névsora igen impozáns, pár kiragadott példa: Soweto Gospel Choir, Johnny Cash, Willie Nelson, Green Day, Jay-Z, BB King, Mick Jagger, The Dubliners, Sinead O’Connor, Allen Ginsberg…

Yes - Union LIVE
Koncert változat, Rick Wakemann-nel. Hallani kell!

David Bowie - Toy
Az öreg kaméleon az art rock, alternatív rock vonalát folytatja, nem kacsingat a slágerlistákra. Fájdalmas muzsika, kihagyhatatlan…

Paul Simon - So Beautiful Or So What
Paul Simon igazi meglepetés munkája, a kritikusok ódákat zengenek róla, legjobb lemezeihez hasonlítják, nem méltatlanul. A polcon, vagy az mp3 lejátszón a helye!

Nazareth - Big Dogz
Számomra ez volt a legnagyobb meglepetés. Kiérlelt muzsika, érett, kidolgozott énekhang, ütős dalok. Ők kifejezetten jobbak lettek, sőt, nagyon jók. Ennek bizonyítékául, kapcsolódva kicsit a feltámadáshoz is, hallgassátok meg a lemez egyik legjobb dalát: When Jesus Comes To Save The World Again

Nincsenek megjegyzések: