2011. szeptember 8., csütörtök

„Egy lány kéne nékem, aki hideg, mint a hó. Egy lány kéne nékem, aki semmire se jó.”

„Egy lány kéne nékem, aki hideg, mint a hó.
Egy lány kéne nékem, aki semmire se jó.”
Kukorelly Endre, Háy János, valamint a Sajnosbatár részvételével folytatódik pénteken
a Bizottság-kiállítás irodalmi és zenei programsorozata


A programsorozat második estjén, szeptember 9-én, pénteken 19 órakor Kukorelly Endre és Háy János olvassa fel az erre az alkalomra írt, a Bizottság Egy lány kéne nékem című számához kapcsolódó szövegét, és a Sajnosbatár saját feldolgozásában előadja a számot. Ezt követően Mesés Péter beszélget az írókkal a korszakról és a Bizottságról. Az estet a zenekar rövid koncertje zárja.
A programok a kiállításra szóló belépőjegyek megvásárlásával látogathatók, de kedvezményes árú bérlet is váltható a sorozatra. A kiállításról, a programokról, valamint a jegyárakról bővebb információ ITT található.


Az úgy megy a Balatonon – mesélte -, hogy lemegy az ember, végigsétál a parton a gitárjával, és már sorakoznak is mögötte a csajok. Mennek, amerre megy. Már a gitártokra összegyűlnek! Amikor meg végre leül egy padnál és kicipzározza a tokot, (…) akkor elkezd leesni a csajok álla, már akkor, és mindegy, hogy lengyelek-e vagy endékások. A haverom haverja pedig belevág olyankor a húrokba, és eljátssza az Áj ken get nót. És utána úgy válogathat, hogy csak a legjobb csajokat viszi magával, a többit meg hagyja azoknak, akiknek nincsen gitárjuk. – írja Háy János, aki 1981-ben Originál Láger néven maga is zenekart alapított, amely néhány demo-felvételt követően, rövid időn belül feloszlott. Bár a gitáron kívül – és erre példáulKukorelly Endre Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív című Don Juan-regénye a bizonyság – úgy tűnik, léteznek más hatásos fegyverek is, ha feltör a költőben az „egy lány kéne”, a zene kétségbevonhatatlanul a leghatásosabb: Ha nem az az őszinte kőkemény ment, akkor jött az az instrumentális blabla, olyan bugyogáshangokkal, hogy még csókolózni sem lehetett tőle, mert mindig öklődni kellett. És már tökre gyanakodott az ember a szerelmére, hogy most tényleg rendben van-e az emésztése, és rendesen mossa-e a fogát” (Háy).

Sajnosbatár 1994-ben Szentendrén alakult. Napjaink egyik legenergikusabb koncertzenekara, zenéjük a legegyszerűbb megközelítés szerint valahova a Quimby és a Kispál és a Borz közé helyezhető. Szövegeik – a tagok saját bevallása szerint – helyenként filozofikusan trágárak, halálosan viccesek és viccesen halálosak”, témájuk a mikro- és makrokozmosz, az élet, a világmindenség, meg minden”.

A zenekar tagjai: Könczöl János – gitár, ének, szövegek, Szabó Enikő – ének, tenorszaxofon, Cserkúthy Balázs – basszusgitár, Aknay Zoltán – dob

moderátor: Mesés Péter
sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor


Nincsenek megjegyzések: