2011. július 17., vasárnap

ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! - kedvcsináló 2

"(díszvendégek és…)
Az Ördögkatlan Fesztiválnak idén öt díszvendége van. Az egyik Berecz András, aki eddig egyetlen Katlanból sem hiányzott. Először a megnyitón, augusztus 3-án lép fel. Itt a nagy mesélő ars poeticáját összefoglaló ének- és mesemondó estje lesz MESE A MESÉRŐL címmel. Másodszor másnap délelőtt lesz Andrással egy beszélgetés, amiben talán nemcsak azt tudjuk meg, hogyan szikrázik a kő a patkótól, és milyenek a kőkerti liliomok, de Andrásról is megtudunk ezt-azt, ha ügyesen kérdezünk. Harmadszor következik az új műsora: ÚJ ÚT TETEJE, amikoris Berecz András és barátai (köztük Balogh Kálmán és Vizeli Balázs, Kádár Ignác és Dsupin Pál) énekelnek-zenélnek nekünk. András legújabban Gyergyóban járva székely népdalokat, meséket gyűjtött össze és tett egymás mellé. Ezen az estén tehát a magyar műzenét megújító, világrangra emelő gyergyói dal- és mesekincs lesz a főszereplő. 

Mostanra azt is megszokhattuk, hogy a Katlanban a három faluhoz más-más műfajokat kötünk. Palkonya például az irodalmi programoké, beszélgetéseké, a színpadon pedig jazzkoncertek zajlanak. A festői panorámát nyújtó Vylyan teraszon finom borok mellett elüldögélve Jelenkor-délután tanúi lehetünk.  Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője Tolnai Ottót és Tóth Krisztinát várja beszélgetésre. De itt lesz többek között Korniss Péter fotográfus - másik díszvendégünk - kiállítás-megnyitója is. A Kossuth-díjas dokumentarista Kötődés (Attachment) című tárlata egyenesen Nürnbergből érkezik a festői Vylyan teraszra, melynek megnyitójára a művész 74. születésnapján, augusztus 4-én kerül sor.

Díszvendégeink még Lovasi András, aki nemcsak a Kiscsillaggal és a Budapest Bárral lesz itt, de hallhatjuk majd latin himnuszokat is énekelni. A tavalyi díszvendég, Háy János is faggatja majd az életről és a rock & roll-ról, s talán az is kiderül, hogy elkészültek e már a dalok Háy János legújabb színdarabjához… 

Nem utolsósorban idei díszvendégeink még Kárpátalja zenével, színházzal, kiállítással, és a fővédnökként is már emlegetett Törőcsik Mari, aki azon kívül, hogy fellép, Bérczes Lászlóval is elbeszélget színházról, szerepekről, emlékekről."


folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: