2010. december 4., szombat

Kell-e nekünk humor? Kell-e nekünk morál? - Gondolatok Sándor György estje után

A diktatúráknak nincs humoruk. (Értik ők, de nem szeretik.) Az emberek még az időjárás jelentésekben is a sorok mögött olvasnak. Az értelmiség - az ki? a többi buta? értelmetlen? az úgy nevezet műveltségi vetélkedőket elnézve a Vad Fruttik dalával mondva nem hiszek - az olyan intellektuális humoristákért lelkesedett, mint Sándor Gyuri. (Az Ő engedélyével, vagy inkább kérésére Gyurizom.)
Manapság bármely baráti társaságból felállhat az asztaltól az aktuális Humor Herold és a színpadon folytatja az anekdotázást. Nálunk Dumaszínháznak hívják, de tudjuk, hogy a stand up comedy azért más. A híres komédiások - mint a Komédiások című színdarabból is tudhatjuk -, mindig szóltak valamiről, mint Gyuri. A Besenyő család szóvicceinek az ősei is az Ő Lyukasóráján potyogtak ki.

A diktatúráknak nincs morálja. (Mondják, de nem művelik.) Az embereknek van morálja. A morál lehet humoros. A humor lehet morális. A morál alapján nevetnek a humoron. Ma a morált nevetik ki. Ma olyan a humoralista, mint a fehér holló. Nincs is belőle több, csak egy: S.GY.

Nincsenek megjegyzések: