2011. július 15., péntek

ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! 1 - kedvcsináló

Már csak 3 hét van hátra az ország talán legkulturáltabb "multikulti" és legszebb környezetben megrendezett felsztiváljáig. Az elkövetkező napokban és hetekben részletes programajánlót adunk a különböző helyszínekről, kedvcsinálónak.


"(közös álom)
Idén, immár negyedszer is megvalósítja közösségi álmait Kiss Mónika és Bérczes László igazgatók és inasok, művészetről álmodók és toitoivécébeszerzők. Augusztus 3 és 7 között boldogságra feljogosító fesztiválbérletet válthatunk a Baranya megyei falvakban megrendezendő Ördögkatlan programokra. Kezdés Quimbyvel, zárás Kiscsillaggal.

(a legenda)
A legenda szerint ezen a gyönyörű Pécs környéki vidéken, ahol Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya települések is elterülnek, az ördögszántotta hegyek között egy szépséges harsányi lány, bizonyos Harka kezének elnyerése érdekében vállalta az ördög a hegy mészkövének egy éjszaka alatti felszántását, de végül is belebukott. A felszántott rész barázdái megmaradtak, sőt, a balkísérlet eredménye lett a monda szerint a siklósi, a beremendi hegy, de még a harkányi fürdő kénes vize is... Az Ördögkatlan Fesztivál szervezőivel ilyen kudarc nem eshet meg, ugyanis már többször bizonyítottak: tudniillik ez a fesztivál a Művészetek Völgyében éveken át megrendezett Bárka Kikötő folytatása. A Bárka 2001-től hat éven át szervezte Pulán a Völgy talán legszínvonalasabb összművészeti programját, ennek továbbfejlesztése történik 2008 óta Baranyában. Ha jól számolunk, jubilálunk, hiszen ha a pulai hatot és a baranyai négyet összeadjuk, idén tizedszer szervez fesztivált a csapat. 

(a régió)
Említésre méltóak a Katlan-célok, hiszen a szervezők szeretnék ennek a régiónak a kulturális, művészeti gazdagságságát megmutatni, turisztikailag vonzóbbá tenni. Sőt, nem oly távoli terv, hogy további települések bevonásával horvát Baranya- és Baranya közös művészeti fesztiváljává nője ki magát, egy politikai-, nyelvi- és országhatárokon átívelő kultikus térré a magas színvonalú művészet olvasztótégelyében. 

(fővédnökök)
A kultúra.hu szavaival nem pontosan élve a mediterrán magyar ég alatt különös közelségbe kerül itt a rockandroll, az irodalom és a színház, Cseh Tamás emléke pedig mindenhol jelen van. A fesztivál egyik tiszteletbeli fővédnöke ugyanis még mindig ő. A másik pedig Törőcsik Mari, aki idén nemcsak jókívánságaival és pártoló, meleg szavaival támogatja a Katlant, hanem személyesen is megtiszteli azt! A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház lenyűgöző szépségű, A szarvassá változott fiú című előadásának egyik főszerepében, oldalán a zseniális Trill Zsolttal lép a Szoborpark festői amphiteátrumába. Ebből is láthatjuk, hogy ezen a fesztiválon nemcsak közönségvonzó bandák lépnek fel, de más komoly műfaj is meghívást nyer. De nem menjünk a dolgok elébe…"

folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések: