2011. július 1., péntek

Kedvenc hozzászólások a POSzT szakmai beszélgetéseiből 3

"Vekerdy Tamás, a POSzT versenyprogramjának egyik válogatója: Én csak annyit szeretnék mondani, hogy isten őrizz. Én nem emlékszem rá, hogy Homérosztól kezdve Szophoklészon át nem tudom meddig kapunk-e tiszta döntést. Gonoszok a trójaiak, jók a görögök, vagy Oidipusz egy utolsó fickó, aki össze-vissza kefél, saját anyjával fekszik le stb. El kell őt ítélni? Szó sincs róla. A művészet erénye – éppen itt hangzott el –, az, hogy fel tud mutatni egyformán érvényes, eldönthetetlen helyzeteket, és ha már kitértél az ország állapotára, annak az tenne jót, ha nem dönteni akarnánk állandóan jobb és bal, jó és rossz között, hanem kibírnánk egymást. Ugyanis, hogy én is egy kicsit ugorjak, az igazság transzcendens. E földi létben – most próbálok a Mesés férfiak nomenklatúrájához közelíteni – , meg nem ragadható, hanem e földi létben csak 12 helyről egyszerre vehetjük szemügyre, és mind a 12 egymásnak ellentmondó állítás egyszerre lesz igaz és így valamicskét közelítünk ehhez a dologhoz. Én ünneplem, hogy nincs döntés, és nem szeretném, hogy a jövőben a magyar művészet abba az irányba menjen el, hogy valahonnan, akárhonnan elrendelik neki, hogy döntsön, plusz még meg is mondják, hogy hogyan döntsön, mert ilyet azért már láttunk."


Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe
Írta: Kovács Márton - Mohácsi István - Mohácsi János

Az előadásban a János vitéz című daljáték – melynek zenéjét Kacsoh Pongrácz, szövegkönyvét Bakonyi Károly, verseit Heltai Jenő írta – zenei részletei hangzanak el.
A színpadi mű Mong Attila János vitéz a Gulágon című könyvében leírt történelmi események alapul vételével készült.
  • játszók: Bánfalvi Eszter, Dénes Zsolt, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Földi Ádám, Gerlits Réka, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, László Attila, László Zsolt, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Nagy Mari, Radnay Csilla, Stohl András, Szabó Zoltán, Szarvas József, Szatory Dávid, Tompos Kátya

zenekar: Kovács Márton, Rozs Tamás, Csíkvár Gábor, Némedi Árpád, Zságer-Varga Ákos, Sebesi Tamás, Bárány Tamás

világítás: Bányai Tamás
rendezőasszisztens: Kolics Ágota, Tüű Zsófia
zenei munkatárs: Komlósi Zsuzsa
jelmez: Remete Krisztina
díszlet: Khell Zsolt
koreográfus: Bodor Johanna
zeneszerző: Kovács Márton
dramaturg: Mohácsi István, Perczel Enikő
  • rendezte: Mohácsi János

Az egész beszélgetés itt olvasható és hallgatható meg.

Nincsenek megjegyzések: