2023. július 18., kedd

A 16. Ördögkatlan 3.napjának programja

 


AZ OFFLINE REZERVÁTUM BEMUTATJA: HADIÖSVÉNYEN - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 09:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Ez most történik!

 HATHA JÓGA – MAJSAI-NYILAS TÜNDÉVEL - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 09:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Majsai-Nyilas Tünde, okleveles jógaoktató, nem mellesleg a Vígszínház művésze Hatha Jógát tart mindazoknak, akik hajnali kilenckor nem épp lefeküdni készülnek. Pontosabban itt is kell fekvő helyzeteket produkálni, szóval Matracot vagy polifoamot hozzatok magatokkal! Tünde jógafoglalkozása mindenkit megszólít, kicsiket, nagyokat, gyerekeket, felnőtteket!
 

KÖZÖS SEMMITTEVÉS  - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 09:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A semmittevés az amire vágyunk, és amitől tartunk. Próbálja ki az első kávé után, milyen tényleg semmit tenni? Segítünk!
Ne aggódjon, előtte is, utána is rengeteg mindent tehet és tehet majd, ha kell, ha nem.Sztárvendégeink: Kiss Móni csütörtökön (9.00- 9.27 között), Bérczes László pénteken (9.00-9.32 között) Ők jelenleg a világ legelfoglaltabb emberei,
ha nekik sikerül, Önnek is fog!
 

 

MAGYAR MENYASSZONY - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 09:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A Magyar Nemzeti Múzeumban idén decemberben nyílik a „Magyar menyasszony” című kiállítás, ami az utóbbi 500 év esküvői tradícióit járja körbe 50 pár személyes történetén keresztül. A kiállítás egy közösségi gyűjtéssel is kiegészül, ami már elérte a több mint 2000 feltöltést a magyarmenyasszony.hu-n. Ezekből a történetekből állít ki a múzeum a Katlanban néhányat, majd decemberben a múzeumban. 
 

ALTERNATÍVA PARK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Mentál játszótér, „Ezerarcú iszákosság.”, „Karcok” kiállítás,  Info-tárlat. 

 

AZ ÍZETLEN PAPRIKÁSKRUMPLI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Mesejáték tárgyjátékkal kicsiknek és nagyoknak, cserkészeknek és nem cserkészeknek, kulissza mögé és elé kukucskálóknak.
 

ELŐTTED AZ UTÓDOD - DÖMÖLKY DÁNIEL PORTRÉI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM

Ez a kiállítás újdonság! - sajnos nincs benne a műsorfüzetben.

EMMAUSZ BÓLYBAN - HÚSVÉTHÉTFŐI NÉPSZOKÁS SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - BEREMEND - FOLKLIGET (LOVASPÁLYA)

A húsvéthétfői Emmausz-járás több mint 100 évre visszanyúló, bibliai gyökerű, német nemzetiséghez kapcsolódó szokás, amely a mai napig aktívan él a Baranya megyei városkában, Bólyban. Húsvéthétfőn a délelőtti kálvária-dombi szentmise után megtelnek a bólyi pincefalu présházai.

FÜLEKI CIGÁNYOK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A fotókiállításon azok a 20. századi ismert zenészdinasztiái és zenekarjai láthatók, melyek elmaradhatatlan részei voltak Fülek és a környék lakodalmainak, táncmulatságainak és temetéseinek. Tagjai országos szinten képviselték a várost különböző zenei formációkban, így bátran kijelenthetjük, hogy a cigányság e csoportja vívta ki legjobban a többségi társadalom elismerését, mely elősegítette integrálódásukat és lehetőséget teremtett kiemelkedésükre. (A képeket Beck Zolitól kaptuk – köszönjük!)
 

FÜST A SZEMBEN - KIÁLLÍTÁS - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

A magyar indiánozás legismertebb törzsfőnöke a legismeretlenebb magyar indián törzsfőnök. És ebben az állításban mégsincs semmi ellentmondás. 

GIZITA RAJZAI-JÁTÉKAI-ILLUSZTRÁCIÓI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

"Jó, ha ezzel számol, ki beáll a körbe:
lesz kölyökórjásból komoly, felnőtt törpe." 

/Fodor Ákos/

 

Gizita, a Ninimesék rajzolója, "hivatásos firkásza". 50 éve tervez és készít játékokat, fest és illusztrál verseket-meséket.  Az egykori Varrodában vár sok kedves textiljátéka, rajza és néhány Fodor Ákos-haikuhoz készült illusztrációja minden picurkát és gyermeklelkű óriást.

 

HOGY LESZNEK EZEK TÚLÉLŐK? – HÚSVÉTI TIBORRAL - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A T.I. sátor oszlopos tagjaként közöttünk lesz Fekete Szarvas (Husvéti Tibor) született Magyarországon, 88 éves, és túlélt mindeneket : Recsket, és repülőszerencsétlenségeket.
E máig fiatal öregember arról mesél majd, hogy hogyan lehet jól túlélni testileg, lelkileg, szellemileg a legnagyobb katasztrófákat a természetben, és a legnagyobb elnyomásokat a lélek mélyén. 

Természetes intelligencia fejlesztés a CSERKÉSZET ösvényein. A program 15 karikás!
 

ISKOLA UTCA 35. – ÍRJ DALSZÖVEGET! - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Géza és Tamás itt írták az első dalt, dalokat. Egy ágy, két stoki, a plafonról lelógó égőn egy esernyő, az a búra… Ezt a szobát idézzük meg a Narancsligetben. A Cseh Tamás Archívumból kapunk néhány dallamot is, Tamás dúdol neked, és ha akarsz, leülsz egy stokira, és írsz rá dalszöveget. 

KÉZMŰVES MŰHELYEK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

A Hagyományok Háza kézműves műhelyeiben népművészeti alkotásoknak és az alkotási folyamatnak kívánunk teret adni és bemutatni. Együtt szeretnénk megjeleníteni az alkotókat, az alkotás folyamatát és a hozzá kapcsolódó történetet is, ezáltal teljes képet adva az alkotás menetéről. Mivel sokszor érezhetjük a természetes igényt az új és más feladatok kipróbálására, ezekben a kézműves műhelyekben minden résztvevő számára lehetőség nyílik erre.

KITALÁLÓ SZOBA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba. 3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétévvel. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 

 

MÁRVÁNYBÓL KŐ - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Krász Kíra Dorottya már harmadik éve foglalkozik a Nagyharsányi Szoborparkban készült alkotások megörökítésével, átalakításával. Nézd meg a szobrokat a pécsi fotóművész nézőpontjából, melyet szabad szemmel máshol, máshogy nem láthatsz!

NÉPI IPARMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁSOK A HAGYOMÁNYOK HÁZA SZERVEZÉSÉBEN A BEREMENDI ZARÁNDOKHÁZBAN - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

„Kékfestő divat” --- Népi iparművészeti alkotások kiállítása --- Emberközelben - Bálint Zsigmond fotókiállítás

NÖVÉNYI INTELLIGENCIA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Hordozható okosnövény készítés okosbefőttben. Saját magukat működtető természetesen intelligens növények. Vajon egy nap átvehetik a hatalmat a világ felett?
 

ORTUTAY – 77 - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

Az idén 77 éves Ortutay Tamás szobrász életműve fotókon.

ÖRDÖGTÚRA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK

Ebben az évben is fel lehet fedezni szakember vezetésével ezt a lélegzetelállító hegyet, és megnézegetni a szobrokat a hegy lábánál.
A túra időtartama 3 óra, a megtett távolság 5 km. Nagy melegben fontos a sapka és az ivóvíz.
Karszalaggal: 800 Ft/fő.
 

SZÖVÖDE-FONODA-TANODA KICSIKNEK-NAGYOKNAK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Vezeti Borbényi Éva és Szénási Veronika / Korong fonás: 7 szál/32 szál / Kártyaszövés párosan: A legbarátságosabb karkötő!  / Körmönfont zsinórok / Szőjünk szádfán: karkötő, mobiltok / Szőjünk kereten: zsepitartó / Szövőszék maketten: takács minta / Kötélverés géppel: karkötő, cipőfűző, ugrálókötél,  / Zsinórsodrás kézzel / Legyező szövés. 

 

TÚLÉLŐK – JUTKA RONA PORTRÉI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Jutka Rona magyar-holland fotográfus, szülei a zsidóüldözések miatt (elöl) vándoroltak ki Magyarországról, s lányukkal együtt egy parasztcsaládnál rejtőzve élték túl a vészkorszakot. Aztán évekkel később Jutka Rona fényképezőgépével keresni indult saját elveszett arcát, sorsát az itthon maradt túlélők között…

 

VÉRADÁS ÉS EGÉSZSÉGNAP - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÓVODA

Nem a sörért, nem a virsliért, hanem egy másik emberért. Egyszer te is lehetsz másik ember.
 

VITÉZ LÁSZLÓ ANGLIÁBAN - BARNA ZSOMBOR BÁBJÁTÉKA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Megszületett Vitéz László és Vas Juliska kisfia. Bizony ám, pajtikák! Csakhogy van egy kis bökkenő: mi legyen a gyerek neve? Juliska ragaszkodik hozzá, hogy egy ilyen kemény gyereknek a Henrik nevet kell kapnia, viszont László mindenképp a László nevet adná a kicsinek. Mivel nem jutnak dűlőre, László elhatározza, hogy meglátogatja ángliai barátját, Punch urat, aki még a Lamancsi csatornán is túl lakik. Tőle majd tanácsot kér ebben a név ügyben és egy kalap alatt meg is kéri barátját, hogy legyen a gyerek keresztapja. Igen ám, de út közben találkozik egy régi ismerőssel, aki nem más, mint maga a Szamár... akarom mondani a Halál, aki bosszút akar állni Vitéz Lászlón, ezért elrabolja a gyereket. Így leleményes hősünknek újra bizonyítania kell talpraesettségét. A mese közvetlen folytatása a Vitéz László menyecskét keres című „bábtörténeti opusznak”. Bővelkedik vidámságban, dalolászásban és az elmaradhatatlan palacsintasütős igazságszolgáltatásban.

DDC - GYÁRLÁTOGATÁS A BEREMENDI CEMENTGYÁRBAN - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:30 - BEREMEND - DDC CEMENTGYÁR

A bennetek rejlő kisfiúhoz fordulunk: hatalmas, HATALMAS vasak mindenütt! Regisztráció itt: https://www.duna-drava.hu/hu/ordogkatlan

Biztonsági okokból a cementgyár tényleges látogatásának feltétele a zárt cipő! (Hiába van már regisztráció, ha nincs zárt cipő.)

A 10h-kor induló "odabusz"
és a 13h órakor induló "visszabusz"
a látogatások elején-végén
a Cementgyárnál is megáll majd!

 

SHAKESPEARE-WORKSHOP - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 10:30 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Aki részt vett évekkel ezelőtt Tim Carroll gyulai színházi műhelyében vagy próbált vele például a Bárka Színházban, netalántán látta a legendás Hamletet a Bárkán, az tudja, ezeknél szórakoztatóbb, játékosabb, szabadabb, bölcsebb – és Shakespeare lényegét megragadó, magát a színházat sajátoddá tevő intenzív közösségi eseményeken nemigen járhatott. Kérdezd Balázs Zolit, Udvaros Dorottyát, Hegedűs D. Gézát, Czintos Józsefet, Mucsi Zolit… Végtelen a sor.

ALINDA BESZÉLGET: VÍG MIHÁLY - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Nincsen Katlan Víg Mihály nélkül, aki előző este a Balatonnal lép színpadra a Narancsligetben, most pedig Alinda kérdezi.

AZ ORFŰI KÉZMŰVES EGYESÜLET KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSAI, MESTERSÉGBEMUTATÓI A HATSZÖGLETŰ FILAGÓRIÁBAN - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - BEREMEND - FOLKLIGET (LOVASPÁLYA)

Tóth Árpád lélekmadár faragás mesterség bemutató, - foglalkozás, népi játékok játszóháza és Négyes Tímea fonalmunkák (különböző fonások és szövések)

FABATKA PORTA NÉPI JÁTSZÓTÉR - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - BEREMEND - FOLKLIGET (LOVASPÁLYA)

A FABATKA PORTA NÉPI JÁTSZÓTÉR egy kis családi vállalkozás, ahol a játékok formavilágát megálmodó pár célja a kezdetekben az volt, hogy saját gyermekeik érdeklődését felkeltse a természetes anyagok, magyar népi motívumok és hagyományok iránt. Az újabb és újabb ötletek, elkészült eszközök és lelkesítő visszajelzések hatására az évek alatt egy egész kis játszóudvar kerekedett a kezük alatt, ahol a porta fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta. A játékokra tekintve egyértelművé válik, hogy kedvenc viráguk a tulipán és sok régi használati tárgy kezd új életet általuk új funkcióval felruházva, például a hokedliből lett malomasztal vagy az eredeti piaci karos mérleg egyensúly-játékká alakítva. Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szívesen próbára tenné ügyességét portájukon. Egy fabatkát megér!

 

GOMBOLYÍTSD FEL A MESE FONALÁT! - NÉPMESE KÖNYVTÁR   - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Folkudvarunkban a Meseszó Egyesület jóvoltából mesemondó kölcsönözhető, aki minden nap más-más népmesét mond, bármely korosztálynak! Keressétek a fonalat a Folkudvar bejáratánál!

 

INDIÁNNAK LENNI - VENDÉG: GILYÉN PÉTER - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

„A civilben mérnökként dolgozó Gilyén Péter – indián nevén – Sok Rokon ugyan már elmúlt hatvanhét éves, mégis magabiztosan lépdel a hátára és hasára függesztett csomagjaival. Útközben csendben számolgat, majd kimondja: több mint hétszáz éjszakát töltött ebben az erdőben. Kétség nem fér hozzá, ő igazi megszállott…”

 

JÁTSZÓHÁZI ROKKENDROLL - KÁRÁSZ ESZTER MESEZENEKARA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar interaktív műsora gyerekeknek és gyerek-lelkű felnőtteknek. Mesevilágba bújó koncertre hívunk minden gyereket és gyereklelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene és persze a gyerekek segítségével. A dalok, hangok, hangszerek mind a mese szereplőivé válnak, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. A beremendi Lovaspályán a helyetek!

KIFÜTYÜLŐ - EGY MÚZSA MONOLÓGJA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

A Kifütyülő egy olyan koncerttel egybekötött beszélgetés, ahol a fókuszban egy-egy kortárs zeneszerző kamarazenei darabja áll. A koncerten Virág Anna Virág a Müpa Zeneműpályázatának díjnyertese lesz a ZeneMűvek vendége. Különböző szerzők művein keresztül vezet majd az út az Egy múzsa monológjához.

KRISTÁLY QUARTETT - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

A Kristály Quartett egy Pécsi zenekar, akik a komolyzene medréből kissé kilépve jàtszanak pop-rock dalokat, filmzenéket ,jazz-t vonósnégyes hangzàsban. 2021 őszén alakultak .Tagjai nem csak jó baràtok és kollégàk, de a Pécsi Kodály központ rezidens zenekarának, a Pannon Filharmonikusok-nak a művészei is. A beremendi templomban találkozhatnak vele a Katlanlakók

MALTER - FILMEK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Idén is filmfesztivál a Katlanban! Nap mint nap, hatalmas kínálattal!

MERENDE MOSODA  -  A MERENDE MŰHELY JÁTÉKA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Egy mosoda, mely csupa olyan egyszerű és hétköznapi tevékenységet kínál, melyeket ma helyettünk gépek végeznek el: vászon mosása kézzel, mosószappannal és gyökérkefével fateknőkben, mosás kézzel hajtható, forgó lapátos mosódézsában, vászonruha sulykolása sulykoló fával, teregetés, a tiszta ruha vasalása, parazsas vasalók használatával. A szorgos munkálatok közben egy szépséges felvidéki népmesét mondunk el a résztvevőknek, élőszavas, képmutogató meséléssel.

 

NINA ÉS NINÓ MESÉI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Nina és Ninó - a két manó - kalandjaival várunk Benneteket, hol a verses mesék, dalok és mondókák elvarázsolnak minden gyermeket s felnőttet. A Niniverzumnak minden nap más és más zugába repítünk Titeket, ahol kedves mesék és vidám énekek mellett, rajzolós mondókákkal is készülünk Nektek. S ha mindez még nem volna elég, mulassunk együtt egy jót: énekeljük együtt a Nini-Katlan indulót!
Hogy tudjátok, kik várnak majd Benneteket, nézzétek meg a YouTube-on a meséket! 

PETŐFI 200 – MOZGÓ MÚZEUMBUSZ - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT

A járműben berendezett kiállítás egyértelműen kapcsolja az értelmezést a haladás, sebesség, út, utazás fogalmához. Petőfi Sándor alakjának és saját maga által is megfogalmazott alkotói énjének az állandó úton levés – a “hazai” táj és társadalom ilyen módon történő megismerése, megalkotása – szervesen kapcsolódik az életműhöz és az önéletrajzhoz is. 

SZÍNHÁZI KIBESZÉLŐ - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Képzeld el újra a tegnapi színdarabot most, hogy aludtál rá egyet, és beszéld ki Eszterékkel és a többi nézővel. Úgy is izgalmas, ha nem jutottál be.
 

HELSINKI BIZOTTSÁG: IGAZOLTATÁS – HOGYAN VISELKEDNÉL RENDŐRI INTÉZKEDÉS KÖZBEN? - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Álrendőreink az önként jelentkező fesztiválozókkal szemben járnak el, akiket különféle hétköznapi helyzetekből vonnak intézkedés alá.

KITALÁLÓ SZOBA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 11:30 - BEREMEND - MENTALIGET

Addiktológia-, kaland- és tudománytörténeti tematikus szabadulószoba. 3-4 fő minimum egy felnőtt jelenlétévvel. Előzetes helyszíni regisztráció szükséges! 

 

BÖLCS-ÉSZ-KÉZ - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 12:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Használd a kreativitásod, alkoss szabadon a Pécsi Bölcsész Udvarban, stencilezz pólót, fess hennát, játssz velünk. Minden nap 12 órától várunk benneteket hallgatóinkkal egy kis lélekébresztő alkotásra a „reggeli” kávé után.

 

MOZGÁS-ÉRZÉKELŐ SZAKKÖR - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 12:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Régen ezt táncnak hívták, manapság pedig mozgásérzékelésnek élő zenére. Mindenesetre így tudományosabb, és az is könnyebben kipróbálja aki nem akar, vagy nem tud táncolni.
 

MITŐL LESZ ÉRDEKES?  - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 13:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A színház a váratlan pillanatok műfaja. Nézőként az ragadja meg a figyelmem egy színházi vagy diákszínjátszó előadásban, ami őszinte, tiszta, érdekes. De mitől lesz egy jelenet érdekes? Hogyan tudunk egy száraz szövegből érdekes színházi helyzetet generálni? A drámajátékos foglalkozáson közös gyakorlatokon keresztül ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Drámajátékos foglalkozás Hornok Mátéval a kertben. A PONT programja.

 

OFFCOURSE - ELEKTRONIKUS ZENEI WORKSHOP - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 13:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

A workshop az elektronikus zene világába vezet be, bemutatja az alapokat és a főbb stílusokat. A résztvevők megtanulhatják a ritmikákat és a szintézis alapjait, hogy utána a közös jamelés során kipróbálják az elektronikus zene létrehozását. Az esemény kreatív és innovatív zenei érdeklődőknek ajánlott.

 

PALACKBA ZÁRT ÜZENET - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 13:30 - BEREMEND - MENTALIGET

A nagyjából egy órás foglalkozás zárásaként a résztvevők saját palackpostát is készíthetnek valakinek… A program időtartama: kb. 60 perc.  (érkezési sorrend, maximum 15 fő)

TÁRSADALMI JÁTÉK A MŰVÉSZETTEL - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 13:30 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A "European Destinies" egy angol nyelvű kommunikációs társasjáték, melyet saját fejlesztésű pedagógiai modell alapján dolgoztunk ki a PTE diákjaival közösen. Amikor elkezdtük a fejlesztést, több kérdés is foglalkoztatott minket. Például: Mit jelent "európainak lenni"? Ismerjük-e és tiszteljük-e egymás kultúráját? Képesek vagyunk-e meghallgatni a másik érveit? Tudunk-e együtt-működni? Ez a játék lehetőséget ad arra, hogy a kortárs európai irodalom és művészetek témájából merítve magunk is a közös történet főhősei legyünk. Meg kell egyeznünk a megoldásban. Ha sikerül, mindannyian nyertünk.   

Regisztráció a helyszínen.

HAMLET A HÍDON - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 14:00 - BEREMEND - BEREMENDI TORNATEREM

Arany János – Híd-avatás és William Shakespeare – Hamlet (ford. A.J.) szövegeinek felhasználásával írta és színpadra alkalmazta: Winkler Tamás Ábel

KÖZÖSPONT SÁTOR - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 14:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT

Megtalálsz minket Nagyharsányban, a Községi és Iskolai könyvtár előtt. (Petőfi u. 4.)
Pihenj meg nálunk, hagyd ülepedni a fesztiválon szerzett élményeket. Hagyd, hogy érjen utol, ami a szemed előtt van.

 

MÁRIA TESTAMENTUMA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 14:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Nemzeti Színház / Tér 12

Colm Tójbín regénye nyomán rendezte Viktor Balázs, játssza: Nagy Mari

Mi a hit? Meg kell-e halni a hitért? Meg kell-e ezért halni egy anya fiának? Vagy bárki fiának? Vagy az anyának? Milyen az a világ, ahol egy anyja szeme láttára keresztre feszített fiú a remény jelképe? Szebb ez az új, megváltott világ?... 
 

NÁDASDY ÁDÁM - HORDTAM AZ IRHÁMAT - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 14:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Nádasdy Ádám legújabb könyvében a határok, országok, kultúrák közötti életről mesél. A szerzővel Grecsó Krisztián beszélget.

TAPASZTALT ASSZONY - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 14:00 - MOKOS SZÍNHÁZ - MOKOS PINCÉSZET

Tasnádi István: Tapasztalt asszony - Péterfy Bori színésznőként is visszatér a Katlanba!  Játsszák: Péterfy Bori, László Lili, Pataki Ferenc, Schruff Milán. Rendező: Tasnádi István, producer: Orlai Tibor.

AZ ÖRÖKSÉG - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 14:30 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM

Egy fiatal gyerekorvos anyja halála miatt Németországból visszatér Borsodba. Ő örököli anyja után a gyerekorvosi praxist, de nem akarja megtartani az örökséget. A praxis körüli ügyek rendezése közben gyanút fog, hogy édesanyja nem csak egy jóságos doktornő volt. Szembe kell néznie azzal, hogy valójában mit is örökölt meg, mikor rámaradt a magyar vidék gyógyításra váró lakossága.

Füge Produkció

SZERELEM MAGÁNÜGY. VAGY MÉGSEM?- KEREKASZTAL - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 14:30 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A szerelmi kapcsolatok, házasságok az élet fontos részei. A pár tagjai, akit a szerelem összeköt számos módon és szálon kapcsolódnak másokhoz: családtagokhoz, barátokhoz. Részei különböző közösségeknek, csoportoknak; részei egy nemzetnek. A pár szerelme hat- e mindezekre? A családtagok, barátok, munkatársak vagy akár politikai döntések befolyásolhatják- e a pár kapcsolatát? Hogyan vélekedünk társadalmi szinten a szerelemről? Miképp fogalmazunk róla a közbeszédben? 

Ezeket a kérdéseket próbáljuk körbejárni szakértőnk segítségével. 

 

ÁGYKONTROLL-TRÉNING - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A Rezervátum árnyas fái között folytatódik a csoportos alvás ,a közös melatonin termelés, hiszen újra (és az Ördögkatlanban még mindig) divat a kipihent ember. Ez a legkülönbözőbb alvási és felébresztési technikákkal együtt idén is sikerülhet! Jobb, mint óvodában!
Ha minden jól megy pénteken a Csaknekedkislány zenekar, szombaton pedig a Verőköltők is kipróbálják a legújabb divatot!


 

MIÉRT VÁLTOZIK A MÚLTUNK? - SÍKLAKI ISTVÁN - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Síklaki István szociálpszichológust arról kérdezem, hogyan működik az emberi emlékezet, azt hogyan színezi tovább az a társadalmi közeg, amelyben élünk, és hogy lehet az, hogy arra is emlékezünk, ami nem történt meg. 

OPERABEAVATÓ: HUNYADI LÁSZLÓ - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:00 - BEREMEND - SZENT MIHÁLY-TEMPLOM

Az idei előadások tematikája utalás a Magyar Nemzeti Múzeum készülő kiállítására („Magyar menyasszony”), így hát Dinyés Dániel immár legendás operabeavatóinak középpontjában a Nő áll. 
Közreműködnek: Busa Gabriella, Horák Renáta, Szélpál Szilveszter – és Dinyés Dániel.
 

SAKKSZIMULTÁN JESZENSZKY JÓZSEF MESTERJELÖLT SAKKOZÓVAL - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Szimultán: egy időben, egyszerre több sakktáblán történő játék József már több belföldi és külföldi eseményen vett részt, emellett már több mint 2800 szimultán játszmát játszott, köztük többet vakon is! Jelenleg két hazai és egy külföldi sakkegyesület tagja. Szimultánban a csúcsa Pécsett, a Paulus Café dísztermében volt, ahol 51 táblán játszott egyszerre a résztvevőkkel. Gyerekektől egészen a felnőttekig bárki beülhet ellene játszani!

SANTA DIVER - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A 2006 óta működő Santa Diver formációt a 2019-ben Artisjus-díjjal kitüntetett jazzhegedűs Kézdy Luca, a multiinstrumentalista-zeneszerző Szesztay Dávid és Szegő Dávid dobos alkotja. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a szabad zene metszetében talált meg... a Katlanozók pedig a Vylyan színpadán találkozhatnak vele.

SZOCIOPOLY 2.0  - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:00 - BEREMEND - MENTALIGET

Érzékenyítő társadalmi társasjáték - Játsszák: Bacskó Tünde, Fábián Gábor, Keresztény Tamás és Bass László szociológus, a Szociopoly fejlesztője, a darab játékvezetője. Írta és rendezte: Fábián Gábor. 16 éven felülieknek. Az előadás 2016-ban elnyerte az Assitej Gyermek és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját.

FORRADALMI LEPÉNY, AZAZ TSEMEGE TSINÁLÓ - AHOGY AZT PETŐFI SZERETTE JÓKAI BABLEVESÉHEZ  - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:30 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

A gasztronómiai foglalkoztató során kelesztett tésztából kenyérlepényt gyúrunk, lapítunk, és sütünk vaslapon, sparhelten. Közben beszélgetünk, történeteket mesélünk Petőfiről, másokról, és persze magunkról...

 

NAGYHARSÁNYI PORTRÉK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 15:30 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - UKRÁN-MAGYAR-BALKÁNI UDVAR

Beszélgetés nagyharsányi mesteremberekkel és a helyi közösségi élet meghatározó alakjaival. 
 

FALU- AVAGY GYÁRTURISTÁK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 16:00 - BEREMEND - DDC CEMENTGYÁR

A kör bezárul: ez a TIZEDIK év, a Zsolnay Negyed megnyitásakor Kissmóni ötletére megalakult Gyárturisták újra gyárba visznek bennünket. A 100. születésnapját ünneplő Etus néni (mi tudjuk, több annál) vezetésével egyszerre okosodunk és röhögünk nagyokat. Mindenki ismeri őket, de ha mégsem: Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt, Ottlik Ádám.

Figyelem: a gyárlátogatásnak két feltétele van: sorszám és zárt cipő. Sisakot ott kapunk!

Találkozunk a gyárnál – megáll a busz!

 

GINGER? KONCERT - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A GINGER? projekt kettő éve vette kezdetét. Az első, Tükör névre hallgató album elmélkedős, pszichedelikus hangulatvilágú zenéit a 2022-es Árvalányhaj című nagylemez rengeteg féle zenei irányzat és keverék váltotta fel népies traptől, tánczenén át, elektronikus elemekkel rendelkező dalokig. A készülő harmadik album populárisabb hangzású, letisztultabb zenei világot jelenít meg. A dalokat olyan magyar- és külföldi előadók inspirálták, mint az Analog Balaton, a Csaknekedkislány, a Gorillaz, vagy a Milky chance.

 

HELYTÖRTÉNETI SÉTA MRÁV ZSOLTTAL, KANÁSZ IMRÉVEL ÉS VIDA ISTVÁNNAL - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM

Indulás a Helytörténeti Múzeumtól! Útvonal: Helytörténeti Gyűjtemény, templom és környéke, Harsány-hegyi csata emlékműve, hősök temetője… Időutazás a régészeti korok csodás leleteitől a késő középkor és a reformáció emlékein át a híres Harsány-hegyi csatáig. 
 

LILIOM - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 16:00 - NAGYHARSÁNY - TORNATEREM (FIDELIO-TEREM)

Molnár Ferenc: Liliom SZFE III. osztály Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila Osztályvezető tanárok: Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila

NAGY ZENÉSZEK, NAGY SZERELMEK: MOZART - BŐSZE ÁDÁM ZENETÖRTÉNÉSZ KOMOLYZENEI STAND-UP-JA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 16:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

A zenetörténet legismertebb zeneszerzői és az ő szerelmi életük. Illetve nem is: a legvonzóbb nők és férfiak, akikbe a legnagyobb zeneszerzők lettek szerelmesek.

ADJUK MEG A MÓDJÁT! - SZABÓ T. ANNA ÉS DRAGOMÁN GYÖRGY ESTJE - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 16:30 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

Szerzőink a beszélgetés végén dedikálnak, könyveik pedig megvásárolhatók a helyszínen. 

TÖBBSZÓLAMÚ, INTERAKTÍV ÉNEKTANÍTÁS - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 16:30 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - UKRÁN-MAGYAR-BALKÁNI UDVAR

Ukrán és magyar népdalok a Zeneakadémia Népzene Tanszék tanáraival és hallgatóival valamint a Rozhanytsya (UA) együttes énekeseivel
 

AZ OFFLINE REZERVÁTUM BEMUTATJA: VILÁGHÁLÓ - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

Beszélgetés Vecsei H. Mikóssal a természetes és mesterséges intelligenciáról.

GÓLYALÁBON   - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT

Czupi Gyula és tanítványai szinte már helyi lakosok, hiszen minden nyáron velünk vannak. Tőlük tanulhatsz gólyalábazni, és ha már, akkor miért ne. 

 

MÁRIA TESTAMENTUMA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:00 - BEREMEND - BEREMENDI REFORMÁTUS TEMPLOM

Nemzeti Színház / Tér 12

Colm Tójbín regénye nyomán rendezte Viktor Balázs, játssza: Nagy Mari

Mi a hit? Meg kell-e halni a hitért? Meg kell-e ezért halni egy anya fiának? Vagy bárki fiának? Vagy az anyának? Milyen az a világ, ahol egy anyja szeme láttára keresztre feszített fiú a remény jelképe? Szebb ez az új, megváltott világ?... 
 

TAPASZTALT ASSZONY - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:00 - MOKOS SZÍNHÁZ - MOKOS PINCÉSZET

Tasnádi István: Tapasztalt asszony - Péterfy Bori színésznőként is visszatér a Katlanba!  Játsszák: Péterfy Bori, László Lili, Pataki Ferenc, Schruff Milán. Rendező: Tasnádi István, producer: Orlai Tibor.

WEBER ZSUZSI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A repertoáromnak olyan számok lettek részei, melyek életem bizonyos szakaszaiban nagy hatással voltak rám, kedvenc énekesnőim alkotásai, akiktől rengeteget tanultam, de sok olyan dal is, amit csak simán jó eljátszani.

A KÉT KOREA ÚJRAEGYESÍTÉSE - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:30 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Osztályvezető: Herczeg Adrienn - A Színészképzés Pécs-OSZIP előadása.

 

KALUCSNI (A MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZ ELŐADÁSA FELVÉTELRŐL) - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:30 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Dragomán György a Vylyanon, drámája a Tyúkos Moziban – Szikszai Rémusz nyíregyházi rendezésének főszereplői: Kaszás Gergő és Szabó Márta.

 

MINDEN MÁSKÉPP VAN - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 17:30 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

Színpadra alkalmazta és rendezte: Gyulay Eszter (Kulcsár Teodóra és Oravetz Dániel: Nem vagyok bolond, csak szkizofrén című műve alapján)

Ha senki sem beszél róla, hogyan fognak az emberek tisztába kerülni a mentális betegek problémáival? Hogyan várhatnánk el tőlük, hogy értsék ezeket a betegségeket, ha semmi információjuk nincs róluk? Valakinek el kell kezdeni!

ARANY-BALLADÁK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:00 - BEREMEND - BEREMENDI TORNATEREM

Arany-balladák, és bólintunk, ismerjük őket, de legalábbis tudjuk, miről van szó. De ha azt írjuk: Arany János találkozása a fizikai színházzal – erre biztosan felfigyelünk. Nos, ez történik a kaposvári egyetem előadásában. Kelemen József és Fándly Csaba osztályában 16 hallgató van, mi 16 balladát hallunk. És látunk: mert a balladákhoz társul koreográfia is.

AZ ÖRÖKSÉG - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:00 - BEREMEND - SZÍNHÁZTEREM

Egy fiatal gyerekorvos anyja halála miatt Németországból visszatér Borsodba. Ő örököli anyja után a gyerekorvosi praxist, de nem akarja megtartani az örökséget. A praxis körüli ügyek rendezése közben gyanút fog, hogy édesanyja nem csak egy jóságos doktornő volt. Szembe kell néznie azzal, hogy valójában mit is örökölt meg, mikor rámaradt a magyar vidék gyógyításra váró lakossága.

Füge Produkció

CSEH TAMÁS UTCAZENE - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:00 - NAGYHARSÁNY - KOSSUTH UTCA 

Ha kedved van, énekelj el egy-két Cseh Tamás-dalt. Egy gitár, egy szék, talán egy fröccs – és a dal, amihez kedved van, amit szeretsz, és amit szívesen megmutatsz másoknak. Mindez a Narancsliget közelében, az első koncert előtt, amikor már gyűlik a közönség. 

DÚDOLJ! RINGASS! TÁNCOLJ! - CSALÁDI FOGLALKOZÁS - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

A Dúdolj! Ringass! Táncolj egy inkluzív közeg, ahová mindenki hangulatának, igényeinek, lehetőségeinek megfelelően tud kapcsolódni. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kissebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a folyamat részesévé válhat.

MADARAK - MÁSIK JÁNOS SZÓLÓESTJE - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:00 - VYLYAN TERASZ - TERASZ

A zeneszerző – énekes Másik János zenei világa meglehetősen sokszínű: jazz muzsikusként a 70-es 80-as évek ismert formációiban játszott / Interbrass, Kőszegi Group, Szabó Gábor zenekara/, később a 80-as évek underground rock világának fontos szereplője / Trabant, Balaton, Európa Kiadó/, egyúttal számos filmzene fűződik a nevéhez / Habfürdő, Egymásra nézve, Városbujócska /.

MÁSNAP – LEMEZBEMUTATÓ BESZÉLGETÉS - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Nagygéci Kovács József Beck Zolival, Csengey Balázzsal és Szűcs Krisztiánnal beszélget – és kezükben a Pannon Írók Társasága és a ZajZajZaj által kiadott lemez!
 

 

UNCLASSIFIED // ÁCS DOMINIKA & OLÁH KRISZTIÁN KONCERTJE - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:00 - NAGYHARSÁNY - ZENE HÁZA HANGTEMPLOM (REFORMÁTUS TEMPLOM)

Ács Dominika és Oláh Krisztián duója klasszikus – de mégsem -, jazz – de mégsem. Két nyitott gondolkodású művész találkozása, amely lehetőséget teremt a közös alkotások létrehozására és az unikális előadói világ megteremtésére.

BRANKA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:30 - NAGYHARSÁNY - RÁCZ-HÁZ - UKRÁN-MAGYAR-BALKÁNI UDVAR

„Apukám szerb, anyukám magyar, ezért én félig szerb, félig magyar vagyok, de inkább úgy érzem, egészen szerb és egészen magyar.” (Básits Branka, Junior-díjas előadó)

KISBETŰS ÜNNEPNAPOK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 18:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Tagadhatatlan, hogy minden idők egyik zenekara, ennek megfelelően is viselkednek általában. 2018-ban állt össze három újpesti osztálytárs, hogy zenekarosdit játszanak, azóta pedig már négyfősre bővülve egyre több játékmezőt ismertek meg. Céljuk, hogy a zenében sose csináljanak kétszer ugyanolyat. Ahogy megfejtik a dalokat, remélik, közben az életet is sikerül. 

 

A NAGY IMPROVIZÁTOR - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 19:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - REZERVÁTUM

A mai előadás a TERMÉSZETES INTELLIGENCIÁnak lesz dedikálva.

MÁSNAP - CSEH TAMÁS ÉS CSENGEY DÉNES SOHA NEM HALLOTT DALAI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 19:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Tavaly a Kovácsműhelyben, idén a Narancsligetben adja elő Cseh Tamás és Csengey Dénes soha nem hallott dalait Beck Zoli és Szűcs Krisztián. 

MONDJ IGENT! - IMPROVIZÁCIÓS WORKSHOP  - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 19:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Hagyjuk a mindennapi "nemeket" hátra, és gyakoroljunk egymásnak "igent" mondani! Közös játék, pozitív egymásrautaltság a rögtönzött helyszínek és karakterek világában.

 

 

PÉCSI BÖLCSÉSZ KOCSMAKVÍZ A KERTBEN - AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁSÉRT - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 19:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A komoly téma játékos feldolgozása 4 fős csapatok részére a pécsi Nevelők Háza Egyesület szervezésében. A tanulás, ismeretszerzés iránti vágyunk ösztönös, mindannyian igyekszünk alkalmazkodni a változásokhoz, gazdagítani és beteljesíteni az életünket. De tanulás egy egész életen keresztül?! IGEN! Megmutatjuk, hogy miért és hogyan legyünk „lifelong learnerek”! Napi fődíj: exkluzív sörválogatás

A KŐLEVES - ESTI TÁRSASJÁTÉK FIATALOKNAK ÉS FELNŐTTEKNEK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 19:30 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Rendhagyó gasztronómiai játékot kínálunk, melyben Gregus László, a Meseszó Egyesület mesemondója, Egervári György a Merende Műhely színházpedagógusa, a Hagyományok Háza munkatársai, és a társasjátékra jelentkező fesztiválozók egyaránt játszótársaivá válnak egymásnak. És ha van némi szerencséje a társaságnak, a játék során a vacsora, azaz a kőleves is finomra fő...

Jelentkezés a helyszínen.

 

DÉS LÁSZLÓ KONCERTJE: ÍGY ÖTEN!  - BÁSTI JULI, FÜR ANIKÓ, MÁCSAI PÁL, NAGY ERVIN  - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 19:30 - BEREMEND - MAGYAR ZENE HÁZA SZÍNPAD 

„Kedves zene és dalszerető közönség! Évtizedek óta dolgozom színészekkel, és ez nem véletlen. Szeretem, ahogy dalokat énekelnek, ahogyan azok szövegét, tartalmát értelmezik, és tehetségüket, mély ismereteiket az emberi lélekről, az emberi természetről beleviszik előadásukba. Nagy lelkesedéssel és örömmel létrehoztunk egy új csapatot, Így öten! címmel, Básti Juli, Für Anikó, Mácsai Pál, Nagy Ervin és Dés László szereplésével. Az új produkció ősbemutatója 2022.július 28-án volt a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, egy nagyszerű zenekar közreműködésével.”

KAIBA KORP - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

A Kaiba Korp egy hiperszonikus supergroup tele zajzenész ipsékkel, akik összeálltak mint a csillagok, fúziós-alter-elektro-folk pop zenét játszva az arra járó emberek fülébe bele. 2022 második felében találkoztak ezek a próféták, és azóta utánozhatatlan hangzással tartják rettegésbe a mai magyar zeneipart. Friss ropogós témára készüljetek fel, spiri lányok szigma srácok na meg a pumpkin spice latte!

LILIOM - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - TORNATEREM (FIDELIO-TEREM)

Molnár Ferenc: Liliom SZFE III. osztály Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila Osztályvezető tanárok: Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila

MAYBERIAN SANSKÜLOTTS - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 20:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

A Mayberian Sanskülotts a káposztásmegyeri panelok között visszhangzó nyarak magányát dalba foglaló akusztikus duóból nőtte ki magát a magyar underground könnyűzenei élet egyik meghatározó zenekarává. Az alapító tagok, Balogh Gallusz és Csordás Zita, 2010-ben, egy véletlennek köszönhették első koncertjüket és a nyolcvanas évek magyar undergroundját idéző dalaikat, amelyek a kamaszkor végének varázslatos szenvedéseit, a néha mindenkit behálózó szomorúságot és a lakótelepen lenyugvó nap fényét zárták kazettarecsegésbe, majd az évek során egyre bővülő tagsággal és zenei eszköztárral, a shoegaze és a dreampop felé kanyarodva építették tovább privát álomvilágukat

ANALÓG BALATON - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 21:00 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Az Analog Balaton egy budapest bázisú, elektronikus zenei duó. Zsuffa Aba és Vörös Ákos kettőse zenéjében a pop/rock dallamosságát ötvözi az elektronikus zene monotonitásával, szövegeik szétcsúszott hajnalok és másnap reggelek lenyomatai.

ESTI KORNÉL - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 21:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD

A több mint 15 éves Esti Kornél zenekar eddig hat nagylemezt és egy újrahangszerelt dalokat tartalmazó, egyórás filmmel kiegészített válogatáslemezt jelentetett meg.

HAGYOMÁNYOK HÁZA TÁNCHÁZ - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 21:00 - BEREMEND - BEREMENDI FALUKÖZPONT - FOLKUDVAR

Házigazda zenekar: Sárarany Zenekar

Házigazda táncosok: Kirch Zoltán, Podpácz Beáta és a komlói Pöndöly Táncegyüttes táncosai 

Táncok, nóták és játékok a Kárpát-medence minden szegletéből, és a szűkebb régióból: Baranya sokszínű folklórjából. A táncház táncos előképzettséget nem, de jókedvet, felszabadultságot igényel.

 

TOLDI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 21:00 - NAGYHARSÁNY - SZOBORPARK - AMFITEÁTRUM

„Amit a Darvas Benedek-Ádám Rita zeneszerző-párossal műveltünk, azt inkább önfeledt kísérletezésnek nevezném. A kiindulás a tábortűz volt. Ül valaki egy gitárral a tűz mellett és mesél. Ős-színház. Csak nálunk öt színész van és számtalan hangszer, de azon kívül semmi díszlet, semmi jelmez. Csak fantázia és játék. A zene olyan természetességgel kapcsolódik a történethez, akár egy hangsúly vagy testtartás. A zenét mindenki érti. A zene ma valami olyasmi, ami a XIX. században volt Arany és Petőfi művészete.” (Valcz Péter)
Játsszák: Varga Klári, Lehőcz Zsuzsa, Kránitz Richárd, Takács Dániel és Pálóczi Bencze Rendező: Valcz Péter

TUDÓSOK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 21:00 - BEREMEND - DDC KOVÁCSMŰHELY

A szabad jazz, a szürrealista költészet, a zajzene és a New York-i ihletésű, hetvenes évek végi punk-funk-diszkó elemeivel zsonglőrködő Tudósok újra a Katlanban!

RICSIMICSINÁJJUNK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 21:30 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Az van, hogy tavaly az Ördögkatlanon megalakult a Ricsimicsinájjunk zenekarunk, ami ex-k2 színházas, most már Apertúrás emberekből és barátainkból, kollégáinkból áll és nem szégyellünk a Korda Gyuri - Muse - Goran Bregovic vonalon mindent eljátszani, amihez kedvünk tartja. Na meg BEKVART. Na meg lehet, hogy ezúttal már sajátok is. Mindenesetre, ha már minden hónapban azóta zenéltünk egyet, miért is ne tennénk ezt megint, a Katlanban? Rövid, tömör és lényegretörő műsor várható, amely során nem kevésbé érezzük majd jól magunkat a slágerek mentén.

ZSENGÉK - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 22:00 - NAGYHARSÁNY - PÉCSI BÖLCSÉSZ UDVAR - ARALICA KERT

Pécsi Művészeti Gimnázium Szakgimnázium és Technikum dráma tagozatos diákjainak előadása.

TEJUTCAGYEREK – BAKSA SOÓS JÁNOS (FILMPREMIER) - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 22:30 - NAGYHARSÁNY - NARANCSLIGET

Cseh András vezetésével egy csapat filmet forgatott (és vágott össze archív anyagokból), hogy megpróbálja megragadni a megragadhatatlant: egy kivételes személyiséget. „Baksa mintha egy másik planétáról jött volna.”, mondja róla Másik János.
 

CARSON COMA - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAGYSZÍNPAD

A Bóna Zsombor, Fekete Giorgio, Gaál Péter, Héra Barnabás, Jónás Attila és Kun Bálint alkotta Carson Coma egy rockzenekar. Az elmúlt öt évben kiadtunk három nagylemezt és végigkoncerteztük az országot, olykor még határon túlra is merészkedtünk. A turnébuszban, a fapados repülőjáratokon és a próbateremben eltöltött közös évek úgy szakmailag, mint emberileg meghatározták a hatosunk egymáshoz és a világhoz való viszonyát, amelyből nem engedünk semennyit: nyomjuk a rokkot és majd lesz valahogy!

 

GRABOVSKI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 23:00 - NAGYHARSÁNY - FALUKÖZPONT - ÁROKPART BÁR

Magyar szövegű alternatív poprock bandánk egy szoros egyetemi baráti társaságból alakult 2016-ban. Azóta megjelent egy nagy- és két kislemezünk, több videóklipünk. Megfordultunk a fontosabb budapesti klubokban (Akvárium, Dürer Kert, A38, Kuplung), és számtalan helyen játszhattunk vidéken, többek közt a Sorbonne Sexuallal való közös turnén, továbbá az Esti Kornél, vagy az Elefánt zenekarok vendégeként, és sikerült eljutni olyan fesztiválokra mint a Fishing on Orfű, Ördögkatlan, vagy akár az Alterába. A tavaszi klubszezonban az Anna and the Barbies előzenekaraként olyan vidéki helyszíneken is koncertezhettünk, ahol azelőtt még nem. Erdélyben két alkalommal is volt szerencsénk turnézni a marosvásárhelyi Szintaxis zenekarral, és ezt a hagyományt a jövőben is igyekszünk folytatni.

 

KALE LULUGYI - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 23:59 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAPPALI KEMPING-BÁR & AFTERLIGET

Ez a koncert a valóságban a nagyszínpadi buli végéhez igazodik, várhatóan később kezdődik ennél.

NAPPALI DJ-SZETTEK MINDEN MÁS UTÁN, ÉJJEL (AFTER-AFTER) - AUG. 3. (CSÜTÖRTÖK) 23:59 - NAGYHARSÁNY - FOCIPÁLYA - NAPPALI KEMPING-BÁR & AFTERLIGET

Nice T, 2Shor, Jeff Valentino - A Nappali MélyPécs bulik három jómadara ezen az estén táncos beatjeit hozza, hip-hop, break, house és még ki tudja mi minden kerül elő a digitális lemeztáskából.


Nincsenek megjegyzések: