2011. szeptember 16., péntek

„Mit látsz, Laca? Egy nagy segget látok. De nem is látom. Lehet hogy csak hallucinálok.”


Parti Nagy LajosGaraczi László, valamint  Legát és a Sweet Jane pénteken
a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozatán a Műcsarnokban


Talán már leírni sem kell: két kortárs magyar író és egy zenekar a vendége november 13-ig minden pénteken a Bizottság-kiállításnak. A programsorozat harmadik estjén, szeptember 16-án, pénteken 19 órakor Parti Nagy Lajos és Garaczi László olvassa fel a jól ismert Bizottság-szöveg ihlette írását.  Ez alkalommal Legát és a Sweet Jane átiratában hallgathatjuk meg a magyar underground eme klasszikusát, de – mint mindig – a beszélgetés az együttes rövid koncertjével zárul. Moderátor Lévai Balázs.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a Nemzeti Vágta programja miatt parkolás a Műcsarnok mellett nem lehetséges.

A programok a kiállításra szóló belépőjegyek megvásárlásával látogathatók, de kedvezményes árú bérlet is váltható a sorozatra. A kiállításról, a programokról, valamint a jegyárakról bővebb információ ITT található.


„Külön volt neki csináltatva egy zongoraszék, de olyan, hogy maga akkora segget még nem látott, ami arra rá ne férne lelógatlanul, arra volt ráállítva, és amikor belépett az élünkön a vendégsereg, a nászom egy távirányítóval megforgatta, és az forgott, mint a föld, a szemem le nem vettem róla egész este, én mondom, a teremtés lehetett ilyen, mikor az Úr leült kicsikét pihenni” – Parti Nagy Lajos Fagyott kutya lába-groteszkje, amelyből a Taxidermia is készült, és Garaczi László írása mintha ugyanazon tőről fakadna: „Kövér egy rácsap Kövér kettő hátára, csak úgy hullámzik. A magyar orosz-rulett logikája épp fordítottja az orosz orosz-ruletténak-nek, itt az győz, aki lelövi magát; aki életben marad: vesztett, megszívta, eltiporták, leigázták a dicsőséges halál nagy erejénél fogva”. Hátsót mutatni a világnak, amely a hátsóját mutatja. Mit tehetne mást az író, mint amit Parti Nagy hőse egy Bizottság-szöveghez hűen tanácsol: „Mondd nekem: mangalicám, emsém, kövér disznócskám, cocikám! Mondd nekem: Ferike! Meg Leona! Meg Vilma! Mondj Irmuskát, te, te! Sikítsunk együtt! Röfögjünk, mert hosszú a sír. És pászintsad, pászintsad, ami belefér”.

Legújabb zenekarában, a Sweet Jane nevű formációban Legát Tibor, a Kézi-Chopin, majd a Lidérc egykori énekes-szövegírója Lou Reed-dalokat ad elő magyarul, saját fordításban. A magyar rockzene elmúlt három évtizedének egyik legkarizmatikusabb frontembere és szövegírója műfordító-előadóként sajátjává értelmezi az eredeti dalokat, ettől lesz húsba vágó, egyszerre ismerős és meghökkentő is ez a zene.

A zenekar tagjai: Legát Tibor – ének, szöveg, Záhonyi Enikő – ének, Lapat Dániel – basszusgitár, Sólyom Tibor – gitár, Szojka László – dob


sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

Nincsenek megjegyzések: