2011. szeptember 21., szerda

„Tudom, hogy mi az ábra Bestia bestia látlak”


Tudom, hogy mi az ábra
Bestia bestia látlak
Szkárosi Endre, Temesi Ferenc, valamint  Kettős Tamás és a Vadszamarak a következő fellépői
a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatának


Az est szeptember 23-án, pénteken 19 órakor a Bestia című Bizottság-szám feldolgozásával indul a képzőművészetben és az írásban is járatos Kettős Tamás és a Vadszamarak előadásában. Majd a „szótárregény” műfaját megalkotó Temesi Ferenc és a költő, performer, zenész Szkárosi Endre olvassa fel a címbeli Bizottság-idézethez készült szövegét. Ezt követően Lévai Balázs beszélget a szerzőkkel arról, hogy negyed évszázaddal a Bizottság feloszlása után miként látják az együttest, és azt a kort – a 80-as évek elejét –, melynek maguk is aktív részesei voltak. A programot szokásosan a vendégzenekar rövid koncertje zárja. 


„A rockban is vannak szentek, próféták, hittérítők, hit-eltérítők, vagánykodók és rejtőzködők, buta szerencse fiai és okkal bámult okkult bölcsek, mártírok, démonok és altatódalt búgók, sztárok és epizodisták, egylemezűek és folyton megújulók, holtak és fölámadottak, félrelököttek, elhallgattatottak és már szólni-is-alig-tudók. (…) A közönség más és más, de ~ csak egy van.” – írja Temesi Ferenc a Por ‘zene’ szókiccében. Hogy melyik kategóriába sorolná a Bizottságot, kiderül az esten. Társaként Szkárosi Endre lép majd fel, aki hangköltészeti és intermediális művészeti pályájának kezdetét a Fölöspéldány alapításához köti, a 80-as évektől kezdve „a költészet, a zene, a képzőművészet és az akció totális színpadi nyelvezetének" megteremtésén munkálkodott, költészeti performance-okat és akciókat szervezett, például a Konnektor zenekarral, melynek Bernáth(y) Sándor, a Bizottságból hamar kivált festő-zenész is tagja volt.

Kettős Tamás és a Vadszamarak zenéje társadalomkritikus voodoo-hiphop a Dunakanyarból didzseriduval, húzós ritmusokkal, erős színekkel, szép árnyakkal Kettős Tamás négyzetre emelt világában.
A zenekar tagjai: Hortoványi Kettős Tamás – szöveg, Kis Gyula 'Pempő' – dobok, Virág Tibor – percussion, Keszei Krisztián – bass, F. Zámbó Öcsi – billentyűk, Perecsényi Tibor – gitár

A programok a kiállításra szóló belépőjegyek megvásárlásával látogathatók, de kedvezményes árú bérlet is váltható a sorozatra. A kiállításról, a programokról, valamint a jegyárakról bővebb információ ITT található.


sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

Nincsenek megjegyzések: