2023. július 19., szerda

A 16. Ördögkatlan 4.napjának programja

 


AZ OFFLINE REZERVÁTUM BEMUTATJA: HADIÖSVÉNYEN - AUG. 4. (PÉNTEK) 09:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Ez most történik!

 HATHA JÓGA – MAJSAI-NYILAS TÜNDÉVEL - AUG. 4. (PÉNTEK) 09:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Majsai-Nyilas Tünde, okleveles jógaoktató, nem mellesleg a Vígszínház művésze Hatha Jógát tart mindazoknak, akik hajnali kilenckor nem épp lefeküdni készülnek. Pontosabban itt is kell fekvő helyzeteket produkálni, szóval Matracot vagy polifoamot hozzatok magatokkal! Tünde jógafoglalkozása mindenkit megszólít, kicsiket, nagyokat, gyerekeket, felnőtteket!
 

KÖZÖS SEMMITTEVÉS  - AUG. 4. (PÉNTEK) 09:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A semmittevés az amire vágyunk, és amitől tartunk. Próbálja ki az első kávé után, milyen tényleg semmit tenni? Segítünk!
Ne aggódjon, előtte is, utána is rengeteg mindent tehet és tehet majd, ha kell, ha nem.Sztárvendégeink: Kiss Móni csütörtökön (9.00- 9.27 között), Bérczes László pénteken (9.00-9.32 között) Ők jelenleg a világ legelfoglaltabb emberei,
ha nekik sikerül, Önnek is fog!
 

 

MAGYAR MENYASSZONY - AUG. 4. (PÉNTEK) 09:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeumban idén decemberben nyílik a „Magyar menyasszony” című kiállítás, ami az utóbbi 500 év esküvői tradícióit járja körbe 50 pár személyes történetén keresztül. A kiállítás egy közösségi gyűjtéssel is kiegészül, ami már elérte a több mint 2000 feltöltést a magyarmenyasszony.hu-n. Ezekből a történetekből állít ki a múzeum a Katlanban néhányat, majd decemberben a múzeumban. 
 

ALTERNATÍVA PARK - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Mentál játszótér, „Ezerarcú iszákosság.”, „Karcok” kiállítás,  Info-tárlat. 

 

A PÉCSI PAGONY CSALÁDI OLVASÓ- ÉS JÁTÉKLIGETE - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Szeretettel várunk minden kis- és nagygyerekkel érkező fesztiválozót az Pécsi Pagony Családi Olvasó- és Játékligetébe, ahol könyvek és játékok között tölthetitek el a napot, beleolvashattok a Pagony Kiadó legújabb könyveibe, kipróbálhattok rengeteg társasjátékot, a legkisebbek pedig a játszószőnyegen építhetnek városokat, vonatpályákat. Mindkét nap 11.00-tól Papírszínház meseolvasás, 14.00-tól pedig kézműves foglalkozás vár Benneteket a Családi Olvasó- és Játékligetben.

BÚJÓCSKA - LEMEZBEMUTATÓ KONCERT - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Hamarosan megjelenik Bújócska c. mesekönyvünk. A könyvhöz tartozó zenei melléklet a nyáron debütált  az internetes zenemegosztó portálokon. Egy teljes évet körbeölelő zenei kalandozás, népzenei alapokon nyugvó, meghitt és táncos dallamokat tartalmaz. Sokszínűen hivatott visszaadni a mesebeli Csipke erdő elképzelt, varázslatos világát. 

ELŐTTED AZ UTÓDOD - DÖMÖLKY DÁNIEL PORTRÉI - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM

Ez a kiállítás újdonság! - sajnos nincs benne a műsorfüzetben.

EMMAUSZ BÓLYBAN - HÚSVÉTHÉTFŐI NÉPSZOKÁS SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - BEREMEND - FOLKLIGET (LOVASPÁLYA)

A húsvéthétfői Emmausz-járás több mint 100 évre visszanyúló, bibliai gyökerű, német nemzetiséghez kapcsolódó szokás, amely a mai napig aktívan él a Baranya megyei városkában, Bólyban. Húsvéthétfőn a délelőtti kálvária-dombi szentmise után megtelnek a bólyi pincefalu présházai.

FÜLEKI CIGÁNYOK - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A fotókiállításon azok a 20. századi ismert zenészdinasztiái és zenekarjai láthatók, melyek elmaradhatatlan részei voltak Fülek és a környék lakodalmainak, táncmulatságainak és temetéseinek. Tagjai országos szinten képviselték a várost különböző zenei formációkban, így bátran kijelenthetjük, hogy a cigányság e csoportja vívta ki legjobban a többségi társadalom elismerését, mely elősegítette integrálódásukat és lehetőséget teremtett kiemelkedésükre. (A képeket Beck Zolitól kaptuk – köszönjük!)
 

FÜST A SZEMBEN - KIÁLLÍTÁS - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A magyar indiánozás legismertebb törzsfőnöke a legismeretlenebb magyar indián törzsfőnök. És ebben az állításban mégsincs semmi ellentmondás. 

GIZITA RAJZAI-JÁTÉKAI-ILLUSZTRÁCIÓI - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

"Jó, ha ezzel számol, ki beáll a körbe:
lesz kölyökórjásból komoly, felnőtt törpe." 

/Fodor Ákos/

 

Gizita, a Ninimesék rajzolója, "hivatásos firkásza". 50 éve tervez és készít játékokat, fest és illusztrál verseket-meséket.  Az egykori Varrodában vár sok kedves textiljátéka, rajza és néhány Fodor Ákos-haikuhoz készült illusztrációja minden picurkát és gyermeklelkű óriást.

 

HOGY LESZNEK EZEK TÚLÉLŐK? – HÚSVÉTI TIBORRAL - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A T.I. sátor oszlopos tagjaként közöttünk lesz Fekete Szarvas (Husvéti Tibor) született Magyarországon, 88 éves, és túlélt mindeneket : Recsket, és repülőszerencsétlenségeket.
E máig fiatal öregember arról mesél majd, hogy hogyan lehet jól túlélni testileg, lelkileg, szellemileg a legnagyobb katasztrófákat a természetben, és a legnagyobb elnyomásokat a lélek mélyén. 

Természetes intelligencia fejlesztés a CSERKÉSZET ösvényein. A program 15 karikás!
 

ISKOLA UTCA 35. – ÍRJ DALSZÖVEGET! - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Géza és Tamás itt írták az első dalt, dalokat. Egy ágy, két stoki, a plafonról lelógó égőn egy esernyő, az a búra… Ezt a szobát idézzük meg a Narancsligetben. A Cseh Tamás Archívumból kapunk néhány dallamot is, Tamás dúdol neked, és ha akarsz, leülsz egy stokira, és írsz rá dalszöveget. 

KÉZMŰVES MŰHELYEK - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

A Hagyományok Háza kézműves műhelyeiben népművészeti alkotásoknak és az alkotási folyamatnak kívánunk teret adni és bemutatni. Együtt szeretnénk megjeleníteni az alkotókat, az alkotás folyamatát és a hozzá kapcsolódó történetet is, ezáltal teljes képet adva az alkotás menetéről. Mivel sokszor érezhetjük a természetes igényt az új és más feladatok kipróbálására, ezekben a kézműves műhelyekben minden résztvevő számára lehetőség nyílik erre.

KITALÁLÓ SZOBA - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba. 3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétévvel. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 

 

MÁRVÁNYBÓL KŐ - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Krász Kíra Dorottya már harmadik éve foglalkozik a Nagyharsányi Szoborparkban készült alkotások megörökítésével, átalakításával. Nézd meg a szobrokat a pécsi fotóművész nézőpontjából, melyet szabad szemmel máshol, máshogy nem láthatsz!

NÉPI IPARMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSOK A HAGYOMÁNYOK HÁZA SZERVEZÉSÉBEN A BEREMENDI ZARÁNDOKHÁZBAN - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

„Kékfestő divat” --- Népi iparművészeti alkotások kiállítása --- Emberközelben - Bálint Zsigmond fotókiállítás

NÖVÉNYI INTELLIGENCIA - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Hordozható okosnövény készítés okosbefőttben. Saját magukat működtető természetesen intelligens növények. Vajon egy nap átvehetik a hatalmat a világ felett?
 

ORTUTAY – 77 - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

Az idén 77 éves Ortutay Tamás szobrász életműve fotókon.

ÖRDÖGTÚRA - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Ebben az évben is fel lehet fedezni szakember vezetésével ezt a lélegzetelállító hegyet, és megnézegetni a szobrokat a hegy lábánál.
A túra időtartama 3 óra, a megtett távolság 5 km. Nagy melegben fontos a sapka és az ivóvíz.
Karszalaggal: 800 Ft/fő.
 

SZÖVÖDE-FONODA-TANODA KICSIKNEK-NAGYOKNAK - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Vezeti Borbényi Éva és Szénási Veronika / Korong fonás: 7 szál/32 szál / Kártyaszövés párosan: A legbarátságosabb karkötő!  / Körmönfont zsinórok / Szőjünk szádfán: karkötő, mobiltok / Szőjünk kereten: zsepitartó / Szövőszék maketten: takács minta / Kötélverés géppel: karkötő, cipőfűző, ugrálókötél,  / Zsinórsodrás kézzel / Legyező szövés. 

 

TÚLÉLŐK – JUTKA RONA PORTRÉI - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Jutka Rona magyar-holland fotográfus, szülei a zsidóüldözések miatt (elöl) vándoroltak ki Magyarországról, s lányukkal együtt egy parasztcsaládnál rejtőzve élték túl a vészkorszakot. Aztán évekkel később Jutka Rona fényképezőgépével keresni indult saját elveszett arcát, sorsát az itthon maradt túlélők között…

 

VÉRADÁS ÉS EGÉSZSÉGNAP - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÓVODA

Nem a sörért, nem a virsliért, hanem egy másik emberért. Egyszer te is lehetsz másik ember.
 

DDC - GYÁRLÁTOGATÁS A BEREMENDI CEMENTGYÁRBAN - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:30 - BEREMEND - DDC CEMENTGYÁR

A bennetek rejlő kisfiúhoz fordulunk: hatalmas, HATALMAS vasak mindenütt! Regisztráció itt: https://www.duna-drava.hu/hu/ordogkatlan

Biztonsági okokból a cementgyár tényleges látogatásának feltétele a zárt cipő! (Hiába van már regisztráció, ha nincs zárt cipő.)

A 10h-kor induló "odabusz"
és a 13h órakor induló "visszabusz"
a látogatások elején-végén
a Cementgyárnál is megáll majd!

 

SHAKESPEARE-WORKSHOP - AUG. 4. (PÉNTEK) 10:30 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Aki részt vett évekkel ezelőtt Tim Carroll gyulai színházi műhelyében vagy próbált vele például a Bárka Színházban, netalántán látta a legendás Hamletet a Bárkán, az tudja, ezeknél szórakoztatóbb, játékosabb, szabadabb, bölcsebb – és Shakespeare lényegét megragadó, magát a színházat sajátoddá tevő intenzív közösségi eseményeken nemigen járhatott. Kérdezd Balázs Zolit, Udvaros Dorottyát, Hegedűs D. Gézát, Czintos Józsefet, Mucsi Zolit… Végtelen a sor.

AZ ORFŰI KÉZMŰVES EGYESÜLET KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSAI, MESTERSÉGBEMUTATÓI A HATSZÖGLETŰ FILAGÓRIÁBAN - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - BEREMEND - FOLKLIGET (LOVASPÁLYA)

Iszák Lonka kosárfonó – mesterség bemutató, kiskosár fonása, és Varga-Mohácsi Tímea nemezelő, tökvirág nemezelése 

FABATKA PORTA NÉPI JÁTSZÓTÉR - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - BEREMEND - FOLKLIGET (LOVASPÁLYA)

A FABATKA PORTA NÉPI JÁTSZÓTÉR egy kis családi vállalkozás, ahol a játékok formavilágát megálmodó pár célja a kezdetekben az volt, hogy saját gyermekeik érdeklődését felkeltse a természetes anyagok, magyar népi motívumok és hagyományok iránt. Az újabb és újabb ötletek, elkészült eszközök és lelkesítő visszajelzések hatására az évek alatt egy egész kis játszóudvar kerekedett a kezük alatt, ahol a porta fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta. A játékokra tekintve egyértelművé válik, hogy kedvenc viráguk a tulipán és sok régi használati tárgy kezd új életet általuk új funkcióval felruházva, például a hokedliből lett malomasztal vagy az eredeti piaci karos mérleg egyensúly-játékká alakítva. Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szívesen próbára tenné ügyességét portájukon. Egy fabatkát megér!

 

GOMBOLYÍTSD FEL A MESE FONALÁT! - NÉPMESE KÖNYVTÁR   - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Folkudvarunkban a Meseszó Egyesület jóvoltából mesemondó kölcsönözhető, aki minden nap más-más népmesét mond, bármely korosztálynak! Keressétek a fonalat a Folkudvar bejáratánál!

 

INDIÁNNAK LENNI - VENDÉG: KEMÉNY ISTVÁN - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

„… A navahó főnök éppen foglyokat ejt. Egyikük Old Szhattanhad, vagy ki. A másik nevet inkább szótagolom: Win-ne-to-u. Hohó! Csak tán nem ez az a Vinetu, akit mindenki emleget, ha indiánokról van szó? És akkor lehet, hogy ez egy indiános könyv? Azonnal olvasni kezdem elölről, ott, a szertárban, állva. Az Ezüst-tó kincse. Máris ez a kedvenc könyvem, mindig is ez volt, mindig is ez lesz.” (Kemény István: Hívatlan vendég – részlet Az utolsó indiánkönyvből)

 

MALTER - FILMEK - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Idén is filmfesztivál a Katlanban! Nap mint nap, hatalmas kínálattal!

MÁTYÁSMESÉK - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

Mátyásról tudnivaló, hogy sokszor álruhát öltött, imígyen ismerve meg a nép bajait, de vajon milyen lehet a király bőrébe bújni? Kacagtató mese előadás kicsi és nagy katlanlakóknak egyaránt!

MERENDE MOSODA  -  A MERENDE MŰHELY JÁTÉKA - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Egy mosoda, mely csupa olyan egyszerű és hétköznapi tevékenységet kínál, melyeket ma helyettünk gépek végeznek el: vászon mosása kézzel, mosószappannal és gyökérkefével fateknőkben, mosás kézzel hajtható, forgó lapátos mosódézsában, vászonruha sulykolása sulykoló fával, teregetés, a tiszta ruha vasalása, parazsas vasalók használatával. A szorgos munkálatok közben egy szépséges felvidéki népmesét mondunk el a résztvevőknek, élőszavas, képmutogató meséléssel.

 

NINA ÉS NINÓ MESÉI - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Nina és Ninó - a két manó - kalandjaival várunk Benneteket, hol a verses mesék, dalok és mondókák elvarázsolnak minden gyermeket s felnőttet. A Niniverzumnak minden nap más és más zugába repítünk Titeket, ahol kedves mesék és vidám énekek mellett, rajzolós mondókákkal is készülünk Nektek. S ha mindez még nem volna elég, mulassunk együtt egy jót: énekeljük együtt a Nini-Katlan indulót!
Hogy tudjátok, kik várnak majd Benneteket, nézzétek meg a YouTube-on a meséket! 

OFFCOURSE - ELEKTRONIKUS ZENEI WORKSHOP - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

A workshop az elektronikus zene világába vezet be, bemutatja az alapokat és a főbb stílusokat. A résztvevők megtanulhatják a ritmikákat és a szintézis alapjait, hogy utána a közös jamelés során kipróbálják az elektronikus zene létrehozását. Az esemény kreatív és innovatív zenei érdeklődőknek ajánlott.

 

PETŐFI 200 – MOZGÓ MÚZEUMBUSZ - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is. 

SZÍNHÁZI KIBESZÉLŐ - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Képzeld el újra a tegnapi színdarabot most, hogy aludtál rá egyet, és beszéld ki Eszterékkel és a többi nézővel. Úgy is izgalmas, ha nem jutottál be.
 

KITALÁLÓ SZOBA - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba. 3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétévvel. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 

 

VEKKER - AUG. 4. (PÉNTEK) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Gyakran érezhetjük azt, hogy lehetetlen minden tennivalónkat elvégezni. A helyes időbeosztás segíthet abban, hogy egyensúlyt tartsunk fenn életünkben és könnyebben elérhessük céljainkat. Műhelyünk ezért foglalkozik az időmenedzselés témájával, mely során beszélgetünk saját tapasztalatainkról és mindennap alkalmazható tippeket osztunk meg. A workshop végén a résztvevők hűtőmágnest készíthetnek.

BÖLCS-ÉSZ-KÉZ - AUG. 4. (PÉNTEK) 12:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Használd a kreativitásod, alkoss szabadon a Pécsi Bölcsész Udvarban, stencilezz pólót, fess hennát, játssz velünk. Minden nap 12 órától várunk benneteket hallgatóinkkal egy kis lélekébresztő alkotásra a „reggeli” kávé után.

 

MOZGÁS-ÉRZÉKELŐ SZAKKÖR - AUG. 4. (PÉNTEK) 12:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Régen ezt táncnak hívták, manapság pedig mozgásérzékelésnek élő zenére. Mindenesetre így tudományosabb, és az is könnyebben kipróbálja aki nem akar, vagy nem tud táncolni.
 

CSIKÁGÓ  - AUG. 4. (PÉNTEK) 13:00 - BEREMEND - BEREMENDI TORNATEREM

Csikágó – Pesti Magyar Színiakadémia (másodéves színészosztály). Mjuzikel. Ez a Csikágó (nem) az a Chicago. Ez mjuzikel, azaz (nem) musical. 

FIGARO HÁZASSÁGA – OPERABEAVATÓ A „MAGYAR MENYASSZONY”-PROJEKT JEGYÉBEN - AUG. 4. (PÉNTEK) 13:00 - BEREMEND - SZENT MIHÁLY-TEMPLOM

„Az operákat tétre játsszák. És mi lehetne nagyobb tét a házasságnál, vagy a még meg nem köttetett frigynél. Így természetes, hogy az operairodalom is tele van ekörül játszódó drámákkal, menyasszonyok és vőlegényeik megénekelt tragédiáival vagy épp szórakoztató élet helyzeteivel. Van, hogy csak játszmák ezek, szorgos-dolgos hétköznapok, van, hogy a történelem satujába fogott elkerülhetetlen végórák. Mindkettőre hozunk példát az idei Katlanban, Mozart Figarojából és Erkel Hunyadijából. Középpontban a nő, a menyasszony, és a kérdés mindkét esetben ugyanaz: lesz-e belőlük feleség?” (Dinyés Dániel)
Közreműködnek: Busa Gabriella, Horák Renáta, Szélpál Szilveszter – és Dinyés Dániel.

KITALÁLÓ SZOBA - AUG. 4. (PÉNTEK) 13:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba. 3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétévvel. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 

 

SZERESD - AUG. 4. (PÉNTEK) 13:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Arcok független diákszínjátszó társulat. A „Szeresd” csoport első előadása. A darab humoros, ugyanakkor komoly utazásra hívja a nézőket, amelyben végig követhetik, ahogyan Gábor egy párkapcsolatot próbál kezdeményezni. Gábornak komoly problémái vannak, amik megnehezítik a folyamatot…

 

KÉMSZTORIK NECCTÁSKÁVAL ÉS ZACSKÓSTEJJEL - PÉCS8 - AUG. 4. (PÉNTEK) 13:30 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A korabeli ambivalens viszonyok megért(te)ése, az ellentmondásos tapasztalatok és elbeszélések közötti eligazodás a középiskolai történelemoktatás egyik olyan kihívása, amely jóformán minden, a történelmi tudás mibenlétével és alkalmazhatóságával kapcsolatos kérdést érint. E probléma a legkevésbé sem a lexikális tudás kérdése. A korszak megismerésével a rendszerváltás után született generációk saját családjuk történetét, szüleik és nagyszüleik tapasztalatait, motivációit és döntéseit érhetik meg, saját MÚLTjukkal léphetnek párbeszédbe. Történelmet írni és oktatni egyaránt komoly felelősség, ugyanakkor egy jó pedagógus számos szakmai módszerrel érhet el kiváló eredményeket az oktatás, nevelés terén – az interaktív foglalkozás regisztrációhoz kötött.

PÉCSI BÖLCSÉSZ KOCSMAKVÍZ A KERTBEN - A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT  - AUG. 4. (PÉNTEK) 13:30 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Gyakran került, mégsem kerülendő. Komoly témák, játékos feladatok, a PTE BTK Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium kvízjátéka.

 

 

CHILLCHAT - AUG. 4. (PÉNTEK) 14:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

Ha egy könnyed zenei pihenésre vágysz, neked szól a ChillChat! Lehetőség lesz zenét hallgatni, kikapcsolni, ugyanakkor időről-időre beszélünk és beszélgetünk is az elhangzott zenékről.

HÁY JÁNOS - SZERELEMES, ISTENES, OKOSOS (HÁY-KÓDEX) / SZIKFÖLD - AUG. 4. (PÉNTEK) 14:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

„A versekben megjelenő ember még törékeny, az egója nincs túlturbózva, még pontosan tudja, és be is vallja, hogy a legfontosabb dolgok, amelyek befolyásolják az életünket, nem függenek a mi akaratunktól. Olyan emberképet látunk, ami nagyon messze van a mai tobzódó énképtől, s persze a nekem minden jár tolakodásától.” (Háy János)

KÖZÖSPONT SÁTOR - AUG. 4. (PÉNTEK) 14:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT

Megtalálsz minket Nagyharsányban, a Községi és Iskolai könyvtár előtt. (Petőfi u. 4.)
Pihenj meg nálunk, hagyd ülepedni a fesztiválon szerzett élményeket. Hagyd, hogy érjen utol, ami a szemed előtt van.

 

DEVIANCIA - AUG. 4. (PÉNTEK) 14:30 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM

A KARAVÁN SZÍNHÁZ BEMUTATJA:
NÉMETH ÁKOS: DEVIANCIA

FÓKUSZBAN A KÁDÁR-KORSZAK, MÓDSZERTANI INNOVÁCIÓK A TÖRTÉNELEMOKTATÁSBAN - KEREKASZTAL - AUG. 4. (PÉNTEK) 14:30 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A folytonosan változó tanítási környezet, a tudáselsajátítás paradigmatikus átalakulása és az ezekkel összefüggő hallgatói igények a tanárképzés generális átgondolása mellett a tanárképzők szerepeinek újragondolását is sürgetik. A PTE történelemtanár képzésében az egyre gyarapodó kihívások alakították azt a szemléletváltásra ösztönző belátást, mely szerint a képzés minősége nem elsősorban az oktató „tudásán” áll, hanem olyan gyakorlatokon, kompetenciákon és kapcsolatokon, amelyek e tudást cselekvőképessé teszik. A hallgatók részéről is egyre markánsabban kifejezett „gyakorlati” igény a kapcsolatépítés, a hálózatos szerveződés irányába mozdította a képzést. 

E kapcsolatrendszer csomópontjait és az együttműködések eredményeit a PTE BTK módszertani portálja, az Árkádia és a Pécs8 program példáján mutatják be a PTE BTK TTI oktatói, a Kádár-korszak tanításának kihívásairól és lehetőségeiről beszélgetve. 

ÁGYKONTROLL-TRÉNING - AUG. 4. (PÉNTEK) 15:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A Rezervátum árnyas fái között folytatódik a csoportos alvás ,a közös melatonin termelés, hiszen újra (és az Ördögkatlanban még mindig) divat a kipihent ember. Ez a legkülönbözőbb alvási és felébresztési technikákkal együtt idén is sikerülhet! Jobb, mint óvodában!
Ha minden jól megy pénteken a Csaknekedkislány zenekar, szombaton pedig a Verőköltők is kipróbálják a legújabb divatot!


 

KÜLÖNKIADÁS - VÁLOGATÁS ÖRKÉNY ISTVÁN ÉS ESTERHÁZY PÉTER ÍRÁSAIBÓL  - AUG. 4. (PÉNTEK) 15:00 - MOKOS SZÍNHÁZ - MOKOS PINCÉSZET

Örkény István és Esterházy Péter nem ismerték egymást, de hogy közük van egymáshoz, nem kérdéses. Mintha két alak, két szereplő lennének, de ugyanabból a színdarabból. Talán a helyszín teszi: Magyarország. Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós zenés irodalmi estje.
 

PANZIÓ - AUG. 4. (PÉNTEK) 15:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Játsszák a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium 11-12. évfolyamos diákszínjátszói  - a Regionális Diákszínjátszó Találkozó Arany minősítésű előadása

 

STEAM ON! - AUG. 4. (PÉNTEK) 15:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT

Humoros akrobatikus világmegváltás 30 percben. Időutazó vándorcirkusz, ahol három fura figura egy gőzhajtású velocipéd triciklivel járja az idő és a tér végtelen labirintusát.

VISKY ANDRÁS: KITELEPÍTÉS - AUG. 4. (PÉNTEK) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Kivonat és beszélgetés az Artisjus-díjas kötet kapcsán. Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár.

NAGYHARSÁNYI PORTRÉK - AUG. 4. (PÉNTEK) 15:30 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - UKRÁN-MAGYAR-BALKÁNI UDVAR

Beszélgetés nagyharsányi mesteremberekkel és a helyi közösségi élet meghatározó alakjaival. 
 

BÁNKUTI GELLÉRT KONCERTJE - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Bánkuti Gellért feltörekvő, fiatal, pécsi zenész, zenekarával, a Gexy-vel 2022. jauárjában lépett föl először a Made in Pécs Fesztivál keretein belül, azóta többször csináltak jó hangulatú, sokszor teltházas koncertet pécsi szórakozóhelyeken. Az öt tagú fiúbanda fő inspirációi a Red Hot Chili Pappers mellett a Bagossy Brothers Company és a 30y, a Gexy is hasonló, poprock stílusban játszik. Az is előfordul, hogy Gellért, a zenekar frontembere, a dalok és dalszövegek szerzője egyedül áll színpadra gitárjával. Ilyen alkalom volt idén januárban a 'Cseh Tamás 80 lenne' esemény, ahol Gellért, Cseh Tamás dalokat játszott a pécsi Nappali-ban. A PTE BTK nyári programján a Pecsi Bölcsész Udvaron, az Ördögkatlan Fesztiválon is főként Cseh Tamás szerzemények szólalnak meg Bánkuti Gellérttől, aki mutat pár saját dalt is. 

ÉN ÉS A VILÁG  - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Weöres Sándor verseinek nagy része a Kádár-korszak alatt született. Ebben a diktatórikus rendszerben olyan gondolati lírát művelt, amely az ember és a világ transzcendentális kapcsolatának definiálására tesz kísérletet. Egy versén keresztül mi is megpróbáljuk definiálni önmagunkat, a világot, és ezek kapcsolatát.

Rendhagyó magyaróra Weöres Sándor Én és a világ c. verséhez kapcsolódóan Hornok Mátéval a kertben. 

 

FALU- AVAGY GYÁRTURISTÁK - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - BEREMEND - DDC CEMENTGYÁR

A kör bezárul: ez a TIZEDIK év, a Zsolnay Negyed megnyitásakor Kissmóni ötletére megalakult Gyárturisták újra gyárba visznek bennünket. A 100. születésnapját ünneplő Etus néni (mi tudjuk, több annál) vezetésével egyszerre okosodunk és röhögünk nagyokat. Mindenki ismeri őket, de ha mégsem: Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt, Ottlik Ádám.

Figyelem: a gyárlátogatásnak két feltétele van: sorszám és zárt cipő. Sisakot ott kapunk!

Találkozunk a gyárnál – megáll a busz!

 

FENNTARTHATÓ FENNTARTHATATLANSÁG - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

“Régen minden jobb volt?” Fenntarthatóak voltak-e régebbi korok közösségei? A Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek (Füzesi András, Soós Bence) előadása a Tyúkos Moziban

GYEREKTÁNCHÁZ A FOLKUDVARBAN - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Játékok, dalok, táncok és muzsika a népművészet kincsestárából. Házigazdák: Kirch Zoltán, Podpácz Beáta

 

HANNA - SZABADESÉS TÖBB SZÓLAMBAN - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Bíró Eszter sokszor járt már nálunk – koncerttel. Most színházi előadást hoz a Jurányi Házból, színészként is megismerhetjük őt. Színjátszó társával, rendezőjével, Widder Kristóffal Szenes Hanna sorsát idézik meg.

HIDEGPONT - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - TORNATEREM (FIDELIO-TEREM)

Az Apertúra új előadása – a Rebellisekhez hasonlóan – a színészek saját történetei és improvizációi alapján születik, azokat fikcióval keverve. Avagy hogyan működik – nem csak – színházi világunk: Scorsese, Guy Ritchie és Tarantino után szabadon. Biztos, hogy lesz benne színház, párhuzamos dimenziók, fröcsögni fog a vér és mindenki örül, ha túléli. Mindeközben pedig szól a ragtime!

NEKEM A ZENE - GÖTTINGER PÁLLAL - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

ZeneMűvek beszélgetés a templomkertben színházról, operáról, rockzenéről. Egyáltalán, hogy fér össze az ír punk és Erkel Ferenc?!

RÓMAI FÉNYŰZÉS A SZÁRSOMLYÓ LÁBÁNÁL - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ISKOLA

Mráv Zsolt előadása Nagyharsány római kori múltjába repíti vissza az érdeklődőket. Virtuális utazásunk során betekintést nyerünk a nagyharsányi villa belsőépítészeti és tárgyi luxusába, valamint megismerkedünk a villa műértő tulajdonosával is.
 

MIÉRT VÁLTOZIK A MÚLTUNK? - ROMSICS IGNÁC - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:30 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Romsics Ignác történészt arról kérdezem, hogyan alakult az elmúlt kétszáz évben a magyar közemlékezet, mióta van tudatos emlékezetpolitika, és létezik-e egyáltalán tényszerű múlt – a jelenről nem is beszélve. 

TÖBBSZÓLAMÚ, INTERAKTÍV ÉNEKTANÍTÁS - AUG. 4. (PÉNTEK) 16:30 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - UKRÁN-MAGYAR-BALKÁNI UDVAR

Ukrán és magyar népdalok a Zeneakadémia Népzene Tanszék tanáraival és hallgatóival valamint a Rozhanytsya (UA) együttes énekeseivel
 

AZ OFFLINE REZERVÁTUM BEMUTATJA: VILÁGHÁLÓ - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Régen és most: közös emlékezés és Offline Rezervátum szentelés Kollár-Klemencz Lászlóval.

CSIKÁGÓ  - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI TORNATEREM

Csikágó – Pesti Magyar Színiakadémia (másodéves színészosztály). Mjuzikel. Ez a Csikágó (nem) az a Chicago. Ez mjuzikel, azaz (nem) musical. 

GÓLYALÁBON   - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT

Czupi Gyula és tanítványai szinte már helyi lakosok, hiszen minden nyáron velünk vannak. Tőlük tanulhatsz gólyalábazni, és ha már, akkor miért ne. 

 

HAYDN KOPONYÁJA / BALERINA VARIÁCIÓK - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Metrum Ensemble

Zenei-irodalmi performance; Haydn, J.S. Bach, Dunstable, Kondor Á. zenéje, Esterházy P.,Tóth Kinga szövegei

Előadók: Pájer Alma Virág, Agárdi Eszter, Rákóczy Anna, Rozmán Lajos.

MŰVÉSZET A TERMÉSZETBEN - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Barangolás szakvezetővel a szobrok között és a panorámasétányon – gondolatok a szimpozionok  jelentőségéről, a hét alkotói periódus és a jellemző alkotások bemutatása, a műalkotások üzenetének közös felfedezése.
A program időtartama kb. 1,5 óra.
Karszalaggal ingyenes.

PONT – DIALÓGUS AZ OKTATÁSÉRT! - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Mit tehet az egyén egy jobb oktatási rendszer érdekében? A kertben beszélgetünk az aktuális helyzet lehetőségeiről.

175 évvel ezelőtt, az első felelős magyar kormányban külön közoktatási minisztere volt az országnak. Ma, 2023-ban nincs. Mi történt 1848 óta, és mit tehetünk egy önálló oktatási tárca létrehozásáért?

 

ROKOKÓ ROSÉ  - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A pécsi zenekar dalaiban szerves módon vegyül folk a hazai alter-hagyományokkal, etno a mai indie-vel. Gyakran súlyos dimenziókba visz, máskor könnyedebb témákkal felold, vagy éppen megbűvöl és magával ragad.

A CÉGVEZETŐ - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:30 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

HÁY JÁNOS: A CÉGVEZETŐ - sorsjáték - Játssza: Sághy Tamás - a Székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása

 

A MI OSZTÁLYUNK (A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA FELVÉTELRŐL) - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:30 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Máté Gábor nagyszerű rendezésében többek között Koltai Róbertet is láthatjuk, aki ezenközben a Református Templomban játszik…
 

GLOSSZA PODCAST KATLAN KIADÁSBAN - HOLLYWOOD A VASFÜGGÖNYÖN TÚL  - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:30 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

„a legrosszabb orosz film is jobb, mint egy amerikai” – Amerikai filmek a Kádár-korszakban 

KRUSOVSZKY DÉNES - LEVELEK NÉLKÜL - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:30 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Hogyan lehet egy észszerűtlenül működő világban észszerűen viselkedni? Egy széthulló társadalomban, széteső családban megőrizni a józan eszünket? A nagy sikerű Akik már nem leszünk sosem után Krusovszky Dénes második regénye ezekre a kérdésekre keresi a választ.
 

KÜLÖNKIADÁS - VÁLOGATÁS ÖRKÉNY ISTVÁN ÉS ESTERHÁZY PÉTER ÍRÁSAIBÓL  - AUG. 4. (PÉNTEK) 17:30 - MOKOS SZÍNHÁZ - MOKOS PINCÉSZET

Örkény István és Esterházy Péter nem ismerték egymást, de hogy közük van egymáshoz, nem kérdéses. Mintha két alak, két szereplő lennének, de ugyanabból a színdarabból. Talán a helyszín teszi: Magyarország. Mácsai Pál, Máté Gábor és Lukács Miklós zenés irodalmi estje.
 

CSEH TAMÁS UTCAZENE - AUG. 4. (PÉNTEK) 18:00 - NAGYHARSÁNY - KOSSUTH UTCA 

Ha kedved van, énekelj el egy-két Cseh Tamás-dalt. Egy gitár, egy szék, talán egy fröccs – és a dal, amihez kedved van, amit szeretsz, és amit szívesen megmutatsz másoknak. Mindez a Narancsliget közelében, az első koncert előtt, amikor már gyűlik a közönség. 

DEVIANCIA - AUG. 4. (PÉNTEK) 18:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM

A KARAVÁN SZÍNHÁZ BEMUTATJA:
NÉMETH ÁKOS: DEVIANCIA

FÉNY, TISZTA FÉNY - VÁROSMINOR KAMARAKÓRUS - AUG. 4. (PÉNTEK) 18:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

Ő vagy más? 
Menni vagy maradni? 
Megbocsátás vagy büszkeség? 
Bölcső vagy sír?
Dramatizált kóruskoncert az élet körforgásának fájdalmas szépségéről.

Az együttest alapító karnagya, Ney Andrea vezényli.

BUDAPESME KONCERT - AUG. 4. (PÉNTEK) 18:30 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - UKRÁN-MAGYAR-BALKÁNI UDVAR

Varga Veronika énekes-nagybőgős és Réti Benedek tangóharmonikás a balkáni kultúra szerelmesei, és dalaikkal a régmúlt Balkán kávéházait idézik meg.
 

SLAPSTICK? - AUG. 4. (PÉNTEK) 18:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Slapstick? egy budapesti trió, akik funky, jazz és hip-hop műfajban játszanak, néhol egy kis elektronikával fűszerezve. Jelenleg nincs állandó énekesük, így különböző vendégelőadókkal dolgoznak a készülő albumukon, melyről már több single is elérhető. A koncertre is számos vendéggel érkeznek (pl. Lighghty), hogy elhozzák a tőlük megszokott energikus, improvizatív elemekkel kiegészülő koncertélményt. 

 

A NAGY IMPROVIZÁTOR - AUG. 4. (PÉNTEK) 19:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A mai előadás az EMLÉKEZÉSNEK ÉS A KÉPZELETnek lesz dedikálva.

HOZTUNK VALAMIT MAGUNKBÓL - AUG. 4. (PÉNTEK) 19:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Egy lemez, csinos bakelit, amin új dalok ülnek. A „hoztunk valamit magunkból” Beck Zoltán dalszerző, író és Grecsó Krisztián író, dalszerző első közös munkája. Eddig a komisz tények. A barázdák között meg ott van egy régi barátság, egy közös est, a sok együttlét, utazás, távolba révedés. Zoli és Krisztián először együtt a Katlanban!

MIT JELENT NEKED A DIVAT? - AUG. 4. (PÉNTEK) 19:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A divat sokszínűségével találkozhatsz az Ördögkatlan Pécsi Bölcsész Udvarában, ahol Mészáros Lúcia divatillusztrátor Illuxtratgirl No2 című kiállítását Egri Petra nyitja meg. A kiállításmegnyitó után divatbemutató is lesz, ahol Kőrösi Zóra Borbálának, a PTE hallgatójának, a BenZora divatmárka tervezőjének a munkáit lehet megtekinteni. A témában egy kerekasztal beszélgetést is szervezünk. 

 

PERFORMANSZ A FENNTARTHATÓ KOLLEKCIÓBAN - BENZORA - AUG. 4. (PÉNTEK) 19:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Anyagválasztáskor elsősorban a farmerre esett a választásom, amely nagyban meghatározza a kollekciómat. Kiemelkedően fontosnak tartom a környezettudatosságot, így minden kollekciódarab újrahasznosított anyagokból készül. Szeretem a kontrasztokat, ezért a többi anyag kiválasztásakor a fémes csillogást és hideg tónusú anyagokat választottam, melyek tökéletesen kiegészítik és kiemelik a farmer kékségét. Annak érdekében, hogy az összhatás lágyabb legyen, a farmert kézimunkával és varrással kombinálom. A varrás alapjait nagymamámtól tanultam, így a két anyag együttes használata személyesebbé teszi az elkészült ruhákat számomra.

 

KOLLÁR-KLEMENCZ KAMARAZENEKAR: A FOLYÓ  - AUG. 4. (PÉNTEK) 19:30 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

A folyó a Kollár-Klemencz Kamarazenekar sorrendben ötödik albuma, tudatos folytatása annak a minden természetben mélyre hatoló munkának, amit a dalszerző Kollár-Klemencz László az irodalomban is és a zenében is következetesen visz, és vezeti vissza a közönségét abba a lenyűgöző világba, ahonnan minden folyó ered.

A BOGÁZS ZENEKAR KONCERTJE - AUG. 4. (PÉNTEK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Pécsi pop-rock együttes, mely a frontember, Völgyi Bogi egyéni projektjéből nőtte ki magát: Völgyi Boglárka (ének, fuvola), Varga Miklós (ritmusgitár), Szomor Richárd (szólógitár), Sándor Dávid (basszusgitár), Wolf Viktor (dobok). 

CHILL AND BROWN KONCERT - AUG. 4. (PÉNTEK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A Chill & Brown zenekar akusztikus feldogozásaikban egyedi hangzással és laza stílussal teremt kellemes hangulatot. Repertoárjuk szerteágazó, Prince-től Britney Spears-ig bármilyen ismerős dal felcsendülhet egy új köntösben. A chilles hangulat egy könnyed zenei utazás mentén garantált!

 

HIDEGPONT - AUG. 4. (PÉNTEK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - TORNATEREM (FIDELIO-TEREM)

Az Apertúra új előadása – a Rebellisekhez hasonlóan – a színészek saját történetei és improvizációi alapján születik, azokat fikcióval keverve. Avagy hogyan működik – nem csak – színházi világunk: Scorsese, Guy Ritchie és Tarantino után szabadon. Biztos, hogy lesz benne színház, párhuzamos dimenziók, fröcsögni fog a vér és mindenki örül, ha túléli. Mindeközben pedig szól a ragtime!

NÉPRAJZI QUORIDOR - TÁRSASJÁTÉK FIATALOKNAK ÉS FELNŐTTEKNEK  - AUG. 4. (PÉNTEK) 20:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Az absztakt statégiai versenyjátékunkban 4 csapatra válva birkózhatunk meg különféle néprajzi témájú feladványokkal, és persze egymással. Jelentkezés a helyszínen.

 

PÉCSI BÖLCSÉSZ KOCSMAKVÍZ A KERTBEN - A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT  - AUG. 4. (PÉNTEK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Gyakran került, mégsem kerülendő. Komoly témák, játékos feladatok, a PTE BTK Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium kvízjátéka.

 

 

VERŐKÖLTŐ - AUG. 4. (PÉNTEK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Lágyság, nyers zúzás és elektronikus püttyögés organikus egymásba vezetése. Filozofikus, önreflexív szövegvilág. Intuitív kohézió, precíz burjánzás, pulzáló tudat, ösztönök kimért robbanása.

 

 

A SZÖRNYEK, AVAGY AKIK MEGINGATTÁK AZ ÁLLAMOT  - AUG. 4. (PÉNTEK) 21:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK - AMFITEÁTRUM

Játsszák: Andrasev Fülöp, Izsák Judit, Kis Felícia, Kovács Bianka, Radványi Róbert, Török Lili - Rendező – Benkó Bence - Osztályvezető: Herczeg Adrienn

KAOPHONIC TRIBU (FR) - AUG. 4. (PÉNTEK) 21:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

20 évvel ezelőtt a KAOPHONIC TRIBU az etnikus trance és a rockos színezetű elektro keverésével született meg. Az afrikai ütőhangszerek, a didgeridoo, a dobok és az elektromos basszus egy sűrű és eredeti hangkoktélt főztek az akkori zenei tájban. A csapat apránként bővítette stílusát és hangzáspalettáját, köszönhetően az új hangszereknek, mint a zsidó hárfa, a brazil beribau, a fuvolák,a gitár, és a billentyűs hangszerek... s most eljönnek szülinapozni a Katlanba!

Az előadás a CEU Young Musicians Concert Series programjának része. 

MOZART-NOKTÜRNÖK - DINYÉS DÁNIEL ÉS BARÁTAI + TRANZDANZ - AUG. 4. (PÉNTEK) 21:00 - BEREMEND - STRAND

„A víz jól viszi a hangot!” Így reagált a kiváló muzsikus-zeneszerző, Dinyés Dániel a felvetésre, miszerint idén nem futja drága technikára. Ezt hívjuk „pozitív gondolkodásnak”. Vagy inkább Ördögkatlanos szívnek, mely szív azt diktálja: muszáj! És megszületett az ötlet, vigyük Mozartot a strandra. Az esti szerenádon tehát Mozart zenéje lesz velünk. A 6 Noktürn adja majd a gerincét a zenéknek, amik köré Mozart dalai és közjátékai fognak felhangzani. Két klarinét és egy fagott fogja még teljessé tenni az este hangulatát, megteremtve a hamisítatlan éjszakai hangulatot, ami az érzések megmutatására, régi dolgok bevallására és az élet mulandóságának kinevetésére szolgál.

PÉTERFY BORI & LOVE BAND  - AUG. 4. (PÉNTEK) 21:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD

Ez az időpont tévesen szerepel a füzetben sajnos - korábban lezdődik a buli!

SZŰCS KRISZTIÁN - AUG. 4. (PÉNTEK) 21:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Szűcs Krisztián a ’90-es évek óta az alternatív könnyűzenei színtér egyik emblematikus alakja, alapító tagja a Heaven Street Seven (HS7) formációnak. A zenekar frontembereként számos óriási slágert tudhat maga mögött, de dolgozott együtt a Neo együttessel és Yonderboi-jal is.

AZORKA - AUG. 4. (PÉNTEK) 21:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Lackfi Dorottya 2020-ban indította útjára szólóprojektjét, aZorka néven. Versszerű szövegek, melankólikus és tapadós dallamok jellemzik szerzeményeit, melyek az alterpop műfajba repítenek magukkal.

SZÜVELLŐ EGYÜTTES - TÁNCHÁZ - AUG. 4. (PÉNTEK) 22:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Táncház a moldvai népzene énekes és hangszeres dallamaival.

LARRY - AUG. 4. (PÉNTEK) 22:30 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A tavalyi év egyik kedvenc magyar filmjét megnézhetitek a Narancsligetben, avagy Vilmányi Benett ezúttal a filmvásznon. 

CSAKNEKEDKISLÁNY - AUG. 4. (PÉNTEK) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD

"Elő a gitárt, a harc
Ugyanaz, csak a csata más!
Élettel a halál ellen,
Ahogy akkor Cseh Tamás!" ( Csaknekedkislány: Cseh Tamás)

A Csaknekedkislány először a Katlanban!

MEHRINGER - AUG. 4. (PÉNTEK) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Mehringer zenekar fiatal és különlegesen tehetséges, kissé különc figurákból áll, akiket a pécsi éjszaka kovácsolt egy csapattá. A srácok mondhatni gyerekkoruk óta együtt alkotnak, fejlődnek, gondolkodnak, szerzik a rutint a nagyérdemű előtt, a jelenlegi formáció 2022 áprilisában alakult meg. 

NAPPALI DJ-SZETTEK MINDEN MÁS UTÁN, ÉJJEL (AFTER-AFTER) - AUG. 4. (PÉNTEK) 23:59 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAPPALI KEMPING-BÁR & AFTERLIGET

Zitey - A Nappali dj Crew egyik titánja áll a pultba ma éjjel, és az elektronikus zenei univerzum táncos divíziójából pakolja nekünk a legütősebb trekkeket.

ÚJZENEKAR - AUG. 4. (PÉNTEK) 23:59 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAPPALI KEMPING-BÁR & AFTERLIGET

Ez a koncert a nagyszínpadi buli végéhez igazodik majd, minden bizonnyal később kezdődik. 


Nincsenek megjegyzések: